Povežite se s nama

U fokusu

Reciklažno dvorište na Motičnjaku s radom započinje u srpnju, evo što možete odložiti

Objavljeno:

- dana

NAKON UGOVORA BRZO U MINISTARSTVO

Glomazni otpad, baterije, akumulatore, beton, cigle, keramičke pločice iz domaćinstva, boje, kiseline i drugi problematični otpad Varaždinci će već od srpnja moći besplatno predati u reciklažno dvorište na Motičnjaku.

Najavio je to Davor Skroza, direktor Čistoće koji je jutros u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom potpisao Ugovor o upravljanju reciklažnim dvorištem Motičnjak. 

Nakon potpisivanja brzo u MInistarstvo!

– S ovim potpisanim Ugovorom idemo odmah u Ministarstvo zaštite okoliša, gdje moramo dobiti broj upisa u očevidnik reciklažnih dvorišta, nakon čega se reciklažno dvorište službeno može otvoriti za građane. Zakonska procedura je 30 dana, no očekujemo da će to biti za sedam do 10 dana – rekao je Skroza.  

– Taman koliko građanima treba da sa svojih tavana i iz bunkera izvuku sav otpad kojega misle odnijeti u reciklažno dvorište – nadovezao se Čehok i podsjetio kako je reciklažno dvorište zakonska obveza.

No, prema zakonskoj regulativi, Varaždin bi trebao imati dva reciklažna dvorišta.

– Zakonom je određeno da na 25.000 stanovnika ide jedno reciklažno dvorište, a mišljenja smo da se može napraviti i jedno mobilno. Međutim, natječaji u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još nisu otvoreni, no čim budu mi ćemo odmah pokrenuti prijave za jedno ili dva reciklažna dvorišta – najavio je Skroza i podsjetio kako je za reciklažno dvorište na Motičnjaku izdvojeno 3,7 milijuna kuna.

– Čim natječaji u Fondu budu otvoreni, mi ćemo pokrenuti prijave za jedno ili dva reciklažna dvorišta – najavio je Skroza

– Reciklažno dvorište na Motičnjaku napravljeno je uz sufinanciranje u iznosu od 1,7 milijuna kuna, ostatak je dao Grad Varaždin – rekao je Skroza.

Varaždinci će na reciklažnom dvorištu u Motičnjaku moći odlagati otpad iz domaćinstva koji se ne prikuplja u redovnom odvozu i pri tome im se neće naplaćivati nikakva naknada. Korisnici su dužni sami predati otpad, odnosno dopremiti i odložiti otpad u spremnike reciklažnog dvorišta uz kontrolu i nadzor djelatnika Čistoće.

— Građani će uz račune Čistoće u kolovozu dobiti informacije o radnom vremenu reciklažnog dvorišta Motičnjak, vrstama otpada koji mogu odlagati i načinu rada – najavio je Skroza.

U reciklažno dvorište nema potrebe donositi onu vrstu otpada koja se već prikuplja na kućnom pragu: papir, karton, plastika, tetrapak, metalna i staklena ambalaža, tekstil i glomazni otpad.

U prilogu donosimo popis otpada koji se može predati u reciklažno dvorište:

građevinski otpad iz kućanstva (ne više od 200 kilograma unutar šest mjeseci)

•  problematični otpad (otapala, kiseline, lužine, fotografske kemikalije, pesticidi, flourescentne cijevi i ostali otpad koji sadrži živu, odbačena oprema koja sadrži kloroflourougljike, ulja i masti, boje, tinte, otapala, ljepila, smola, deterdženti koji sadrže opasne tvari, citotoksici i citostatici, baterije i akumulatori, električna i elektronička oprema koja sadrži opasne komponente, drvo koje sadrži otpadne tvari, plinovi u posudama pod tlakom, ambalaža koja sadrži opasne krute porozne materijale (npr. azbest)

otpadni papir (papirna i kartonska ambalaža)

otpadni metal

otpadno staklo

otpadna plastika

otpadni tekstil

krupni glomazni otpad

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje