Povežite se s nama

U fokusu

Reciklažno dvorište na Motičnjaku s radom započinje u srpnju, evo što možete odložiti

Objavljeno:

- dana

NAKON UGOVORA BRZO U MINISTARSTVO

Glomazni otpad, baterije, akumulatore, beton, cigle, keramičke pločice iz domaćinstva, boje, kiseline i drugi problematični otpad Varaždinci će već od srpnja moći besplatno predati u reciklažno dvorište na Motičnjaku.

Najavio je to Davor Skroza, direktor Čistoće koji je jutros u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom potpisao Ugovor o upravljanju reciklažnim dvorištem Motičnjak. 

Nakon potpisivanja brzo u MInistarstvo!

– S ovim potpisanim Ugovorom idemo odmah u Ministarstvo zaštite okoliša, gdje moramo dobiti broj upisa u očevidnik reciklažnih dvorišta, nakon čega se reciklažno dvorište službeno može otvoriti za građane. Zakonska procedura je 30 dana, no očekujemo da će to biti za sedam do 10 dana – rekao je Skroza.  

– Taman koliko građanima treba da sa svojih tavana i iz bunkera izvuku sav otpad kojega misle odnijeti u reciklažno dvorište – nadovezao se Čehok i podsjetio kako je reciklažno dvorište zakonska obveza.

No, prema zakonskoj regulativi, Varaždin bi trebao imati dva reciklažna dvorišta.

– Zakonom je određeno da na 25.000 stanovnika ide jedno reciklažno dvorište, a mišljenja smo da se može napraviti i jedno mobilno. Međutim, natječaji u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još nisu otvoreni, no čim budu mi ćemo odmah pokrenuti prijave za jedno ili dva reciklažna dvorišta – najavio je Skroza i podsjetio kako je za reciklažno dvorište na Motičnjaku izdvojeno 3,7 milijuna kuna.

– Čim natječaji u Fondu budu otvoreni, mi ćemo pokrenuti prijave za jedno ili dva reciklažna dvorišta – najavio je Skroza

– Reciklažno dvorište na Motičnjaku napravljeno je uz sufinanciranje u iznosu od 1,7 milijuna kuna, ostatak je dao Grad Varaždin – rekao je Skroza.

Varaždinci će na reciklažnom dvorištu u Motičnjaku moći odlagati otpad iz domaćinstva koji se ne prikuplja u redovnom odvozu i pri tome im se neće naplaćivati nikakva naknada. Korisnici su dužni sami predati otpad, odnosno dopremiti i odložiti otpad u spremnike reciklažnog dvorišta uz kontrolu i nadzor djelatnika Čistoće.

— Građani će uz račune Čistoće u kolovozu dobiti informacije o radnom vremenu reciklažnog dvorišta Motičnjak, vrstama otpada koji mogu odlagati i načinu rada – najavio je Skroza.

U reciklažno dvorište nema potrebe donositi onu vrstu otpada koja se već prikuplja na kućnom pragu: papir, karton, plastika, tetrapak, metalna i staklena ambalaža, tekstil i glomazni otpad.

U prilogu donosimo popis otpada koji se može predati u reciklažno dvorište:

građevinski otpad iz kućanstva (ne više od 200 kilograma unutar šest mjeseci)

•  problematični otpad (otapala, kiseline, lužine, fotografske kemikalije, pesticidi, flourescentne cijevi i ostali otpad koji sadrži živu, odbačena oprema koja sadrži kloroflourougljike, ulja i masti, boje, tinte, otapala, ljepila, smola, deterdženti koji sadrže opasne tvari, citotoksici i citostatici, baterije i akumulatori, električna i elektronička oprema koja sadrži opasne komponente, drvo koje sadrži otpadne tvari, plinovi u posudama pod tlakom, ambalaža koja sadrži opasne krute porozne materijale (npr. azbest)

otpadni papir (papirna i kartonska ambalaža)

otpadni metal

otpadno staklo

otpadna plastika

otpadni tekstil

krupni glomazni otpad

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje