Povežite se s nama

Život i društvo

Znamo kako vam je u Sportskoj, i mi u Krležinoj trpimo buku zbog vibracijskih traka

Objavljeno:

- dana

RAZLIČITI KVARTOVI, ISTI PROBLEMI

–  Solidarni smo sa stanarima Sportske ulice u Biškupcu. Kao i oni, i mi u zgradama u Ulici Miroslava Krleže trpimo buku zbog vibracijskih traka.

Od kad su postavljene obraćali smo se gradskim institucijama, ali bezuspješno. Djelomično brušenje traka nije pomoglo ukloniti buku –  reagirala je grupa stanara iz Krležine ulice u Varaždinu, koji su zamolili da ne objavljujemo njihova imena.

Buka iritantna, a loše utječe i na zdravlje

Stanari su nam se javili nakon teksta “Vibracijske trake u Biškupcu još uvijek stanarima ne daju mira, a Habuš ne želi biti odgovoran za nesreće“ koji je objavljen u Regionalnom tjedniku.

– Ne samo da je buka vrlo iritantna, već prema studijama Svjetske zdravstvene organizacije ima i negativne učinke na zdravlje i spavanje. Kronična izloženost buci, osobito onoj koja uključuje promet, može uzrokovati povišeni krvni tlak i dovesti do zastoja srca – navode stanari iz Krležine i dodaju da bi se pri odabiru signalizacije trebalo voditi računa o prekomjernoj buci.

Vibracijske trake mogu se zamijenit isignalizacijom koja neće smetati stanarima, a brzina se treba ograničiti

– Upozoravanje vozača može se postići i drugim mjerama. Vibracijske trake mogu se zamijeniti signalizacijom koja neće danonoćno smetati stanarima. Ako se radi o kritičnim mjestima, treba uvesti ograničenje brzine i adekvatno ih označiti. Primjereno upozoravanje vozača u stambenoj zoni može se izvesti svjetlosnom signalizacijom – tvrde stanari i zaključuju da gradonačelnik, naravno, ne može biti odgovoran za događanja u prometu, ali bi trebao brinuti za kvalitetan život sugrađana.

Stanari iz Krležine traže traže da se poštuju njihovi zahtjevi.

– Prema Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koja je po pravnoj snazi iznad hrvatskih zakona, a također i prema povezanim presudama Europskog suda za ljudska prava, svatko ima pravo na poštivanje svog doma, što znači i pravo na tiho uživanje doma, bez prekomjernih imisija buke.  Tražimo da nam se to omogući – poručuju.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

HGSS-ovci na Ivanščici uočili nedostatak prometne i planinarske kulture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Kao što već pisali, prošle nedjelje, 17. siječnja, je HGSS Stanica Varaždin u kratkom vremenskom razdoblju imala dvije intervencije na Ivanščici – obje uzrokovane zimskim uvjetima na planini.

HGSS u nedjelju na Ivanščici pomogao ozlijeđenom planinaru i sanjkaču

Baš poput planinara i HGSS-ovci su očili negativne efekte toga da su brojni građani pohrlili na naše planine usred epidemije.

Prenosimo što su napisali na internetskoj stranici HGSS Stanice Varaždin:

Još jednom podsjećamo da Ivanščica – iako omiljeno izletište sa sve većim brojem posjetitelja – nije šetalište niti obično izletište, već planina s visinom iznad 1.000 metara na kojoj se vremenski uvjeti bitno razlikuju od podnožja, ali se i vrlo brzo mogu promijeniti. Opremu, fizičku pripremljenost i izbor rute za planinarenje trebalo bi uvijek prilagoditi uvjetima na brdu, realno procijeniti vlastite mogućnosti i izbjegavati alkohol i druge “supstance za poboljšavanje doživljaja”.

Međutim, već nekoliko proteklih vikenda susrećemo se s još jednim problemom podno Ivanščice (a i drugih lokalnih brda), a to je izuzetan manjak osnovne prometne kulture. Gotovo svako proširenje šumskih puteva postalo je parking-mjesto, neovisno o tome radi li se o zelenoj površini ili ne. Osim toga, većinom se nimalo ne vodi računa o mogućnosti pristupa interventnih vozila, što je nedavno dovelo i do onemogućavanja intervencije lokalnom DVD-u, kao i do izvlačenja vozila koja su otklizala na oranice i druge površine.

Još jednom (novim) izletnicima skrećemo pozornost na poštivanje osnovnih načela parkiranja i prometne kulture, pogotovo na micanje interventnim vozilima s upaljenim rotacijskim svjetlima. Imajte na umu da su mjesta na koja parkirate, kao i staze kojima se krećete, u konačnici nečije vlasništvo – a taj netko sigurno ne želi pregaženu i vozilima razrovanu zemlju ili šumu, kao niti ambalažni otpad koji sve češće srećemo na putevima i parkiralištima.

Zahvaljujući dobroj volji vlasnika parcela, kao i entuzijazmu lokalnih planinarskih društava, imamo dobro označene i sigurne planinarske puteve koji su dostupni svima. To ne znači da baš svi moraju svakog vikenda proći tim putevima. Planina i šume su u svojoj suštini biljna i životinjska staništa, i krajnji cilj svih nas, “korisnika”, trebao bi biti očuvanje okoliša takvim kakav jest (ili u boljem stanju), a ne samo odrada treninga ili lagodna razbibriga do kad se ne otvore ugostiteljski lokali. Imajte na umu da naša županija zapravo obiluje mjestima za boravak u prirodi, pa nije strahota niti okrenuti se na punom parkiralištu i promijeniti odabir izleta za taj dan.

Nije na odmet pročitati i o planinarskoj etici u Hrvatskom planinaru, časopisu HPS-a.

U svakom slučaju – u planini ne ostavljajte ništa i pazite na sebe i na druge oko sebe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija studentima Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava nastavlja sa stipendiranjem studenata s gradskog područja.

U skladu s time raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija studentima Grada Lepoglave
za akademsku godinu 2020./2021.

Dodijeljeno će biti 33 gradske stipendije – 29 po osnovi socijalno – ekonomskog statusa te četiri po kriteriju uspjeha i postignuća tijekom studiranja. Mjesečni iznos stipendije po korisniku bit će 700 kuna, a dodjeljuje se za akademsku godinu 2020./2021., računajući od 01. listopada 2020. do 30. lipnja 2021. godine.

Pravo na sudjelovanje na natječaju imaju redovni studenti s područja Grada Lepoglave koji
ispunjavaju natječajem definirane uvjete. Listu kandidata koji ostvaruju uvjete za dodjelu stipendija utvrdit će Povjerenstvo za dodjelu stipendija. Prijave kandidata dostavljaju se u roku 15 dana od dana objave ovog natječaja u Varaždinskim vijestima. Prijave se podnose na propisanim obrascima koji se mogu preuzeti na službenoj internet stranici Grada Lepoglave (www.lepoglava.hr) gdje se nalaze i detalji objavljenog Natječaja.

– Za ovu smo akademsku godinu za stipendije studentima u proračunu osigurali 210.000 kuna. Želja nam je pomoći našim mladim sugrađanima u njihovom akademskom obrazovanju koje će biti
temelj njihovog budućeg života, a ujedno pridonijeti i razvoju društva u koje živimo – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić pozvavši studente da se prijave na natječaj za stipendije Grada Lepoglave.

Nastavite čitati