Povežite se s nama

Život i društvo

Znamo kako vam je u Sportskoj, i mi u Krležinoj trpimo buku zbog vibracijskih traka

Objavljeno:

- dana

RAZLIČITI KVARTOVI, ISTI PROBLEMI

–  Solidarni smo sa stanarima Sportske ulice u Biškupcu. Kao i oni, i mi u zgradama u Ulici Miroslava Krleže trpimo buku zbog vibracijskih traka.

Od kad su postavljene obraćali smo se gradskim institucijama, ali bezuspješno. Djelomično brušenje traka nije pomoglo ukloniti buku –  reagirala je grupa stanara iz Krležine ulice u Varaždinu, koji su zamolili da ne objavljujemo njihova imena.

Buka iritantna, a loše utječe i na zdravlje

Stanari su nam se javili nakon teksta “Vibracijske trake u Biškupcu još uvijek stanarima ne daju mira, a Habuš ne želi biti odgovoran za nesreće“ koji je objavljen u Regionalnom tjedniku.

– Ne samo da je buka vrlo iritantna, već prema studijama Svjetske zdravstvene organizacije ima i negativne učinke na zdravlje i spavanje. Kronična izloženost buci, osobito onoj koja uključuje promet, može uzrokovati povišeni krvni tlak i dovesti do zastoja srca – navode stanari iz Krležine i dodaju da bi se pri odabiru signalizacije trebalo voditi računa o prekomjernoj buci.

Vibracijske trake mogu se zamijenit isignalizacijom koja neće smetati stanarima, a brzina se treba ograničiti

– Upozoravanje vozača može se postići i drugim mjerama. Vibracijske trake mogu se zamijeniti signalizacijom koja neće danonoćno smetati stanarima. Ako se radi o kritičnim mjestima, treba uvesti ograničenje brzine i adekvatno ih označiti. Primjereno upozoravanje vozača u stambenoj zoni može se izvesti svjetlosnom signalizacijom – tvrde stanari i zaključuju da gradonačelnik, naravno, ne može biti odgovoran za događanja u prometu, ali bi trebao brinuti za kvalitetan život sugrađana.

Stanari iz Krležine traže traže da se poštuju njihovi zahtjevi.

– Prema Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koja je po pravnoj snazi iznad hrvatskih zakona, a također i prema povezanim presudama Europskog suda za ljudska prava, svatko ima pravo na poštivanje svog doma, što znači i pravo na tiho uživanje doma, bez prekomjernih imisija buke.  Tražimo da nam se to omogući – poručuju.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Uz pomoć Općine Sračinec još 40 učenika naučilo plivati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljen je projekt škole plivanja, koju za učenike i učenice Osnovne škole Sračinec u cijelosti financira Općina Sračinec.

Na ovogodišnjoj školi plivanja sudjelovali su učenici 4. a i 4. b razreda OŠ Sračinec, sveukupno 40 učenika.

Zbog epidemioloških mjera bili su podijeljeni u dvije grupe, a škola se odvijala od 17. do 21. siječnja na bazenima u Varaždinu.

– Ponovno smo uradili nešto dobro za budućnost ove djece, a i razveselili ih. Općina više od desetljeća u potpunosti financira školu plivanja i prijevoz učenika u Varaždin, a s tim ćemo nastaviti i u budućnost. Vještina plivanja koju su djeca stekla kroz ovu školu, koristit će im cijeli život – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje