Povežite se s nama

Međimurje

Potpredsjednici čakovečkog Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić i Krunoslav Mikulan, tajnica Anita Novak

Anita Novak prethodno je i uređivala te lektorirala "Hrvatski kajkavski kolendar"

Objavljeno:

- dana

Nakon izborne sjednice Skupštine, na kojoj je za predsjednika čakovečkog Ogranka Matice hrvatske izabran povjesničar Zoran Turk iz Murskog Središća, kao i novo Predsjedništvo i Nadzorni odbor, održana je i prva sjednica Predsjedništva sa zadatkom izbora potpredsjednika i tajnika Ogranka.

Baš kao i u slučaju izbora predsjednika i Predsjedništva, izbor je bio jednoglasan. Ivan Pranjić, dosadašnji predsjednik i Krunoslav Mikulan, dosadašnji potpredsjednik, izabrani su za potpredsjednike Ogranka, dok je nova tajnica Anita Novak. Nastavljen je trend pomlađivanja, a istovremeno je zadržan kontinuitet s dva člana dosadašnjeg užeg Predsjedništva.

Time je u “tajničku” mirovinu nakon dvadeset godina vrlo uspješnog rada otišao Tomo Blažeka, autor i urednik mnogobrojnih izdanja Ogranka te dugogodišnji organizator i pomoćnik urednika Hrvatskoga kajkavskog kolendara. Svojim je radom trajno zadužio Ogranak i doprinio tome da on postane jedan od najuspješnijih u čitavoj Republici Hrvatskoj. Tomo Blažeka ostao je članom Predsjedništva, a svojim znanjem i iskustvom i nadalje će sudjelovati u radu Ogranka.

Rad će pak biti intenzivan. Ogranak je tako proteklog petka, 10. lipnja, organizirao svečanu dodjelu Nagrade Zvonimira Bartolića za najbolje radove učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, u subotu u Zagrebu predstavljanje knjige Mirka Jeleča “Devedeset druga”, a u nedjelju u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog predstavljanje knjige koju je priredio upravo Tomo Blažeka.

Učinio je to na temelju rukopisa koji je 1650. godine pod naslovom “Zercalo duše” sastavio fra Abraham Zelenić. Rukopis ima nemjerljivu vrijednost za Međimurje. Nakon toga predstoji tisak znanstvenog časopisa “Hrvatski sjever” i znanstvenog zbornika nastalog u suradnji s Centrom za istraživanje Međimurja.

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje