Povežite se s nama

Događanja

Potreban je veći broj stipendija za mlade lošijeg imovinskog statusa

Objavljeno:

- dana

SAVJET MLADIH NAJAVIO AKTIVNOSTI

Ovih dana održana je treća sjednica Savjeta mladih. Bila je to prilika da se raspravi o aktivnostima koje bi se trebale odvijati do kraja godine.

Na trećoj sjednici Savjeta mladih Varaždinske županije, članovi Savjeta raspravljali su o aktivnostima planiranim do kraja godine. U okviru prve točke dnevnog reda bila je izrada novog Županijskog programa djelovanja za mlade, koji kao krovni strateški dokument obrađuje pitanja mladih te definira mjere koje se trebaju provesti, s ciljem poboljšanja života mladih. Savjet je zaključio kako se izradi ovog dokumenta treba pristupiti ozbiljno i temeljito, uključiti različite ciljne skupine mladih u svim dijelovima Varaždinske županije, a sve kako bi se dobio kvalitetan, realan i objektivan uvid u pitanja i potrebe mladih. Inače, Strategija će biti napravljena za petogodišnje razdoblje, a dovršetak izrade očekuje se do kraja prve polovice 2013. godine.

Savjet je raspravljao i o Pravilniku za dodjelu stipendija Varaždinske županije te predložio neke izmjene i dopune, poput uključivanja većeg broja stipendija za mlade ljude slabijeg socio-imovinskog statusa, vrednovanje volonterskog rada prilikom dodjele stipendija, uvođenje posebne stipendije za studente koji studiraju u inozemstvu, itd. Ovi će prijedlozi biti upućeni Povjerenstvu za dodjelu stipendija i nadležnom Upravnom odjelu.

Razmatrana je i Odluka o financijskoj potpori udrugama od interesa za Varaždinsku županiju i Pravilnik o kriterijima prioriteta za ostvarivanje prava na financijsku potporu programa udruga od interesa za Varaždinsku županiju. Zaključeno je kako udruge mladih trebaju biti izdvojene kao zasebna skupina, jer čine značajan udio u organizacijama civilnog društva, a do sada su se morali na ovaj javni poziv prijavljivati u različitim područjima, koja nisu temeljno područje njihova djelovanja.

Najavljen je i koordinacijski sastanak sa vijećima učenika koja Savjet vide kao važnu poveznicu sa učenicima srednjih škola, putem koje mladi mogu prenijeti upite i ukazati na eventualne probleme.

Jedna od narednih aktivnosti je i pomaganje općinama i gradovima koji još uvijek nisu osnovali savjete mladih. Naime, iskustvo je pokazalo da problem nije samo s jedinicama lokalne samouprave, jer neke doista raspisuju javni poziv, no mladi pokazuju slab interes. S druge pak strane, u nekim općinama i gradovima mladi imaju potrebu za osnivanjem savjeta mladih, ali ne nailaze na volju i interes općinskih/gradskih vlasti. Stoga je zaključeno kako je potrebno i dalje raditi na informiranju javnosti o ulozi savjeta mladih, kako bi se stvorili adekvatni institucionalni okviri za djelovanje mladih, zaključili su članovi Savjeta.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje