Povežite se s nama

Život i društvo

Potrošite blagdanske kalorije šetajući 23 kilometra okolicom Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Povratak u formu

Svi planinari, šetači i izletnici dobre volje pozvani su na 7. Novogodišnji pohod u Ludbreg u petak, 6. siječnja, na Tri kralja.

Domaćin je Planinarsko društvo Ludbreg, a ove godine će se šetati po Ludbreškoj planinarskoj obilaznici, stazi dugačkoj 23,5 kilometra.

Ciljevi ove akcije su zdravlje, druženje, lagano vraćanje u formu nakon božićnih i novogodišnjih „opuštanja“ te upoznavanje Ludbrega i zaleđa.

Okupljanje je u 8 sati  na velikom parkingu kod Pizzerije Shark, preko puta Svetišta. Prije šetnje svi će se okrijepiti pićem i obrokom, zajednički se fotografirati i točno u 9 sati krenuti u pohod.

Šetnja

Prva pauza jer na pola puta, nakon 3,5 sati hoda u Gracima.

Staza prolazi pitomim predjelima, šumovitim područjima, ima ravnih dijelova i manjih brežuljaka te izdvojenih vinogradskih naselja. Vodiči su osigurani. U slučaju da netko onemoća ili se ozlijedi, organizirat će se vozilo od najbliže moguće točke pristupa. Dnevnik obilaznice moći će se nabaviti prije polaska po 50 kuna. Ukoliko će biti zainteresiranih organizirati će se i kraća varijanta pohoda s 4 sata hodanja.

Ovisno o vremenskim prilikama potrebno je osigurati i osnovnu planinarsku opremu za planinarenje zimi. Odgovarajuća obuća (čvrste cipele, gojzerice), topla odjeća, više majica, kapa, rukavice, štapovi za hodanje i druga potrebna planinarska oprema.

Između 16 i 17 sati, nakon 20 kilometra šetnje,  se planira dolazak u restoran Arabela u Globočcu Ludbreškom. Nakon više od 20 kilometra hoda čovjek ogladni pa će restoran poslužiti grah ili gulaš.  

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje