Povežite se s nama

U fokusu

Potvrda ili smjena kadrova?

Objavljeno:

- dana

TKO ĆE BITI PROČELNICI

U Gradu Varaždinu kreće smjena ili potvrda već “smještenih” kadrova? Ovih dana kreće testiranje kandidata koji su se prijavili na natječaj za pročelnike triju gradskih upravnih odjela: Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju te Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Među prijavljenim kandidatima, kako doznajemo, bit će privremeni pročelnici dvaju odjela.

– Javit ću se na natječaj, kako ne. Dugi niz godina sam u lokalnoj samoupravi, ali ipak je potrebno utvrditi gradivo – rekla nam je privremena pročelnica za poslove gradonačelnika Branka Matavulj. Osim što, kao što je rekla, barata gradivom i već je u poslu, Matavulj ima i druge pluseve. Članica je HNS-a, a prije mjesec dana njen rad visokom četvorkom ocijenio je gradonačelnik Goran Habuš.

Ocjenu tada nije dobio privremeni pročelnik za graditeljstvo Vlado Podbrežnički, koji će se također javiti na natječaj. Već gotovo dva desetljeća radi u gradskim službama, a imenovan je privremenim pročelnikom jer je bivši pročelnik Stanko Vitez, nakon što je ga priveo USKOK, razriješen budući da, kako je objašnjeno u Gradu Varaždinu, nije zadovoljavao uvjete tj. bio je inženjer geodezije, a nije imo potrebnu graditeljsku, arhitektonsku ili pravnu struke.

Bolje u Varkomu

Privremena pročelnica za gospodarstvo Nada Bengeri jedina nam nije htjela reći hoće li se javiti na natječaj ili ne, ali sudeći po uvjetima iz natječaja novi pročelnik za gospodarstvo mogao bi biti agronom ili politolog. Naime, kada je u ožujku prošle godine raspisan natječaj za pročelnika, tražila se ekonomska, informatička ili pravna struka. U natječaju koji je zatvoren prošlog četvrtka tražile su se dvije struke više – agronomska i politološka.
Ovog tjedna trebali bi biti objavljeni i javni natječaji za još dva pročelnika – za Upravni odjel za poslove Gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove te Upravni odjel za društvene djelatnosti. Jedina stalna pročelnica u Gradu Varaždinu ostaje Mirela Ivanković u Upravnom odjelu za financije, proračun i javnu nabavu, budući da je drugi stalni pročelnik Vlado Vlašić ocijenio da mu je bolje voditi Varkom. To i ne čudi s obzirom na plaću i otpremnine koje dijeli to komunalno poduzeće.

Mario Sambolec – privremeni pročelnik?

Kako smo i najavljivali, komunalni pročelnik Vlado Vlašić postao je direktor Varkoma. Jedan od najvažnijih odjela uskoro će ponovo imati privremenog pročelnika koji prema Zakonu treba biti jedan od službenika iz odjela. Ili će to biti, kako se govori u kuloarima Mario Sambolec, navodno član HNS-a. Sambolec je direktor tvrtke LS Gradnja i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Aquatehnike – tvrtke kćeri Varkoma. Samboleca nismo uspjeli dobiti na telefon kako bi komentirao spomenute informacije.

Ovog tjedna trebali bi biti objavljeni i javni natječaji za još dva pročelnika – za Upravni odjel za poslove Gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove te Upravni odjel za društvene djelatnosti. Jedina stalna pročelnica u Gradu Varaždinu ostaje Mirela Ivanković u Upravnom odjelu za financije, proračun i javnu nabavu.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje