Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinka Marija Kolarek prvi e-mail poslala s 80 godina i poručila: u životu treba biti uporan

Objavljeno:

- dana

NIKAD NIJE PREKASNO

– Naučila sam koristiti Internet, a prvi mail sam poslala svojoj susjedi Alenki Hodak. U životu treba biti uporan, više nego pametan – otkrila je simpatična Marija Kolarek, 80-godišnja Varaždinka, inače majka poznate varaždinske pedijatrice Mirjane Kolarek-Karakaš, koja je uspješno završila tečaj “Svijet računala” na Pučkom otvorenom učilištu (POU) Varaždin. 

Jedna od najstarijih polaznica ovog tečaja namijenjenog za osobe treće životne dobi, zajedno s ostalim polaznicima primila je danas uvjerenje o uspješno završenom tečaju. Uz polaznike “Svijeta računala”, potvrde o položenom ispitu održive uporabe pesticida danas su dobili polaznici tog programa, a uvjerenja im je uručio gradonačelnik Goran Habuš.

S edukacijom umirovljenika nastavit će se i u 2017.

– Uvijek je ugodno biti među umirovljenicima pogotovo kad su ovako veseli. Grad Varaždin brine o osobama treće životne dobi ne samo kroz uskrsnice i božićnice, nego i kroz ovakvu edukaciju. Prošle godine tečaj je završilo 36 polaznika, a ove godine isto toliko te ćemo s edukacijama nastaviti i u 2017. godini – najavio je Habuš.

Predsjednica Upravnog vijeća POU-a Nevenka Suhić zadovoljna je što su umirovljenici ovako aktivni u trećoj životnoj dobi, a bit će ih još i više s obzirom da se u POU spremaju novi programi.

– Tijekom ljeta organizirat ćemo tečaj snimanja filma gdje će bake i djedovi zajedno s unucima snimati i montirati film – istaknula je Malenica

– Uskoro će umirovljenici, osobito udovci, moći naučiti kuhanje kroz tečaj, a izdvojila bih još i ljetni program za djecu i umirovljenike, gdje će bake i djedovi zajedno s unucima moći polaziti tečaj snimanja filma. Osim toga, od iduće godine moći će u kino po cijeni od 10 kuna zahvaljujući sufinanciranju Grada i to ponovno u kino Gaj. Naime, kino Galerija od 1. siječnja ponovno postaje kino Gaj i prelazi u okrilje Učilišta – istaknula je Sandra Malenica, ravnateljica POU Varaždin koje ima novi logo i koje će od sredine siječnja imati nove Internet stranice.

– POU će se razvijati u dva smjera: audiovizualnom i obrazovnom gdje će biti uključeno formalno obrazovanje odraslih i neformalno obrazovanje, odnosno programi unapređenja kvalitete života – navodi Malenica.

Za POU je u proračunu za 2017. planirano 800.000 kuna.

–  Učilište u zadnjih nekoliko godine nije uspijevalo napraviti kvalitetan program, uvijek je bilo u nekakvim problemima i poteškoćama. Nova ravnateljica je već u nekoliko mjeseci napravila iskorak, i u programima, i u pristupu. Rađa se i nova ideja oko nekadašnjeg kina Dom, da se ipak stavi u funkciju kina, dok bi kino Galerija bila multifunkcionalna dvorana – rekao je Habuš.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje