Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinka Marija Kolarek prvi e-mail poslala s 80 godina i poručila: u životu treba biti uporan

Objavljeno:

- dana

NIKAD NIJE PREKASNO

– Naučila sam koristiti Internet, a prvi mail sam poslala svojoj susjedi Alenki Hodak. U životu treba biti uporan, više nego pametan – otkrila je simpatična Marija Kolarek, 80-godišnja Varaždinka, inače majka poznate varaždinske pedijatrice Mirjane Kolarek-Karakaš, koja je uspješno završila tečaj “Svijet računala” na Pučkom otvorenom učilištu (POU) Varaždin. 

Jedna od najstarijih polaznica ovog tečaja namijenjenog za osobe treće životne dobi, zajedno s ostalim polaznicima primila je danas uvjerenje o uspješno završenom tečaju. Uz polaznike “Svijeta računala”, potvrde o položenom ispitu održive uporabe pesticida danas su dobili polaznici tog programa, a uvjerenja im je uručio gradonačelnik Goran Habuš.

S edukacijom umirovljenika nastavit će se i u 2017.

– Uvijek je ugodno biti među umirovljenicima pogotovo kad su ovako veseli. Grad Varaždin brine o osobama treće životne dobi ne samo kroz uskrsnice i božićnice, nego i kroz ovakvu edukaciju. Prošle godine tečaj je završilo 36 polaznika, a ove godine isto toliko te ćemo s edukacijama nastaviti i u 2017. godini – najavio je Habuš.

Predsjednica Upravnog vijeća POU-a Nevenka Suhić zadovoljna je što su umirovljenici ovako aktivni u trećoj životnoj dobi, a bit će ih još i više s obzirom da se u POU spremaju novi programi.

– Tijekom ljeta organizirat ćemo tečaj snimanja filma gdje će bake i djedovi zajedno s unucima snimati i montirati film – istaknula je Malenica

– Uskoro će umirovljenici, osobito udovci, moći naučiti kuhanje kroz tečaj, a izdvojila bih još i ljetni program za djecu i umirovljenike, gdje će bake i djedovi zajedno s unucima moći polaziti tečaj snimanja filma. Osim toga, od iduće godine moći će u kino po cijeni od 10 kuna zahvaljujući sufinanciranju Grada i to ponovno u kino Gaj. Naime, kino Galerija od 1. siječnja ponovno postaje kino Gaj i prelazi u okrilje Učilišta – istaknula je Sandra Malenica, ravnateljica POU Varaždin koje ima novi logo i koje će od sredine siječnja imati nove Internet stranice.

– POU će se razvijati u dva smjera: audiovizualnom i obrazovnom gdje će biti uključeno formalno obrazovanje odraslih i neformalno obrazovanje, odnosno programi unapređenja kvalitete života – navodi Malenica.

Za POU je u proračunu za 2017. planirano 800.000 kuna.

–  Učilište u zadnjih nekoliko godine nije uspijevalo napraviti kvalitetan program, uvijek je bilo u nekakvim problemima i poteškoćama. Nova ravnateljica je već u nekoliko mjeseci napravila iskorak, i u programima, i u pristupu. Rađa se i nova ideja oko nekadašnjeg kina Dom, da se ipak stavi u funkciju kina, dok bi kino Galerija bila multifunkcionalna dvorana – rekao je Habuš.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati