Povežite se s nama

Život i društvo

Povećan iznos: Ugovore o stipendiranju s Gradom Lepoglavom potpisala 23 studenta

stipendije Lepoglava

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Gradske vijećnice u Lepoglavi 23 studenta s područja Grada Lepoglave potpisala su 23. ožujka s Gradom Lepoglavom ugovore o stipendiranju.

Time je zaključen natječaj za dodjelu gradskih stipendija na koji se ove godine prijavio 31 student. Pravo na gradsku stipendiju ostvarilo je njih 23 koji su potpisali ugovore temeljem kojih će im za akademsku godinu 2018./2019. biti isplaćena gradska stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno.

Studentima su ispred Grada Lepoglave na dobivenim stipendijama čestitali gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač poručivši im da Grad očekuje da će svojom stručnošću, znanjem, idejama, inicijativama te aktivnostima pridonijeti njegovu razvoju. Također, istaknuli su da su kriteriji natječaja o dodijeli stipendija usuglašeni sa studentima koji su bili uključeni u cijeli proces provedbe natječaja.

– Za razliku od nekih drugih jedinica lokalnih samouprava ugovori o stipendiranju s Gradom Lepoglavom potpisuju se nešto kasnije, nakon što akademska godina za koju su raspisane već traje. Tako izbjegavamo situaciju, koje su nam se nekada događale, da su studenti koji su ostvarili pravo na gradsku stipendiju ujedno ostvarili pravo i na stipendiju kroz neke druge natječaje te su odustajali od one gradske. To je stvaralo probleme i dovodilo da promjena na listi. Također, događalo se da studenti koji upišu prvu godinu nakon dva do tri mjeseca odustanu od studija što je također donosilo probleme kako Gradu tako i tim studentima – pojasnio je gradonačelnik Škvarić najavivši mogućnost da se, u dogovoru s Gradskim vijećem, podigne cenzus za dobivanje stipendija kako bi i preostalih osam studenata koji su zadovoljili kriterije natječaja, ali nisu prešli prag ostvarili pravo na stipendije koje su za ovu godinu s 500 povećane na 700 kuna.

stipendije studenti lepoglava

Inače, 17 stipendija dodijeljeno prema socijalno-ekonomskom kriteriju, tri prema kriteriju deficitarnih zanimanja odnosno zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj grada te tri prema kriteriju uspjeha i postignuća tijekom studiranja.

– Budite aktivan kreator društvenih promjena i preuzmite svoju ulogu u društvu – poručio je studentima zamjenik gradonačelnika Kovač. Osvrnuo se i na sustav dodijele stipendija istaknuvši da je i ovog puta on potvrdio svoju pravednost.

Naime, studenti po objavi natječaja sami mogli izračunati koliko će bodova ostvariti na natječaju. Dodao je i da se natječajem, između ostalog, stimuliralo volontiranje za koje su se također dodijeljivali bodovi. Kako bi naglasili važnost upravo volontiranja i uključivanja studenata u rad zajednice, jedinom studentu koji je na natječaju ostvario volonterske bodove, gradonačelnik Škvarić uručio je gradski poklon.

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Zvjezdana Kušter i pas Tesla iz čakovečke stanice HGSS-a otišli spašavati živote iz ruševina u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuli su u ponedjeljak, 6. veljače 2023., oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su 6. veljače pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Među njima su i Zvjezdana Kušter i pas Tesla, potražni tim iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec.

Ovaj tim osposobljen je za poslušnost, prepreke i traženje u ruševinama te poslušnost i traženje u lavinama, a dodajmo i da je Tesla sa svojom vlasnicom u Ljubljani u listopadu prošle godine uspješno položio i međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama, objavili su lani iz HGSS-a.

– Prema odluci Vlade, 40-ak pripadnika Civilne zaštite RH na putu je prema Turskoj kako bi pomogli domaćim kolegama na potresom pogođenom području. Zvjezdani Kušter i Tesli, potražnom timu Stanice Čakovec koji vrijedno trenira u sklopu Modula za odgovor na velike katastrofe i potrese MUSAR, želimo sretan put i što više spašenih! – napisali su na Facebooku iz HGSS Stanice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje