Povežite se s nama

U fokusu

Povećavaju proračun, jer stiže novac za projekte!

Objavljeno:

- dana

SVE SE MOŽE

I s nevelikim budžetom puno toga se može napraviti. Pravi primjer za to je Općina Sveti Ilija, u kojoj traju ili su već spremni za provedbu projekti koji im osiguravaju novac iz županijskog i državnog proračuna, a i europskih fondova. 

– Za energetsku obnovu Društvenog doma u Beletincu te uređenje tavanskog prostora, koji će koristiti KUD Beletinec, odobreno nam je 900.000 kuna. Prijavili smo se na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti i „prošli“ – rekao je načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

Opsežan posao

I dok je u petak održana svečana sjednica Općinskog vijeća, kojom je obilježen Dan Općine, vijećnici će se usred ljeta okupiti i na radnoj sjednici, jer moraju povećati proračun za ovu godinu – s 8,4 milijuna kuna na 11,5 milijuna. Osim zbog sredstava za Dom, prihodi će biti povećani i zato što je stiglo gotovo 780.000 kuna povrata novca iz EU programa IPARD, koje su „povukli“ za modernizaciju cesta.

Ujesen će napokon biti otvorena školska dvorana u Beletincu

Toj Općini će u budućnosti biti dodatno olakšan pristup EU fondovima. – Katastarska izmjera s ciljem sređivanja zemljišnih knjiga počela je još u listopadu 2013., a do danas su dovršeni digitalni te analogni katastarski planovi, popis katastarskih čestica i još niz dokumenata. Do kraja godine predstoji popis zgrada i drugih građevina, popis kućnih brojeva, javno izlaganje i na kraju usklađivanje gruntovnice i katastra. Riječ je o doista opsežnom poslu, no svim mještanima, kao i Općini, će biti od velike koristi, jer će sve čestice biti uređene katastarski i gruntovno – napominje načelnik.

Posao je vrijedan 5,1 milijun kuna, od čega tri milijuna osigurava Općina, a dva milijuna Državna geodetska uprava. 

Još je vrednija školska dvorana u Beletincu, koja je nakon pet godina napokon dovršena, pa u novoj školskoj godini učenici više neće vježbati u učionici.

– Riječ je o ulaganju vrijednom 6,1 milijun kuna, koje su financirali Općina, Varaždinska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja. Niz problema je pratilo ovu investiciju. Prvi izvođač radova je završio u stečaju, pa je bilo potrebno raspisati novi natječaj, a kada je sve već bilo pred završetkom, utvrđeno je da nije postavljen ugovoreni pod. No sada je i to zamijenjeno, tako da će dvorana biti otvorena u rujnu – doznajemo.

U Općini su spremni za još dva velika ulaganja, ali početak radova ne ovisi o njima. – Već mjesecima je spremna sva dokumentacija za izgradnju dječjeg vrtića u Beletincu, zahvaljujući čemu je taj projekt bio na indikativnoj listi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, no obavijestili su nas da od toga neće biti ništa, jer s Europskom komisijom nisu uspjeli ispregovarati ulaganje u sektor odgoja i obrazovanja – navodi Bosilj.

Njihov projekt je spreman, pa će ga prijaviti na drugi EU projekt, na Program ruralnog razvoja za 2015. godinu, za koji se otvaranje natječaja očekuje ujesen. Čekaju i na početak izgradnje nove škole u Svetom Iliji po modelu JPP-a. – Sve je već nekoliko puta odgođeno. Informacije, nažalost, od Varaždinske županije i CEI-a baš i ne dobivamo, a najnoviji rok za početak radova je kraj ove godine – kaže načelnik.

No zato se provode drugi projekti za dobrobit djece, na koje Općina ima izravan utjecaj: uređuju se dječja igrališta u Beletincu, Seketinu i Križancu, sufinanciraju smještaj djece u vrtićima, isplaćuju potpore za novorođenčad te stipendiraju studente.

KATASTARSKA IZMJER

Sve čestice u Općini će biti uređene katastarski i gruntovno zahvaljujući projektu vrijednom 5,1 milijun kuna, koji će biti gotov do kraja 2018. godine. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Evo što se mijenja u novom Zakonu o radu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

radnik bojenje fasada

Novi Zakon o radu, čiji je opsežan nacrt prijedloga jučer dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uvjetima rada na izdvojenom mjestu rada ili na daljinu, koji se masovno koristi od početka pandemije i koji je bio glavni razlog za donošenje novog ZOR-a, piše Jutarnji.

Njime će se ograničiti i sklapanje ugovora na određeno te skratiti otkazni rok na sedam dana ukoliko radnik dobije otkaz zbog “skrivljenog ponašanja”. Također, u slučaju izvanrednog otkaza kojeg daje poslodavac zbog teške povrede radnih obveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

Radni odnos, po prijedlogu novog Zakona, o kojem će radna skupina raspravljati sljedeći tjedan, neće automatski prestajati s navršenih 65 godina i 15 godina staža, kao što je to sada, no ako radnik koji ima uvjete za starosnu mirovinu dobije otkaz, neće imati pravo na otpremninu.

Novi Zakon o radu trebao bi biti donesen do ljeta iduće godine, a njime će Hrvatska primijeniti i odredbe dviju novih europskih direktiva, o ravnoteži poslovnog i privatnog života te o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima. Time se pak uvodi pravo radnika da za poslodavca bude nedostupan izvan radnog vremena, a predviđa se i lakši prijelaz s punog na nepuno radno vrijeme na zahtjev radnika. Roditelji koji skrbe o djeci te radnici koji skrbe o starijim i bolesnim članovima obitelji moći će raditi nepuno radno vrijeme, a i dalje uživati sva radnička prava, a dobit će i pet dana dodatnog dopusta.

Novi ZOR predviđa da je rad na izdvojenom mjestu onaj koji se obavlja od kuće, ali i u nekom drugom prostoru ili na mjestu koje sporazumno odrede poslodavac i radnik ili o čijem odabiru odlučuje sam radnik. Pritom se kaže da radnik može obavljati dio ili sve ugovorene poslove radom na izdvojenom mjestu rada kada to omogućava narav posla i samo ako je nizak rizik utvrđen prema propisima o zaštiti na radu.

Za takav se rad sklapa ugovor u pisanom obliku, a u njemu trebaju biti predviđene i naknade troškova radnika za utrošenu energiju, vodu te komunalne pristojbe, kao i druge troškove radniku vezane uz obavljanje poslova. U slučaju pak nastanka više sile, poput primjerice pandemije, poslodavac može bez izmjene ugovora o radu s radnikom dogovoriti rad na izdvojenom mjestu rada, ali najviše do 30 dana. Roditelji djece do osam godina mogu zatražiti rad od kuće, a poslodavac ih može odbiti samo iznimno, i to pisanim obrazloženjem.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Nakon propalog „braka“ vladajuća većina u Varaždinu počiva na „vezi bez obveza“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred novu sjednicu varaždinskoga Gradskog vijeća, zakazanu za srijedu, gotovo svi na političkoj sceni su međusobno posvađani. Prozivke na relaciji bivša i sadašnja vlast traju od početka mandata, a prošlog tjedna propao je i „brak“ SDP-ovoga gradonačelnika Nevena Bosilja s koalicijskim partnerom Budimo grad.

Potom su se međusobno častili prozivkama HDZ i SDP, a Budimo grad je postao glavni gradski galamdžija.

Što će točno galama, svađe i prozivke donijeti Varaždinkama i Varaždincima? Vjerojatno ništa korisno.

Novi izbori ili „veza bez obveza“

– Ako se dogodi da ne prođe proračun, idemo na izbore, mi s tim nemamo problema – rekao je prošlog tjedna zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Miroslav Marković.

No, izbori trenutno nikomu ne odgovaraju. Bivši gradonačelnik Čehok ima komotnu situaciju u kojoj može kritizirati, SDP je na nacionalnoj razini potpuno oslabljen, što se odražava i na lokalne organizacije, a HDZ je tek završio s unutarstranačkim izborima, imaju vlast na županijskoj razini i ništa im ne nedostaje. Budimo grad pak, s druge strane, plovi na krilima popularnosti nezavisnih opcija koje su nastale kao rezultat općeg nepovjerenja u politiku.

– Građani očekuju rezultate i rješavanje najvećih problema poput bala i u tom smjeru očekujemo doprinos svih opcija jer svaki vijećnik, iz koje god stranke ili platforme, odgovoran je prema građanima da se nagomilani problemi grada konačno počnu rješavati. To je politika, a sve ostalo je politikantstvo, a time se ne stignem i ne želim baviti – poručio je prošlog tjedna gradonačelnik Bosilj.

Proračun se donosi krajem godine, a SDP-ova vlast testirat će (ne)povjerenje donedavnih koalicijskih partnera već ovog tjedna. Na sjednici Gradskog vijeća donosi se, između ostaloga, rebalans proračuna. Iako su iz Budimo grad poručili da ne žele biti dio vladajućih, niti sudjelovati u donošenju odluka, za očekivati je da će ipak dizati ruke te tako i dalje držati ljestve gradskoj vlasti za koju tvrde da im ne odgovara.

Bit će to svojevrsna „veza bez obveza“, a Budimo grad u tom slučaju ima idealnu situaciju. Raskidanjem formalne koalicije, odnosno sporazuma, odrekli su se odgovornosti za postupke gradske vlasti.

Politička manipulacija

Mogu i dalje bez problema galamiti još četiri godine, ili barem dok ne procijene da im odgovara situacija za nove izbore.

Ipak, odluke ne donosi gradonačelnik Bosilj sam sa svojim suradnicima, već ih donosi Gradsko vijeće. To je tijelo o kojem ovisi u kojem smjeru će Varaždin ići u iduće četiri godine, ili bi barem tako trebalo biti.

To što pojedine političke opcije omalovažavaju važnost Gradskog vijeća je zapravo samo pranje ruku od odgovornosti i politička manipulacija.

Novi izbori realno ne odgovaraju ni onima koji žive u Varaždinu jer bi se u tom slučaju radilo još manje, a politika bi samo još jednom dokazala da je sama sebi svrha i da se sve svodi na to tko je s kim, a tko protiv koga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje