Povežite se s nama

Međimurje

Povećavaju se naknade za novorođenčad i nagrade za uspjehe na fakultetu

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

Na 19. sjednici stručnoga kolegija Grada Murskog Središća, koju je predvodio gradonačelnik Dražen Srpak, potvrđeno je da će se od 1. siječnja 2018. godine povećati naknada za novorođeno dijete. Umjesto dosadašnjih 700 kuna, za novorođenčad će se izdvajati 1000 kuna.

Jednako tako rastu i nagrade za postignute uspjehe na fakultetu. Za akademsku godinu 2017./2018. pa nadalje primjenjivat će se nova odluka te će se za Dekanovu nagradu isplaćivati 1000 kuna, za Rektorovu nagradu 2000, a za doktorski studij 7500 kuna.

Zbog postignutih zapaženih rezultata na sportskim susretima Podružnici umirovljenika Mursko Središće odobrena je isplata 7000 kuna za kupnju trenirki.

S obzirom na to da je na snagu skupio novi Zakon o zaštiti životinja s postroženim pravilima držanja kućnih ljubimaca, Grad se okrenuo pripremama za njegovu primjenu u praksi.

– U novom Zakonu o zaštiti životinja postoji obveza mikročipiranja pasa, pa smo se stoga odlučili na kupnju aparata za mikročipiranje. Odsjek za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove smo zadužili da do 30. lipnja 2018. godine osmisli i provede kontrolu mikročipiranosti pasa u svim domaćinstvima na području Grada i prigradskih naselja – istaknuo je gradonačelnik Srpak.

Zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak i pročelnik Miljenko Štefanić zaduženi su za izradu novog Pravilnika o držanju kućnih ljubimaca sukladno Zakonu o zaštiti životinja.

Izvor: Mursko Središće
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje