Povežite se s nama

Kultura

Povijest koja ne uči ništa, oluje i čitanja u sinagogi

Objavljeno:

- dana

DANI PERFORMANSA

Dani performansa, 13. put. Ne biste trebali propustiti novo izdanje, nego, ako još niste, upoznati se s ovom formom suvremene umjetnosti.

To ćete moći od četvrtka do nedjelje na varaždinskim trgovima, u sinagogi, Julijanovom dvorištu ili Galeriji Miljenka Stančića gdje će se održati čak 10 performansa hrvatskih i stranih umjetnika. Festival neće zaobići ni jednog od najvećih hrvatskih performera, nedavno preminulog Tomislava Gotovca. Upravo će sve u četvrtak u 20 sati početi otvorenjem izložbe fotografija u Galeriji Stančić “Kunst für uns” Damira Širole koji je ovjekovječio Gotovčev performans na otvaranju 42. likovnog salona HDLU 2007. godine u Zagrebu. Nakon otvorenja izložbe varaždinski umjetnik Ivan Mesek izvest će performans „History will teach us nothing“ podno lančane kule u 21 sat.

Oluja u petak

Performans koji uključuje kadu, bijelu boju i crno platno naslova “XFG-9H” u petak će u 21 sat izvesti umjetnik iz Subotice Spartak Dulić na Stančićevom trgu, a unutar sinagoge desit će se oluja. Umjetnik HR-Stamenov stvorit će medijske, zvučne i svjetlosne intervencije u 21:30. Istog dana u Julijanovom dorištu Timo Soppela iz Finske predstavit će rad MUU Galerije u Helsinkiju projekcijom videoarhive „Performance Voyage 4“. U subotu će hrvatska poznata multimedijalna umjetnica Kata Mijatović izvesti dva dijela svog opusa „Arhiv snova“ – prijepodne “Dva sna” (od 11 do 13 sati), a navečer će u 21 sat u sinagogi čitati “Noćne more iz Arhiva“. Prije Mijatović, s početkom od 20 sati, peformans „Čitanje Kožarićevih rečenica naopako u bivšoj sinagogi“ izvest će umjetnik Zoran Pavelić.Antonio Grgić će, također u subotu, izvesti performans „Sjene“ na glavnom gradskom trgu točno u podne, unutar kojeg oslikava sjene spomenika na pločniku gdje su nekad bili smješteni spomenici.Organizator festivala je Galerijski centar Varaždin, a selektor programa je likovni kritičar i kustos Branko Franceschi. Dani performansa održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Ministarstva kulture RH.

Izvor:
Foto:

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje