Povežite se s nama

Međimurje

Povišeni krvni tlak

Objavljeno:

- dana

POLIKLINIKA ŽIVA

Optimalna vrijednost krvnog tlaka iznosi 120/80 mmHg ili niže. Krvni tlak iznad 140/90 mmHg obavezno treba liječiti. Povišeni krvni tlak značajno povećava rizik za razvoj bolesti srca, bubrega, oka, moždani udar i aterosklerozu.

Za postavljanje dijagnoze arterijske hipertenzije vrlo je važno redovito i pravilno mjerenje vrijednosti krvnog tlaka.

Odluka o liječenju temelji se na procjeni ukupnog rizika i oštećenja ciljnih organa, gdje je primarna metoda UZV srca. Ostali postupci koji se primjenjuju prilikom dijagnoze arterijske hipertenzije su laboratorijske pretrage (serumske koncentracije kreatinina, kalija, urične kiseline, glukoze i kolesterola), analiza urina, EKG, pregled očne pozadine, kontinuirano 24-satno mjerenje krvnog tlaka te UZV krvnih žila vrata.

Krvni tlak iznad 140/90 mmHg obavezno treba liječiti. Povišeni tlak zovu i “tihi ubojica”

Povišen krvni tlak zovu i “tihi ubojica” jer uzrokuje vrlo malo simptoma i tegoba. Važno je pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje. Osim lijekova, važan čimbenik u postizanju dobre regulacije krvnog tlaka je i suradnja bolesnika u smislu usvajanja zdravijih životnih stilova. Prestanak pušenja, ograničenje unosa alkohola, ograničenje unosa soli, ograničenje unosa suhomesnatih proizvoda, smanjenje tjelesne mase u slučaju pretilosti, smanjenje unosa masti i povećanje tjelesne aktivnosti, znatno će doprinijeti regulaciji krvnoga tlaka.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje