Povežite se s nama

U fokusu

Povjerenika, koji treba odlučiti o žalbi, Hrvatska i dalje – nema

Objavljeno:

- dana

Parkovi opet odbili dati podatke o sporazumu s bivšim direktorom – slijedi žalba

Podolnjak: O žalbama tražitelja uskraćenih informacija sad odlučuje Agencija za zaštitu osobnih podataka koja mjesecima nema ravnatelja

Nakon što su odbili dati presliku sporazuma sklopljenog s bivšim direktorom, varaždinski Parkovi odbili su omogućiti i uvid u Sporazum, odnosno dati samo podatke o točnom iznosu isplaćene otpremnine, izvoru novca iz kojeg će se podmiriti te na čiji je zahtjev došlo do prekida radnog odnosa. Poslovne tajne ili ne? U obrazloženju koje potpisuje zamjenik člana Uprave Parkova Marin Bašić, opet se navodi kako se radi o poslovnoj tajni sukladno Zakonu o zaštiti tajnosti podataka i Statutu Parkova. Tako se podaci za koje smatramo da bi trebali biti javni i dalje drže daleko od očiju javnosti. Naime, u kratkom razmaku od nekoliko mjeseci u dva varaždinska komunalna društva u pretežitom gradskom vlasništvu isplaćene su pozamašne otpremnine direktorima, ali javnost nije saznala točan iznos niti osnovu na temelju koje su isplaćeni iznosi od nekoliko stotina tisuća kuna, iako su novinari te podatke tražili sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI).

S obzirom na stanje, ne iznenađuje što se žalbe ne rješavaju u zakonskom roku

Varkom i Parkovi uskratili su, naime, informacije o otpremninama pozivajući se na isto – poslovnu tajnu. Jesu li postupili ispravno, utvrditi bi trebao nakon žalbi Povjerenik za informiranje kojeg još Hrvatska nema, pa taj posao obavlja Agencija za zaštitu podataka koja je – bez ravnatelja! Na to upozorava prof. dr. Robert Podolnjak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i varaždinski vijećnik.
– O žalbi na odluku kojom se odbija zahtjev tražitelja informacije odlučuje povjerenik za informiranje, kao neovisno žalbeno tijelo. Tog povjerenika prema Zakonu imenuje Hrvatski sabor. Procedura izbora je započeta odmah po donošenju ZPPI-ja, međutim Sabor do ljetne stanke nije uspio čak niti obaviti razgovor s prijavljenim kandidatima, a kamoli izvršiti izbor. Tako već na prvom koraku dolazi do opstrukcije u primjeni Zakona, jer povjerenik neće sigurno biti izabran niti pola godine nakon donošenja Zakona – smatra domaći stručnjak za pravo na pristup informacijama.
Povjerenik – prioritet
Podolnjak se, međutim, nada da će izbor povjerenika biti jedan od prioriteta Sabora kada započne jesensko zasjedanje.
– Bez izbora povjerenika ne može se formirati niti njegov ured. Stoga sada te poslove obavlja Agencija za zaštitu osobnih podataka, koja također već nekoliko mjeseci nema ravnatelja. S obzirom na takvo stanje, ne iznenađuje da žalba u vezi uskraćivanja informacije o otpremnini direktora Varkoma još nije riješena, iako su u tom slučaju već protekli zakonski rokovi – veli Podolnjak upozoravajući da Agencija ima rok od 60 dana za odlučivanje o žalbi ako mora provesti test javnog interesa.

U gradskim tvrtkama isplate su javne

Obje varaždinske komunalne tvrtke uskratile su informacije o otpremninama direktora pozivajući se na to da je riječ o informaciji koja predstavlja “poslovnu tajnu”.
– Činjenica jest da ZPPI u članku 15. stavku 2. navodi da tijela javne vlasti mogu ograničiti pristup informaciji ako je informacija poslovna ili profesionalna tajna. Međutim, novi Zakon u članku 16. propisuje da je tijelo javne vlasti nadležno za postupanje po zahtjevu za pristup informaciji dužno, prije donošenja odluke, provesti test razmjernosti i javnog interesa, tj. dužno je utvrditi konkretno je li zaštićeni interes osobe (poslovna tajna o visini otpremnine) važniji ili prevladava javni interes da se takva informacija dostavi tražitelju i da se, u konačnom, može i objaviti – objašnjava Podolnjak.
Nezavisni gradski vijećnik, koji je prije zaposlenja na zagrebačkom Pravnom fakultetu bio tajnik Grada Varaždina, smatra da bi isplate u gradskim tvrtkama trebale biti javne.
– Smatram da u oba predmetna slučaja otpremnina direktora, ali i u slučaju njihovih drugih primanja temeljem ugovora koje su sklopili, imajući u vidu da je riječ o tijelima javne vlasti koja se financiraju djelomično i proračunskim sredstvima i sredstvima građana na temelju odluka jedinica lokalne samouprave, prevladava javni interes i da bi zahtjevima trebalo udovoljiti, odnosno da bi Varkom i Parkovi trebali dostaviti tražene informacije o otpremninama bivših direktora tvrtki, uz izuzeće određenih osobnih podataka, kao što su adresa stanovanja, podaci o bankovnom računu i sl. – naglašava Podolnjak.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje