Povežite se s nama

U fokusu

Povjerenika, koji treba odlučiti o žalbi, Hrvatska i dalje – nema

Objavljeno:

- dana

Parkovi opet odbili dati podatke o sporazumu s bivšim direktorom – slijedi žalba

Podolnjak: O žalbama tražitelja uskraćenih informacija sad odlučuje Agencija za zaštitu osobnih podataka koja mjesecima nema ravnatelja

Nakon što su odbili dati presliku sporazuma sklopljenog s bivšim direktorom, varaždinski Parkovi odbili su omogućiti i uvid u Sporazum, odnosno dati samo podatke o točnom iznosu isplaćene otpremnine, izvoru novca iz kojeg će se podmiriti te na čiji je zahtjev došlo do prekida radnog odnosa. Poslovne tajne ili ne? U obrazloženju koje potpisuje zamjenik člana Uprave Parkova Marin Bašić, opet se navodi kako se radi o poslovnoj tajni sukladno Zakonu o zaštiti tajnosti podataka i Statutu Parkova. Tako se podaci za koje smatramo da bi trebali biti javni i dalje drže daleko od očiju javnosti. Naime, u kratkom razmaku od nekoliko mjeseci u dva varaždinska komunalna društva u pretežitom gradskom vlasništvu isplaćene su pozamašne otpremnine direktorima, ali javnost nije saznala točan iznos niti osnovu na temelju koje su isplaćeni iznosi od nekoliko stotina tisuća kuna, iako su novinari te podatke tražili sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI).

S obzirom na stanje, ne iznenađuje što se žalbe ne rješavaju u zakonskom roku

Varkom i Parkovi uskratili su, naime, informacije o otpremninama pozivajući se na isto – poslovnu tajnu. Jesu li postupili ispravno, utvrditi bi trebao nakon žalbi Povjerenik za informiranje kojeg još Hrvatska nema, pa taj posao obavlja Agencija za zaštitu podataka koja je – bez ravnatelja! Na to upozorava prof. dr. Robert Podolnjak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i varaždinski vijećnik.
– O žalbi na odluku kojom se odbija zahtjev tražitelja informacije odlučuje povjerenik za informiranje, kao neovisno žalbeno tijelo. Tog povjerenika prema Zakonu imenuje Hrvatski sabor. Procedura izbora je započeta odmah po donošenju ZPPI-ja, međutim Sabor do ljetne stanke nije uspio čak niti obaviti razgovor s prijavljenim kandidatima, a kamoli izvršiti izbor. Tako već na prvom koraku dolazi do opstrukcije u primjeni Zakona, jer povjerenik neće sigurno biti izabran niti pola godine nakon donošenja Zakona – smatra domaći stručnjak za pravo na pristup informacijama.
Povjerenik – prioritet
Podolnjak se, međutim, nada da će izbor povjerenika biti jedan od prioriteta Sabora kada započne jesensko zasjedanje.
– Bez izbora povjerenika ne može se formirati niti njegov ured. Stoga sada te poslove obavlja Agencija za zaštitu osobnih podataka, koja također već nekoliko mjeseci nema ravnatelja. S obzirom na takvo stanje, ne iznenađuje da žalba u vezi uskraćivanja informacije o otpremnini direktora Varkoma još nije riješena, iako su u tom slučaju već protekli zakonski rokovi – veli Podolnjak upozoravajući da Agencija ima rok od 60 dana za odlučivanje o žalbi ako mora provesti test javnog interesa.

U gradskim tvrtkama isplate su javne

Obje varaždinske komunalne tvrtke uskratile su informacije o otpremninama direktora pozivajući se na to da je riječ o informaciji koja predstavlja “poslovnu tajnu”.
– Činjenica jest da ZPPI u članku 15. stavku 2. navodi da tijela javne vlasti mogu ograničiti pristup informaciji ako je informacija poslovna ili profesionalna tajna. Međutim, novi Zakon u članku 16. propisuje da je tijelo javne vlasti nadležno za postupanje po zahtjevu za pristup informaciji dužno, prije donošenja odluke, provesti test razmjernosti i javnog interesa, tj. dužno je utvrditi konkretno je li zaštićeni interes osobe (poslovna tajna o visini otpremnine) važniji ili prevladava javni interes da se takva informacija dostavi tražitelju i da se, u konačnom, može i objaviti – objašnjava Podolnjak.
Nezavisni gradski vijećnik, koji je prije zaposlenja na zagrebačkom Pravnom fakultetu bio tajnik Grada Varaždina, smatra da bi isplate u gradskim tvrtkama trebale biti javne.
– Smatram da u oba predmetna slučaja otpremnina direktora, ali i u slučaju njihovih drugih primanja temeljem ugovora koje su sklopili, imajući u vidu da je riječ o tijelima javne vlasti koja se financiraju djelomično i proračunskim sredstvima i sredstvima građana na temelju odluka jedinica lokalne samouprave, prevladava javni interes i da bi zahtjevima trebalo udovoljiti, odnosno da bi Varkom i Parkovi trebali dostaviti tražene informacije o otpremninama bivših direktora tvrtki, uz izuzeće određenih osobnih podataka, kao što su adresa stanovanja, podaci o bankovnom računu i sl. – naglašava Podolnjak.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje