Povežite se s nama

Život i društvo

Povodom 20. godišnjice „Roda“, s Ministarstvom branitelja ugovorena izgradnja spomena u Milčetičevoj

Objavljeno:

- dana

Na 20. obljetnicu, 18. prosinca, Udruga specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin s Ministarstvom hrvatskih branitelja potpisala je ugovor o potpori izgradnji spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin.

Ministarstvo će projekt poduprijeti sa 150.000 kuna. Uskoro slijedi potpisivanje ugovora i s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Zbog izuzetno teške epidemiološke situacije koja je posebice pogodila područje Varaždinske županije, nije planirana Svečanost obilježavanja godišnjice Udruge.

Udruga SJP „Roda“ Varaždin formalni je nositelj natječajne dokumentacije i provođenja projekta prema Ministarstvu hrvatskih branitelja, a provodi ga s Policijskom upravom varaždinskom u partnerskom odnosu s Hrvatskim društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Varaždin, Udrugom roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Varaždinske županije i Udrugom obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije.

Spomen obilježje za poginule i nestale policajce PU Varaždin u Domovinskom ratu, za policajce koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i pripadnicima Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“, ukupno njih 37 poginulih i nestalih, gradit će se ispred Policijske uprave varaždinske u Milčetićevoj ulici u Varaždinu.

Natječaj za idejno rješenje spomen obilježja je proveden s Društvom arhitekata Varaždin, a izabrano je rješenje tima Nikola Fabijanić, Josip Fabijanac i Domagoj Kolonić. Nit vodilja je bila izrada interaktivnog spomenika, u ovom slučaju spomen-ograde kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova simbolizira poginule i nestale policijske službenike.

Ukupna vrijednost projekta je oko 480.000 kuna.

Iz Udruge specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin zahvaljuju svima koji su pomogli u realizaciji projekta, od ministarstava branitelja i unutarnjih poslova do Varaždinske i Međimurske županije, gradova i općina.

Zahvaljuju i svom članu i ratnom pripadniku postrojbe, aktualnom saborskom zastupniku Anđelku Stričaku koji je s vodstvom udruge koordinirao provođenje aktivnosti u projektu izgradnje spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima PU Varaždin.

Iduće će se godine obilježiti 30. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin, izvijestio je Tajnik USJP „RODA“ Ivo Loborec.

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice za 10 beba isplatio 34.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Grad Varaždinske Toplice i u 2021. godini nastavlja s mjerama demografske obnove isplatom jednokratne naknade za opremu za novorođenčad, a u ovogodišnjem proračunu za to je rezervirano 150.000 kuna.

U proračunu Grada Varaždinskih Toplica za svako novorođeno dijete osigurana je novčana naknada koja se isplaćuje u visini 2000 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za druge dijete, za treće dijete 5.000 kuna, a za svako daljnje dijete u obitelji 7.500 kuna.

Koliko su ovakve mjere važne za razvoj grada istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

– Ovo je pokazatelj kako se radi na populacijskoj politici. Uz brojne projekte na kojima radimo vezane za škole i vrtiće, one će dobiti pravi smisao tek poticanjem nataliteta – rekla je gradonačelnica, te istaknula kako će se sredstva za najmlađe u proračunu uvijek naći, jer, kako ističe, na mladima svijet ostaje.

U razdoblju od 01.01.2021. do 31.03.2021. godine ukupno je prema podnijetim zahtjevima roditelja isplaćeno 34.000 kuna i to za 10-ero novorođene djece na području Grada Varaždinskih Toplica.

U navedenom razdoblju podneseno je 10 zahtjeva – za prvo dijete u obitelji podnesena su 4 zahtjeva i isplaćeno je 8.000 kuna, za drugo dijete u obitelji podnesena su dva zahtjeva i isplaćeno je 6.000 kuna dok su za treće dijete u obitelji podnesena 4 zahtjeva i isplaćeno je 20.000 kuna.

Nastavite čitati