Povežite se s nama

Međimurje

Povodom Dana Općine Sv. Martin na Muri snimat će se i dokumentarni film, općinska plaketa vlč. Ivanu Hercegu

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: Dobitnik općinske plakete Sv. Martina na Muri je njihov donedavni župnik, vlč. Ivan Herceg (na slici treći slijeva).

Najsjevernija hrvatska općina ime nosi po vinskom svecu čiji se blagdan slavi 11. dana 11. mjeseca.

Radi se, naravno, o Svetome Martinu na Muri, u kojem se ubrzano spremaju za najsvečanije razdoblje u godini – općinske dane, osobito samo Martinje, u sklopu kojih će organizirati razne bogate sadržaje u svim mogućim područjima.

Običaji uz Martinje

– Lijepa vijest za općinu Sveti Martin na Muri jest da je Hrvatska radiotelevizija iskazala interes za snimanje dokumentarne emisije o običajima povezanima s obilježavanjem dana sv. Martina biskupa. Snimat će se izrada prigodnih lampiona koje će djeca koristiti u procesiji sa sv. Martinom – konjanikom, kao i prikaz rezanja plašta te podjela kolačića koja predstavlja zajedništvo i dijeljenje, s obzirom na činjenicu da je sv. Martin pomagao siromašnima. Važna je upravo ta simbolika.

Na sam Dan Općine nakon sv. mise organizira se blagoslov vina, koji će obaviti naš župnik vlč. Mladen Gorupić, a potom će se snimiti i svjetovni dio proslave – krštenje mošta v kleti, što će odraditi naš “Svetomartinski Vanjček” – Stanislav Perčić. Istoga dana u 11 sati u Župnoj crkvi sv. Martina biskupa, dakle prije blagoslova, održat će se svečana sveta misa. Nakon svetih misa, odnosno blagoslova, kod crkve će uslijediti podjela patki te kestenja, kao i degustacija mladog vina.

Općinski načelnik Martin Srša ponosan je na svoje sumještane i običaje svetomartinskog kraja

Za taj dan u 17 sati planiramo i svečanu sjednicu Općinskog vijeća, na kojoj će se dodijeliti zahvalnice i plakete našim najzaslužnijim mještanima, koji su dali doprinose svaki u svom području tijekom prošle godine ili tijekom više godina u nizu – objašnjava načelnik Općine Sveti Martin na Muri, Martin Srša.

Dvadeset godina dušobrižništva

Tako će plaketa za 20 godina djelovanja na području njihove Župe biti dodijeljena prijašnjem župniku vlč. Ivanu Hercegu, koji je bio izvrstan dušobrižnik, dobro surađivao s udrugama te organizirao razne izlete, a puno je učinio i na zaštiti sakralnih objekata na području Župe.

– Što se tiče zahvalnica, njih će dobiti 17-godišnji Matija Trstenjak, višestruki državni prvak u više kategorija i član hrvatske biciklističke reprezentacije te član Biciklističkog kluba “Mura Avantura” za iznimne sportske uspjehe u biciklizmu, promociju biciklizma i Općine Sveti Martin na Muri, Svetomartinske mažoretkinje za izvrsne rezultate postignute na državnom natjecanju u mažoret plesu i plasman na europsko prvenstvo, OPG Tatjana Hažić za velik doprinos razvoju poljoprivrede, proizvodnji i preradi voća i razvoju seoskog turizma u općini Sveti Martin na Muri te DVD-ovi Sveti Martin na Muri i Lapšina za nesebičan doprinos u pomaganju u sprečavanju širenja zaraze COVID-om 19 te zaštiti stanovništva u kriznim situacijama – ističe Srša.

Svetomartinske mažoretkinje dobit će zahvalnicu Općine za izvrsne rezultate postignute na državnom natjecanju u mažoret plesu te plasman na europsko prvenstvo

Dodaje i da je uz postojeću Vinsku kuću Hažić, koju je okarakterizirao “prekrasnom destinacijom za sve turiste”, OPG Hažić ove godine otvorio i mali vinski kamp, koji je proglašen jednim od najljepših malih kampova u Hrvatskoj. Isto tako, napominje da su navedeni DVD-ovi dva odlična društva na koja se građani uvijek mogu osloniti i nerijetko prva crta obrane od svih havarija.

Gulašijada

U subotu, 13. studenoga, u 10.30 pak se počinje s kuhanjem tradicionalnoga svetomartinskog vinskog gulaša, to jest s gulašijadom, na koju je početkom studenoga već bilo prijavljeno tridesetak ekipa.

– Kao i svake godine, pritom će se ocjenjivati i mlado vino u režiji Udruge voćara, vinogradara i povrćara Sveti Martin na Muri. Prije proglašenja pobjednika u kuhanju vinskog gulaša, podijelit će se priznanja za vina. Program će biti obogaćen živom glazbom, a sve će se odvijati na otvorenom uz rijeku Muru kod skelarske kuće. Kako sam rekao, HRT će popratiti sve zanimljive aktivnosti i običaje – naglašava svetomartinski načelnik.

Za sljedećih 50 godina

Što se pak ostalih aktivnosti na svetomartinskom području tiče, radovi na Aglomeraciji u punom su jeku.

– Izvode se priključci prema domaćinstvima. Kompletno su sanirana naselja od Bukovja do Brezovca, a trenutačno se asfaltira Marof, što bi trebalo uskoro završiti. Županijske ceste trebale bi biti sanirane do kraja ove godine, dok s lokalnima postoje određeni problemi poput nedostatka sirovina za postavljanje asfalta.

Svi mi želimo da projekt što prije završi, no potrebno je još malo strpljenja. Raspisan je natječaj i odabran je izvođač za III. fazu radova na cesti u Jurovčaku vrijednosti od nešto ispod pola milijuna kuna, pri čemu 150.000 kuna osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Na blagdan Svih svetih predano je mještanima na korištenje novo grobno krilo. Tijekom dviju godina postavljena je ograda, čime je groblje zatvoreno sa svih četiriju strana. Uz ogradu napravljena je pješačka staza te parkiralište s 33 parkirna mjesta. Cesta oko groblja pripremljena je za asfaltiranje, što nas čeka iduće godine. Predstoji nam postaviti i četvera ili petera vrata kako bismo groblje mogli imati pod ključem. Od Lokalne akcijske grupe “Međimurski doli i bregi” za groblje smo namaknuli sredstva u visini od 300.000 kuna, dok je ukupna vrijednost uloženih sredstava gotovo milijun kuna.

Sljedeće godine groblje ćemo i osvježiti zelenilom, a kupljen je i novi kontejner koji je postavljen vani, čime je smeće s mjesta zadnjeg počinka naših najmilijih izmješteno. Svim navedenim zahvatima za idućih su 50 godina, a možda i više, osigurana potrebni kapaciteti groblja za našu općinu – kaže načelnik Srša, koji apelira na mještane da kontejnere koriste kako je predviđeno radi veće urednosti.

Osim toga, na rijeku Muru je vraćena i skela, postavljeni su podovi, a kreće se i s izgradnjom kuće za skelara i pristupne rampe. Na natječaj iz domene mjere 7.4.1. predana je prijava za izgradnju društvenog doma u Gornjem Koncovčaku – rezultati se iščekuju.

– Ovih dana postavit će se i prve četiri nove autobusne nadstrešnice s lijepim motivima prirode naše općine, a iduće godine nastavit ćemo s tim projektom. Svim mještanima želim sretan Dan Općine! – za kraj poručuje načelnik.

Međimurje

Sveti Martin na Muri: Ministarstvo darovalo nekretninu Općini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izašlo je ususret Općini Sveti Martin na Muri i njihovom zahtjevu o darivanju katastarske čestice na kojoj se nalazi igralište Nogometnog kluba Polet.

Riječ je o prostoru površine 12.300 kvadratnih metara koji se koristi za razne sportsko-rekreacijske aktivnosti. Tržišna vrijednost nekretnine iznosi 39.100 kuna, a trošak procjene u iznosu od 3000 kuna pokrila je Općina Sveti Martin na Muri.

– Zahvaljujemo se resornom ministru Darku Horvatu i njegovim suradnicima u Ministarstvu na prepoznavanju potreba Općine za zemljištem na kojem će se razvijati sportsko-rekreacijski sadržaji, kao i na pruženoj pomoći oko realizacije ideje – poručio je načelnik Martin Srša.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Dekanovec nastavlja financirati školsku prehranu za sve učenike Područne škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Dekanovec će i tijekom 2022. godine u potpunosti financirati trošak školske prehrane za sve učenike u Područnoj školi Florijana Andrašeca. Općina se u projekt financiranja školske prehrane uključila još 2018. godine, a ove je godine u općinskom proračunu za ovu namjenu osiguran iznos od 30.000 kuna.

– Ovo je samo jedan od načina na koji pomažemo roditeljima u rasterećenju troškova školske prehrane. Općina Dekanovec već dugi niz godina provodi različite projekte, programe i druge aktivnost koji su usmjereni prema svim mještanima, od najmlađih pa do onih najstarijih, a sve s ciljem da im se u što je moguće većoj mjeri podigne životni standard – poručuju iz Općine Dekanovec.

Sporazum o financiranju školske prehrane učenika Područne škole Florijana Andrašeca potpisali su općinski načelnik Ivan Hajdarović i ravnateljica Osnovne škole Domašinec Martina Kivač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje