Povežite se s nama

Život i društvo

Povodom Dana Općine Veliki Bukovec načelnik poručio da treba motivirati mlade da ostanu

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u petak je, 1. listopada, počelo obilježavanje Dana Općine Veliki Bukovec i blagdana zaštitnika župe svetog Franje Asiškog.

Predsjednica Općinskog vijeća Jasenka Zdelar govorila je trendu pada broja stanovnika zbog čega Općina već nekoliko godina donosi odluke i mjere kojima nastoji potaknuti mlade da ostanu živjeti na području općine.

– Za novorođenu djecu čiji roditelji imaju prebivalište na području Općine dajemo jednokratnu pomoć od 2500 kuna, sufinanciramo 50% cijene smještaja djece u dječjim vrtićima, učenicima osnovne škole sufinanciramo školsku kuhinju i autobusni prijevoz, financiramo radne bilježnice, nagrađujemo najbolje učenike. Ove godine svim srednjoškolcima dodijelili smo jednokratnu pomoć od 500 kuna, a već više godina studentima dodjeljujemo jednokratnu pomoć od 1000 kuna – rekla je Zdelar.

– Prošle godine po prvi put donijeli smo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Veliki Bukovec kojim smo mladim obiteljima sufinancirali kupnju stambenog prostora na općinskom području. Ove godine također sufinanciramo kupnju nekretnine za stanovanje, a uveli smo i novu mjeru kojom ćemo mladim obiteljima pod određenim uvjetima sufinancirati adaptaciju stambenog prostora – dodala je predsjednica Općinskog vijeća.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić kazao je da u posljednjih deset godina imaju 120 djece manje u osnovnoj školi.

Franjo Vrbanić

– Predstoji nam puno posla da mlade motiviramo da ostanu ovdje, da imaju djecu. To nam je zadaća broj jedan. Vlada je danas donijela odluku koja je motivirajuća, ali trebalo je i prije donijeti odluku da majka ima punu plaću tijekom cijelog porodiljnog. Treba poticati stanogradnju, ne u Varaždinu, ne u Zagrebu, nego u Velikom Bukovcu i drugim sredinama koje nisu blizu administrativnih centara. Zato dajemo poticaje da mlade ljude vratimo. I moramo biti jedinstveni u tome – naglasio je Vrbanić.

Načelnik je podsjetio na realizaciju projekata, poput izgradnje mosta na Plitvici u Dubovici, vrijednog 2,6 milijuna kuna, na skoro otvorenje dograđene osnovne škole te na uređenje centra naselja Veliki Bukovec. Zatim je spomenuo i ljude.

– Mala smo općina, a imao jako puno udruga, ljude koji koriste svoje slobodno vrijeme da bi drugima bilo ljepše. Imamo udruge žena, nogometni klub, sportsko-ribolovni klub, vatrogasce, udrugu umirovljenika koja ima više od 200 članova. Nema udruge kojoj nismo izašli ususret. A ne zaboravljamo i gospodarstvenike i motivirati mlade ljude da krenu u poduzetništvo. Cilj nam je suradnja i zajedništvo, da budemo jedinstveni kako bi nam svima bilo bolje – poručio je Vrbanić.

Uime načelnika i gradonačelnika Dan općine Veliki Bukovec čestitao je načelnik Malog Bukovca Darko Marković, rekavši da je demografija najvažnija tema.

– Čestitam Općini Veliki Bukovec na svim mjerama koje je poduzela prema roditeljima i djeci pomažući da imaju osjećaj da nisu u maloj općini nego da imaju sve benefite kao što imaju roditelji u većim gradovima s puno većim proračunima – rekao je Marković.

Na svečanoj je sjednici Općinskog vijeća bio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

– Ovo je prelijepi kutak naše domovine. Područjem ove općine prolaze sve tri naše rijeke, Drava, Plitvica i Bednja. Danas se ovdje prostire najveći rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav koji prolazi kroz pet država, a to je bitno zbog naših najmanjih. Sva prirodna dobra i ljepotu bitno je sačuvati za buduće naraštaje. Ove godine za OŠ bit će povijesni datum. Nakon 20-ak godina škola je dograđena i ima mogućnost za jednosmjensku nastavu. Ostaje nam još samo OŠ Ivanec, koju ćemo dograditi u ovom mandatu, i sve škole imat će mogućnost jednosmjenske nastave i produženog boravka, a već sada dvije trećine škola to koristi – kazao je župan Stričak.

Uzvanicima se obratio i novi župnik velečasni Pavao Mesarić koji je naglasio da su djeca najveća radost i veselje, a onima koji obnašaju dužnosti poručio je da se raditi za opće dobro najviše nagrađuje od Boga.

Svečana je sjednica održana u Etno-eko selu „Sv. Franjo Asiški“ – Agroturizam Požgaj u Velikom Bukovcu gdje je bila postavljena izložba fotografija svatova kroz bukovečku povijest, sa 150 fotografija od 1930. do 1970. godine.

Središnji dio obilježavanja Dana Općine Veliki Bukovec bit će u nedjelju, 3. listopada, na nogometnom igralištu u Kapeli Podravskoj. Na druženju će se okupiti članovi udruga i ostali mještani, a poseban je poziv upućen za sudjelovanje u biciklijadi, čija je ruta prilagođena i velikim i malim biciklistima. Start biciklijade je u 14 sati, a po povratku biciklista nastavlja se zabavni i glazbeni program uz gastro ponudu. U sportskom program je i utakmica Poljoprivrednik – Sloga (Slokovec).

Obilježavanje Dana općine Veliki Bukovec završit će u ponedjeljak, 4. listopada, na sam blagdan svetog Franje Asiškog, svetom misom u župnoj crkvi u Velikom Bukovcu. Misa će početi u 11 sati., a nakon nje bit će organiziran Dan otvorenih vrata Općine Veliki Bukovec s izložbom fotografija svatova kroz bukovečku povijest.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje