Povežite se s nama

Život i društvo

Povodom Dana Općine Veliki Bukovec načelnik poručio da treba motivirati mlade da ostanu

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u petak je, 1. listopada, počelo obilježavanje Dana Općine Veliki Bukovec i blagdana zaštitnika župe svetog Franje Asiškog.

Predsjednica Općinskog vijeća Jasenka Zdelar govorila je trendu pada broja stanovnika zbog čega Općina već nekoliko godina donosi odluke i mjere kojima nastoji potaknuti mlade da ostanu živjeti na području općine.

– Za novorođenu djecu čiji roditelji imaju prebivalište na području Općine dajemo jednokratnu pomoć od 2500 kuna, sufinanciramo 50% cijene smještaja djece u dječjim vrtićima, učenicima osnovne škole sufinanciramo školsku kuhinju i autobusni prijevoz, financiramo radne bilježnice, nagrađujemo najbolje učenike. Ove godine svim srednjoškolcima dodijelili smo jednokratnu pomoć od 500 kuna, a već više godina studentima dodjeljujemo jednokratnu pomoć od 1000 kuna – rekla je Zdelar.

– Prošle godine po prvi put donijeli smo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Veliki Bukovec kojim smo mladim obiteljima sufinancirali kupnju stambenog prostora na općinskom području. Ove godine također sufinanciramo kupnju nekretnine za stanovanje, a uveli smo i novu mjeru kojom ćemo mladim obiteljima pod određenim uvjetima sufinancirati adaptaciju stambenog prostora – dodala je predsjednica Općinskog vijeća.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić kazao je da u posljednjih deset godina imaju 120 djece manje u osnovnoj školi.

Franjo Vrbanić

– Predstoji nam puno posla da mlade motiviramo da ostanu ovdje, da imaju djecu. To nam je zadaća broj jedan. Vlada je danas donijela odluku koja je motivirajuća, ali trebalo je i prije donijeti odluku da majka ima punu plaću tijekom cijelog porodiljnog. Treba poticati stanogradnju, ne u Varaždinu, ne u Zagrebu, nego u Velikom Bukovcu i drugim sredinama koje nisu blizu administrativnih centara. Zato dajemo poticaje da mlade ljude vratimo. I moramo biti jedinstveni u tome – naglasio je Vrbanić.

Načelnik je podsjetio na realizaciju projekata, poput izgradnje mosta na Plitvici u Dubovici, vrijednog 2,6 milijuna kuna, na skoro otvorenje dograđene osnovne škole te na uređenje centra naselja Veliki Bukovec. Zatim je spomenuo i ljude.

– Mala smo općina, a imao jako puno udruga, ljude koji koriste svoje slobodno vrijeme da bi drugima bilo ljepše. Imamo udruge žena, nogometni klub, sportsko-ribolovni klub, vatrogasce, udrugu umirovljenika koja ima više od 200 članova. Nema udruge kojoj nismo izašli ususret. A ne zaboravljamo i gospodarstvenike i motivirati mlade ljude da krenu u poduzetništvo. Cilj nam je suradnja i zajedništvo, da budemo jedinstveni kako bi nam svima bilo bolje – poručio je Vrbanić.

Uime načelnika i gradonačelnika Dan općine Veliki Bukovec čestitao je načelnik Malog Bukovca Darko Marković, rekavši da je demografija najvažnija tema.

– Čestitam Općini Veliki Bukovec na svim mjerama koje je poduzela prema roditeljima i djeci pomažući da imaju osjećaj da nisu u maloj općini nego da imaju sve benefite kao što imaju roditelji u većim gradovima s puno većim proračunima – rekao je Marković.

Na svečanoj je sjednici Općinskog vijeća bio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

– Ovo je prelijepi kutak naše domovine. Područjem ove općine prolaze sve tri naše rijeke, Drava, Plitvica i Bednja. Danas se ovdje prostire najveći rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav koji prolazi kroz pet država, a to je bitno zbog naših najmanjih. Sva prirodna dobra i ljepotu bitno je sačuvati za buduće naraštaje. Ove godine za OŠ bit će povijesni datum. Nakon 20-ak godina škola je dograđena i ima mogućnost za jednosmjensku nastavu. Ostaje nam još samo OŠ Ivanec, koju ćemo dograditi u ovom mandatu, i sve škole imat će mogućnost jednosmjenske nastave i produženog boravka, a već sada dvije trećine škola to koristi – kazao je župan Stričak.

Uzvanicima se obratio i novi župnik velečasni Pavao Mesarić koji je naglasio da su djeca najveća radost i veselje, a onima koji obnašaju dužnosti poručio je da se raditi za opće dobro najviše nagrađuje od Boga.

Svečana je sjednica održana u Etno-eko selu „Sv. Franjo Asiški“ – Agroturizam Požgaj u Velikom Bukovcu gdje je bila postavljena izložba fotografija svatova kroz bukovečku povijest, sa 150 fotografija od 1930. do 1970. godine.

Središnji dio obilježavanja Dana Općine Veliki Bukovec bit će u nedjelju, 3. listopada, na nogometnom igralištu u Kapeli Podravskoj. Na druženju će se okupiti članovi udruga i ostali mještani, a poseban je poziv upućen za sudjelovanje u biciklijadi, čija je ruta prilagođena i velikim i malim biciklistima. Start biciklijade je u 14 sati, a po povratku biciklista nastavlja se zabavni i glazbeni program uz gastro ponudu. U sportskom program je i utakmica Poljoprivrednik – Sloga (Slokovec).

Obilježavanje Dana općine Veliki Bukovec završit će u ponedjeljak, 4. listopada, na sam blagdan svetog Franje Asiškog, svetom misom u župnoj crkvi u Velikom Bukovcu. Misa će početi u 11 sati., a nakon nje bit će organiziran Dan otvorenih vrata Općine Veliki Bukovec s izložbom fotografija svatova kroz bukovečku povijest.

Život i društvo

Veleposlanik Države Izrael posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor danas je, 26. siječnja, posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin.

Učenicima je održao predavanje o tragičnom stradavanju šest milijuna Židova od 1933. godine do kraja Drugog svjetskog rata.

– Drago mi što sam ponovno ovdje u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koji su doista posebni među hrvatskim gradovima i županijama. Zadovoljstvo je bilo razgledati Prvu gimnaziju Varaždin, školu koja spaja znanost i kulturu, a raspolaže opremom koja je impresivna te vjerujem da ćemo pokrenuti suradnju izraelskih škola s vašom i drugim školama iz Varaždinske županije. Za židovsku zajednicu je 27. siječnja poseban dan, koji su Ujedinjeni narodi donošenjem rezolucije proglasili Međunarodnim danom sjećanja na sve žrtve holokausta. Toga dana je Crvena armija oslobodila logor smrti Auschwitz. U povijesti su, nažalost, postojali genocidi, no ono što se dogodilo židovskom narodu je jedinstveno. „Šoa“ je hebrejski izraz za holokaust i označava katastrofu, a to je riječ koja najbolje opisuje što je zadesilo šest milijuna Židova – rekao je Nj. E. g. Ilan Mor na početku svojega predavanja.

Pripadnici židovskog naroda pretrpjeli su strašno nasilje, nažalost i ovdje u Varaždinu, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– U srpnju 1941. godine iz Varaždina su u svega nekoliko dana odvedeni gotovo svi Židovi. Taj tragičan događaj nam je podsjetnik da se moramo suprotstaviti svakom obliku diskriminacije i isključivosti. Posebno je važno obrazovati mlade i govoriti im o Holokaustu i svim drugim tragičnim povijesnim događajima. Zato je ovo predavanje koje je Nj. E.  Ilan Mor održao gimnazijalcima važan doprinos u prenošenju znanja mladima i podizanju svijesti koliko je važno poštovati različitosti i živjeti u međusobnom razumijevanju. Tolerancija, jednakost i sloboda nemaju i ne smiju imati alternativu – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nj.E. Ilan Mor razgledao je suvremene kabinete Prve gimnazije, laboratorij za molekularnu biologiju i Hololab – laboratorij za izradu holograma. Riječ je o najmodernijim kabinetima  kakve nema nijedna škola u Hrvatskoj, a u koje je Varaždinska županija kao osnivač škole prošle godine uložila 1,2 milijuna kuna.

Veleposlanik je ujedno imao priliku čuti sve što Prva gimnazija Varaždin, ali i Centri izvrsnosti Varaždinske županije poduzimaju za kvalitetno obrazovanje učenika budući da je Izrael poznat po svojem programu prepoznavanja i razvoja rada s darovitim učenicima.

– Čast nam je bila ugostiti uglednog gosta, a osobito uoči Dana sjećanja na žrtve holokausta, velike tragedije. Također nam je drago što su naši učenici imali priliku čuti njegovo predavanje i tako se dodatno educirati o svemu što se događalo u to vrijeme. Naša škola je uz podršku Varaždinske županije ove godine prvi put organizirala Festival ljudskih prava, za koji želimo da postane tradicija i doprinos građanskom odgoju i obrazovanju učenika, s čim smo također upoznali Veleposlanika. U svemu tome vidim priliku za suradnju na obrazovnom planu, tim više što Izrael veliku pažnju posvećuje darovitim učenicima – rekla je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Uz učenike i djelatnike Prve gimnazije Varaždin, predavanju je prisustvovao i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga žena Preslica u Sračincu uči heklanju žene i muškarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga žena Preslica iz Sračinca aktivna je cijelu godinu, od organizacije mnogobrojnih događanja, do rada s djecom i mladima na očuvanju tradicije.

Svoje aktivnosti provode u Općini Sračinec, ali i putuju kao gosti diljem naše zemlje.

– U našim prostorijama u podrumu općinske zgrade nedavno smo održali radionicu heklanja. Cilj radionice bio je omogućiti našim mještanima da savladaju ovu tradicijsku vještinu koja se generacijama prenosi od baka i majki na unuke i djecu. Za ovu godinu planiramo više sličnih aktivnosti koje ćemo najaviti, pa unaprijed pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže – rekla je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko.

Iako je heklanje tradicionalno ženska aktivnost, radionici se pridružilo i nekoliko muškaraca, među kojima je bio i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje