Povežite se s nama

Kultura

Povodom izložbe najnagrađivanijeg hrvatskog fotografa Petra Sabola: „Fotografija se neprestano uči!“

Objavljeno:

- dana

U petak, 21. veljače, izložbu fotografija “Čudesan svijet Petra Sabola” će u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja otvoriti jedan od najnagrađivanijih hrvatskih fotografa, Petar „Sharpeye“ Sabol. Rođeni Čakovčanin i fotograf svjetske klase dosad je sedam puta izlagao, ali nikada „kod kuće“.

Dio njegova čudesnog svijeta i pogleda na detalje u prirodi kako ih ovaj umjetnik vidi okom kamere bit će prezentirani odabranim fotografijama. O svojim umjetničkim počecima kaže:

– Oduvijek su me privlačili detalji iz prirode, ono što golim okom teško vidimo ili ono što zapravo ne možemo vidjeti, a to, primjerice, mogu prikazati putem fotografskog medija. Zabilježiti nešto i kasnije sam proučavati ili pokazati nekome… Zabilježiti neki poseban trenutak koji se dogodio i više se neće ponoviti… Sve to predstavlja veliki izazov i istovremeno nadahnjuje potragu za motivima iz prirode! Fotografijom sam se ozbiljnije počeo „baviti“ 2007. godine. U Fotoklubu Čakovec sam našao ljude sličnih interesa te osim poznanstava stekao i mnoga prijateljstva. S njima sam, osim fotografija, podijelio i mnogo fotografskih iskustava. Naglasak u Klubu je na druženju te međusobnom učenju i pomaganju. Klub kao takav vrijedno radi od samoga početka. Pomogao je (ne samo meni nego i ostalim članovima) u mnogočemu. Zajedno smo izdali nekoliko knjiga, provode se radionice, ostvaruju se klupske i samostalne izložbe i tako dalje… Klub djeluje i izvan granica Hrvatske pa smo sklopili suradnju i dobre međunarodne odnose s drugim klubovima iz susjednih zemalja. U Hrvatskoj slovimo kao jedan od najuspješnijih klubova, na što smo izuzetno ponosni!

Veliki dio Petrova opusa čine fotografije s motivima iz prirode te je uz pomoć tih djela osvojio brojne domaće i inozemne nagrade.

– Kao što se ptica osjeća doma kad leti nebom ili riba kad pliva u vodi, tako se ja osjećam kad odlazim fotografirati u prirodu. Tada sinergija mojeg bića i svijeta kojeg zapažam oko sebe postaje sinergija u kojoj vladaju poštovanje i divljenje između moje percepcije toga čarobnog svijeta i bića koja me okružuju uz sveprisutan osjećaj pripadnosti i jedinstva u tim trenucima. Vizualnu ljepotu i raskoš tog iskustva bilježim svojim fotoaparatom da bih ga kasnije podijelio sa svijetom. Kako sam od početka svoga pojavljivanja na međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod pokroviteljstvom FIAP-a, PSA-e te mnogih drugih fotografskih institucija od 2012. godine skupio više od 600 nagrada diljem svijeta, mogu reći da je to zaista lijepa potvrda za sav rad i trud koji sam uložio dosad. Nagrada Zrinski mi je posebno draga jer sam dobio priznanje s „domaćeg terena“. Nagrada „Tošo Dabac“ je isto značajna jer sam njezin najmlađi dobitnik. Važne su činjenice i da sam nositelj međunarodnoga zvanja MFIAP (Majstor fotografije u Međunarodnoj federaciji umjetničke fotografije) te jedini Hrvat koji nosi EFIAP/D1 titulu. Bez obzira na nagrade, motivacije mi ne nedostaje. Postoje faze kad imam kreativni predah, a zatim opet uslijedi kreativni zamah. Bitno je pronaći pravi balans između svega – objašnjava Sabol.

The Kingfisher

Osim svega navedenog, Sabol je i koautor knjige „Kreativna makrofotografija“, u kojoj je surađivao s drugim poznatim izvrsnim međimurskim fotografom i edukatorom, Davorom Žerjavom. Knjiga je prije četiriju godina izašla u nakladi Fotokluba.

– Žerjav je zabavan lik i mislim da smo se nas dvojica baš našli u tome! Uvijek se rado sjećam naših diskusija koje su više ličile na neki performans, no bilo je zadovoljstvo surađivati s njim. On je malo i požurivao s nekih stvarima, ja sam bio više samokritičan i nikad ne bih u potpunosti bio zadovoljan izborom fotki jer bih uvijek pronašao nešto još malo poboljšanja ili nešto malo drukčije da napravimo, ali hej… Dobro je što je ovako kako jest! Što se tiče poruke mladim fotoentuzijastima, kojima je knjiga također namijenjena, rekao bih: istražujte, učite, eksperimentirajte, pitajte! Fotografija se uči neprestano! Po meni ne postoji najvažniji fotografski element. Svi elementi moraju biti na mjestu da bi fotografija bila upečatljiva – smatra Čakovčanin koji dodaje da mu je prošla godina bila izuzetno ispunjena sadržajem i naporna.

Kaže da je vrlo zadovoljan svojim učinkom te da planira nastaviti i dalje te stalno podizati ljestvicu na višu razinu. Zainteresirane poziva na otvorenje svoje prve domaće izložbe:

– Otvorenje moje prve samostalne izložbe u Čakovcu, a osme ukupno, održat će se u Muzeju Međimurja u petak, 21. veljače, u 19 sati. Imat ćete prilike vidjeti 31 fotografiju u većem formatu koja prikazuje čudesan svijet koji ja vidim kroz objektiv fotoaparata!

Djela Petra „Sharpeyea“ Sabola za razgled će biti dostupna do 31. ožujka.

SONY DSC

Kultura

‘Riznici Međimurja’ 9. srpnja prekrasan koncert ‘Iz srca međimurske popevke’ povodom prvog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlo je godinu dana od otvorenja novog Muzeja nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”, bisera kontinentalne Hrvatske kojim je očuvana međimurska kulturna baština i tradicija uz projekt vrijedan 45 milijuna kuna.

Usprkos pandemiji koronavirusa, “Riznica Međimurja” postala je neizostavnim mjestom sjeverozapadne Hrvatske koje se mora posjetiti, što potvrđuju i brojke – od otvorenja do danas bilježi 17.575-ero posjetitelja.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine trajala je nekoliko godina, no isplatilo se čekati.

– S nestrpljenjem smo iščekivali sat kada ćemo konačno javnosti otvoriti vrata uređenih prostora fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Čakovcu oplemenjene novim muzejom, kafićem, multimedijalnom dvoranom i suvenirnicom. S ponosom i ljubavlju promatramo kako danas Stari grad živi u novom sjaju i namjeni – istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Atraktivan postav i vrijedan rad

U posljednjih godinu dana Muzej Međimurja Čakovec, uključujući sve njegove postave, posjetilo je ukupno 22.992-oje posjetitelja. Za usporedbu, u 2019. godini, Muzej je imao 12.014-ero posjetitelja. Dvostruko više posjetitelja rezultat je atraktivnosti odličnog postava Riznice, ali i vrijednog rada djelatnika Muzeja koji marljivo surađuju s lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim društvima i zajedno s njima njeguju kulturnu baštinu Međimurja uz razne aktivnosti.

– Stari grad Zrinskih, najvredniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ovaj projekt međimurska je ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke, a ponosni smo što je muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire ta da konačno živi punim plućima zahvaljujući mnogim sadržajima i manifestacijama – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši da je “Riznica Međimurja” samo jedan u nizu projekta, koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju.

Stari grad Zrinskih samo je dio odličnih turističkih sadržaja koje Međimurje nudi. Osim prekrasne prirode, ukusnih domaćih proizvoda i jela te međimurskih vina koja su nedavno nagrađena s čak 25 Decantera, važan dio turističke ponude su i Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Terme Sveti Martin, Skelarska i Mlinarska kuća u Žabniku, Matulov grunt u Frkanovcu, Centar “Rudolf Steiner” u Donjem Kraljevcu, Međimurska palača turizma – Ekomuzej “Međimurje malo”, a svakog vikenda do najvažnijih i najljepših atrakcija gornjeg Međimurja vozi „Hop on-hop off“ autobus, prvi takav destinacijski sustav u Hrvatskoj i šire izvan velikih gradova.

Međimurje već sada ostvarilo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Nedavno je u Peklenici otvoren Spomen park naftaštva, a u Murskom Središću Spomen dom rudarstva. Uskoro se očekuje i otvorenje vidikovca na Mađerkinom bregu, a među strateškim razvojnim projektima koji su u planu za naredno razdoblje su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu, Palača međimurske popevke u Donjoj Dubravi, Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste, centri za interpretaciju “Sveti Jeronim” u Štrigovi, “Dravski zlatari” u Donjem Vidovcu i “Halicanum” u Svetome Martinu na Muri, kao i razvoj glampova i robinzonskih smještaja te daljnji razvoj Hop on – hop off sustava uz električna vozila.

– Riznica Međimurja učvrstila je Međimurje na turističkoj karti Hrvatske, što vidimo i po broju gostiju koji nas posjećuju. Ostvarili smo 68% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a već sada imamo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, stoga do kraja godine očekujemo odlične turističke rezultate – objasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurski izvođači interpretirat će popevku na koncertu povodom godišnjice

U subotu, 9. srpnja, na samu godišnjicu otvorenja “Riznice Međimurja”, organiziran je niz posebnih događaja. Prijepodne, od 10 do 11.30 za najmlađe će se održati besplatna edukativno-kreativna radionica “Zmaj Pozoj” (dob 6 +).

Navečer, od 20 sati, u prekrasnom ambijentu atrija Staroga grada u Čakovcu pod zajedničkim imenom „Iz srca međimurske popevke – koncert ‘Riznici Međimurja’ za prvi rođendan“, međimursku popevku interpretirat će 11-ero osebujnih međimurskih izvođača: Neven Kolarić, Ivan i Anka Lisjak, Marija Magdalena Kočila, Lidija Bajuk, Josip Brdar & glazbeni sastav Maruleki, Krunoslav & Martin Lajtman, Lea Šprajc, Zbor “Pučpuljike”, Tamara Korunek & Marko Žerjav, Nikola Grabar & Marino Tomasović te Cecilija Merkač Hudopisk.

Karte su besplatne, ali i ograničene, te ih možete podignuti u suvenirnici “Riznice Međimurja”.

Nastavite čitati

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje