Povežite se s nama

Život i društvo

Povodom “Kukuljevićevih dana” topličkim osnovcima nastava održana na otvorenom

Objavljeno:

- dana

SAT NA BREŽULJKU

U okviru tradicionalne manifestacije „Kukuljevićevi dani“ koja se održava u Varaždinskim Toplicama, u organizaciji ogranka Matice hrvatske, održan je sat povijesti, hrvatskoga jezika i vjeronauka.

Sudjelovali su učenici 4.a i 4.b razreda sa učiteljicama Ružicom Erić i Biserkom Bešenić te učenici 7.a i 7.b razreda s učiteljicama Anom Lodeta, Sanjom Habek i učiteljem Dragom Ilićem.

Integrirani sat održan je na brežuljku uz kapelicu i grob Antuna Kukuljevića na kome se nalazi željezni križ s glasovitim natpisom na glagoljici „Zahvalni sin svome otcu“, koji je napisan u duhu Korienskog pravopisa, a u ono je vrijeme bio u uporabi.

– Križ je dao podići njegov sin Ivan Kukuljević Sakcinski. Ovaj znamen je nijemi svjedok nazočnosti u našem zavičaju glasovitih hrvatskih velikana Antuna i Ivana Kukuljevića Sakcinskog čija imena s ponosom nosi toplička škola – objašnjava Drago Ilić. Učenicima se obratio i predsjednik topličkog ogranka Matice hrvatske Stjepan Juranić koji je govorio je o doprinosu Matice hrvatske u očuvanju kulturnog identiteta s posebnim naglaskom na 175. obljetnicu Matice hrvatske i vrijeme kada je na dužnost predsjednika Matice bio Ivan Kukuljević.

Učitelj povijesti Drago Ilić govorio je o 170. obljetnici uvođenja hravatskog jezika u javnu uporabu. Odluku o uvođenju hrvatskog jezika u javne službe donio je Hrvatski sabor na prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Nakon povijesnih sadržaja slijedio je prigodni recital koji je pripremila učiteljica hrvatskog jezika Sanja Habek. Na kraju je sata mjesni župnik govorio o kapelici Svetog Duha, počivalištima pokojnih i našem odnosu prema grobljima s  naglaskom na predstojeći blagdan Svih svetih. Kratkom molitvom i polaganjem svijeća i cvijeća na grob Antuna Kukuljevića, završio je ovaj integrirani sat, raznolik po  sadržajima i ambijentu u kome je realiziran.

Izvor: OŠ Varaždinske Toplice
Foto:

Život i društvo

U Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu, sve je više i pretile djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

debeo debljina mršavljenje

Danas, 4. ožujka, obilježava se Svjetski dan debljine, bolesti s kojom živi više od 650 milijuna stanovnika u svijetu.

Sonja Njunjić, iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine, koja u Hrvatskoj djeluje na području prevencije i savjetovanja, ističe da je porast pretilih osoba iznimno zabrinjavajući.

Navodi da u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a uz odrasle sve više je i pretilih među djecom.

Uz stigmatizaciju u društvu, prekomjerna tjelesna težina nosi sa sobom i veliki zdravstveni rizik – kardiovaskularna, dijabetička te karcionomska oboljenja, a pretile osobe imaju dvostruku veću šansu razviti teži oblik COVID-19, biti hospitalizirane te u konačnici spojene na respirator.

Nažalost, pretilost se i dalje percipira isključivo kao izbor pojedinca, odnosno odraz njegovog slabog karaktera iako je ona djelomično i genetski uvjetovana. Na pandemiju pretilosti svakako utječu stil života, nezdrave prehrambene navike i manjak kretanja, a bez sveobuhvatne potpore javnosti i zdravstvenog sustava, pretile osobe će teško izaći iz začaranog kruga viška kilograma i neuspješnih dijeta.

Jednim od uspješnih rješenja za pretile osobe pokazala se barijatrijsko-metabolička kirurgija. Osječki kirurg dr. sc. Zdenko Boras, dr.med., Voditelj odjela za Barijatrijsku i minimalno invazivnu kirurgiju pri KBC Osijek provodi tu metodu.

– U prošloj pandemijskoj 2020. godini uspjeli smo pomoći pedesetak pretilih osoba u Hrvatskoj koji su imali ozbiljno narušeno zdravlje, a koji su ovim postupkom smanjili prekomjernu težinu. Te osobe su danas aktivne, sve redom imaju bolju krvnu sliku, neki su prestali piti lijekove za tlak, a dirljiva je i priča je o djevojci koja je nakon zahvata uspjela i zatrudniti – istaknuo je dr. sc. Boras.

Barijatrijska metoda je laparaskopska metoda smanjivanja veličine želuca, a namijenjena je pretilim osobama s indeksom tjelesne mase iznad 40. Ovim zahvatom pacijenti gube čak 40 posto svoje ukupne tjelesne težine u kratkom roku i s kratkim periodom oporavka.

Samom zahvatu prethodi sveobuhvatna dijagnostika i detaljne informacije i upute kako se treba ponašati nakon zahvata. Gubitak tjelesne težine popraćen je i poboljšanjem ukupne zdravstvene slike, pa se tako kod 60 do 80 posto pacijenata javlja remisija dijabetesa tipa 2, a rizik od srčanog ili moždanog udara nakon operacije smanjuje se za 40 posto.

Petrinjac Krešo Štajcar prije nešto više od godinu dana podvrgnuo se zahvatu kod dr. Borasa nakon čega je skinuo 66 kilograma. Takvu nevjerojatnu transformaciju pratilo je povećanje samopouzdanja, veća fizička sprema, ali i skidanje s lijekova za alergiju i tlak.

– Nema tih novaca koje bih prihvatio da se vratim na staro. Ja danas brzo hodam 10 kilometara u komadu i mogu se aktivno baviti svojim hobijima poput lova. Imam veliku potporu obitelji i pridržavam se svih preporuka koje sam dobio nakon operacije. Moram priznati da sam nakon potresa dobio nekoliko kilograma, ali povratka na staro nema – poručio je Štajcar.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Sv Ilija: nova školska zgrada i dvorana bit će pod krovom do kraja ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U općini Sveti Ilija imaju puno razloga za zadovoljstvo. Naime, prije devet mjeseci je položen kamen temeljac za novu školsku zgradu, a do kraja ožujka ona bi trebala biti „pod krovom“, a odmah potom slijedi nakon slijedi opremanje prostora.

Podsjećamo, vrijednost investicije je 55 milijuna kuna, a od tog novca je 80 % osigurano iz sredstava resornog ministarstva, 15 % iz proračuna Varaždinske županije, te 5 % iz općinskog proračuna. No,  Općina Sv, Ilija se nije kreditno zadužila već će kroz tri proračunske godine isplatiti svoj dio.

Po okončanju projekta, učenici i njihovi nastavnici raspolagat će s ukupno 3800 četvornih metara prostora. Dobit će 18 učionica, te 800 četvornih metara moderno opremljene školske-sportske dvorane.

Ovu školu za 21 stoljeće, u četvrtak, 4. ožujka, obišli su saborski zastupnik Anđelko Stričak, općinski načelnik Marin Bosilj i ravnateljica tamošnje škole Anđelka Rihtarić.

– U proteklih devet mjeseci, mi smo na području Općine Sveti Ilija od jednoga ljupkoga brijega, odnosno livade na padini, došli do toga da se kompletna građevina naše škole već jasno vidi. U tih devet mjeseci obavili smo sve radove, pa sada možemo reći  da ćemo do kraja ovoga mjeseca kompletnu školsku zgradu i sportsku dvoranu natkriti. Nakon toga slijede obrtnički radovi, a konačni plan je da se početkom jeseni škola u cijelosti završi – naglasila je Rihrarić.

Na nju se nadovezao općinski načelnik, Marin Bosilj, koji je izjavio da je „iznimno zadovoljan dinamikom izvođenja radova.

– Prva ideja za gradnju škole obznanjena je još 2001. godine, gotovo pred punih 20 godina. No tek sada smo uspjeli proći trnovit put od otkupa zemljišta, pripreme projektne dokumentacije i konačno – gradnje. Iz toga se vidi da nije dovoljno samo imati ideju i želju, nego treba i znati zatvoriti financijsku konstrukciju, kako bi se nešto moglo graditi. Ovom prilikom zahvaljujem i županu, a prije svega premijeru Plenkoviću i Vladi, jer bez velikog postotka financiranja od strane države, Županija i Općina ne bi mogle iznjedriti ovaj projekt. Bit će uređena i tri školska igrališta, od kojih će dva biti osvjetljena, a nova će škola promijeniti vizuru mjesta i cijele Općine Sveti Ilija – rekao je Bosilj.

Dodao je da im predstoji raspisivanje natječaja za opremanje škole, te da očekuju kako bi taj posao mogao stajati oko 10 milijuna kuna. Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjeća da je s domaćinima prvi sastanak odrađen 2017. godine, na inicijativu načelnika i ravnateljice, „i tada je prvi put javnosit upoznata s namjerom da se izgradi nova škola.

– Kada bismo danas pogledali komentare po portalima, vidjeli bismo da nitko u to nije vjerovao, doslovno ni jedan jedini komentar nije bio optimističan oko gradnje škole u Sv. Iliji.. No zahvaljujući naporu Općine, škole, Županije i državne razine, danas se ovdje gradi nova škola i iduće godine će učenici moći krenuti s nastavom u novoj školi. To veseli sve nas i kao što vidite, ni jedno obećanje nismo prekršili, realizirali smo sve i ubuduće će biti isto tako – zaključio je Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!