Povežite se s nama

Međimurje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama MUP izradio prigodan video

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 25. studenoga, diljem svijeta je obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama.

Ujedno je od toga dana započela i globalna kampanja pod nazivom „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“, koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje temeljnih ljudskih prava.

S ciljem senzibilizacije građana o važnosti nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“, Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola „Ti to možeš!“

Promišljanje o odnosima

Pogotovo sada, u vrijeme epidemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem.

Cilj je stoga putem poruka ovoga spota potaknuti sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije.

Proglašeno stanje epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena u svakodnevnim životima povećava rizik od eskalacije nasilja u situacijama narušene obiteljske dinamike i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

– Novim spotom „Ti to možeš!“ posebice pozivamo sve osobe muškog spola na preuzimanje uloge muškarca koji uvažava suprotni spol, zagovara ravnopravnost te ne koristi nasilno ponašanje kako bi zadobio ičije poštovanje – poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova, dodavši da je to ujedno i poziv da se radi na zdravijim odnosima prema društvu i sebi samima, posljedično s boljim odnosima prema ženama i boljim odnosima unutar obitelji.

Statistički podaci

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine u Hrvatskoj zabilježen 14,85 posto manji broj počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 7024 počinitelja, što je za 1225 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je i procesuirano 1308 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za 46,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 895 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 16 žena, od kojih su sedam žena usmrtili njihovi intimni partneri.

– Nasilje je društveni problem, stoga prekinimo šutnju i djelujmo svi zajedno na pozitivne promjene u društvu, temeljene na rodnoj jednakosti, međusobnom uvažavanju te ljubavi i suosjećanju – apeliraju iz MUP-a.

Stručni skup o efikasnom modelu rada u romskim obiteljima

U sklopu održavanja Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, Društvo socijalnih radnika Međimurja, Centar za socijalnu skrb Čakovec i Županijski tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama organizirali su i održali online stručni skup pod nazivom „Integralni model psihosocijalnog rada i međuresornog umrežavanja za rad u lokalnim zajednicama visokog rizika deprivacije u funkciji prevencije i suzbijanja nasilja u obitelji“.

Izlagali su Kristijan Srpak, mag univ. spec. krim., te dipl. soc. radnice Alenka Bilić i Renata Sever. Projekt je izradila dipl. soc. radnica Kristina Klobučarić. Na stručnom skupu je sudjelovalo 160 sudionika, između ostalog i članovi Gradskoga društva Crvenoga križa Čakovec.

Zajednice visokog rizika

Tema skupa je bila izgradnja efikasnog modela rada u zajednicama visokog rizika i pojavnosti nasilja u obitelji, između ostalih i sociopatoloških pojava koje prate dezintegrirajuće tranzicijske procese obitelji i zajednica.

Prijedlog modela rada se odnosi na rad u romskim naseljima u kojima je obiteljsko nasilje konstanta. Prijavljen je tek manji broj nasilnih epizoda, izostaje psihosocijalni tretman počinitelja nasilja, udaljenje iz kuće ili stana kao zabrana približavanja te ne dolazi do suzbijanja nasilja, ni do adekvatne zaštite žrtava.

Njih se mahom smješta u domove za žrtve nasilja, što nije adekvatna mjera zaštite za ovu ranjivu skupinu žrtava.

Naime, Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama djelomično rješava probleme na koje nailaze žrtve obiteljskog nasilja, a za Romkinje praktički ne rješava ništa.

Nakon spornog ishoda prve prijave, rijetko dolazi do ponovne prijave, ekonomsko nasilje se ne prijavljuje, žrtve nasilja ostaju u zajednici s počiniteljima, a tradicionalna zajednica tolerira obiteljsko nasilje.

Ovakvim parcijalnim djelovanjem ne rješava se pitanje obiteljskog nasilja, već se provodi strukturalno nasilje nad ženama i djecom, neki su od zaključaka stručnog skupa.

Integralnim modelom predviđa se intenzivnija međuresorna suradnja i proaktivan rad svih dionika (zdravstvo, prosvjeta, pravosuđe, policija…), a bit će proveden uz intenzivnu podršku UNICEF-a putem projekta „Jamstvo sigurnosti za svako dijete“.

Stručni skup je financiran sredstvima Međimurske županije kao projekt Društva socijalnih radnika Međimurja.

Međimurje

Koronavirus: u subotu u Međimurju 72 nova slučaja zaraze, u tijeku je osma akcija cijepljenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 209 uzoraka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 31,5 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 10. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 32 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 430.

Iz drugih županija javljeno je o 3 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju, na temelju kliničke slike dijagnosticiran je SARS-CoV-2 virus kod jedne osobe, dok je brzim Ag testovima javljeno o 2 pozitivna pacijenta.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 48.774 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U  Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 35 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zarez u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.875 oboljelih osoba, a ukupno se oporavilo 12.190 osoba.

Na području Međimurske županije provodi se osma akcija cijepljenja građana koja se odvija na 3 punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću. Danas će se cijepiti 1700 osoba.

U Nedelišću će se drugom dozom cijepiti 700 osoba, dok će se u Prelogu i Murskom Središću prvom dozom cijepiti 1000 osoba. U organizaciji cijepljenja sudjeluju brojni volonteri Doma zdravlja, patronažnih službi, Zavoda za javno zdravstvo i ostalih operativnih službi organizirani u timove. 

S današnjim obavljenim cijepljenjem, u Međimurju je više od 13.000 osoba primilo barem jednu vrstu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano oko 23.000 osoba. 

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Podcast „Pametni ljudi“: Renata Treska o radu s djecom s cerebralnom paralizom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova epizoda podcasta „Pametni ljudi“ na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec donosi gostovanje edukacijske rehabilitatorice Renate Treske na temu rada s djecom s cerebralnom paralizom.

Renata Treska radi u dislociranom odjelu čakovečkog CZOO-a, koji se nalazi u prostorima Dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu.

Treska pojašnjava što je to cerebralna paraliza i što se točno događa u moždanom tkivu, što je spastični oblik, a što hipotoni te u kojoj nam mjeri tehnologija pomaže u prenatalnom praćenju.

Nadalje, govori o tome koja je uloga pedijatra i liječnika primarne zdravstvene zaštite, a koja neuropedijatra, fizijatra, fizioterapeuta te što sve može izazvati dodatni spazam djeteta i trajno povišenu razinu stresa.

Ističe i važnost glazbe, kakvo je osvjetljenje prilikom pripreme djeteta za obrazovni rad, ima li miris ulogu u motivaciji te navodi vlastita iskustva u radu s djecom s cerebralnom paralizom.

Među ostalim, teme su i prehrana kod osoba s cerebralnom paralizom, ukazuje se na to što se sve može dogoditi, ali i što treba osigurati da bi hranjenje bilo sigurno.

Treska je također otkrila što se događa sa starenjem i sazrijevanjem tih osoba.

Nastavite čitati