Povežite se s nama

Međimurje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama MUP izradio prigodan video

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 25. studenoga, diljem svijeta je obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama.

Ujedno je od toga dana započela i globalna kampanja pod nazivom „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“, koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje temeljnih ljudskih prava.

S ciljem senzibilizacije građana o važnosti nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“, Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola „Ti to možeš!“

Promišljanje o odnosima

Pogotovo sada, u vrijeme epidemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem.

Cilj je stoga putem poruka ovoga spota potaknuti sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije.

Proglašeno stanje epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena u svakodnevnim životima povećava rizik od eskalacije nasilja u situacijama narušene obiteljske dinamike i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

– Novim spotom „Ti to možeš!“ posebice pozivamo sve osobe muškog spola na preuzimanje uloge muškarca koji uvažava suprotni spol, zagovara ravnopravnost te ne koristi nasilno ponašanje kako bi zadobio ičije poštovanje – poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova, dodavši da je to ujedno i poziv da se radi na zdravijim odnosima prema društvu i sebi samima, posljedično s boljim odnosima prema ženama i boljim odnosima unutar obitelji.

Statistički podaci

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine u Hrvatskoj zabilježen 14,85 posto manji broj počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 7024 počinitelja, što je za 1225 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je i procesuirano 1308 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za 46,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 895 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 16 žena, od kojih su sedam žena usmrtili njihovi intimni partneri.

– Nasilje je društveni problem, stoga prekinimo šutnju i djelujmo svi zajedno na pozitivne promjene u društvu, temeljene na rodnoj jednakosti, međusobnom uvažavanju te ljubavi i suosjećanju – apeliraju iz MUP-a.

Stručni skup o efikasnom modelu rada u romskim obiteljima

U sklopu održavanja Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, Društvo socijalnih radnika Međimurja, Centar za socijalnu skrb Čakovec i Županijski tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama organizirali su i održali online stručni skup pod nazivom „Integralni model psihosocijalnog rada i međuresornog umrežavanja za rad u lokalnim zajednicama visokog rizika deprivacije u funkciji prevencije i suzbijanja nasilja u obitelji“.

Izlagali su Kristijan Srpak, mag univ. spec. krim., te dipl. soc. radnice Alenka Bilić i Renata Sever. Projekt je izradila dipl. soc. radnica Kristina Klobučarić. Na stručnom skupu je sudjelovalo 160 sudionika, između ostalog i članovi Gradskoga društva Crvenoga križa Čakovec.

Zajednice visokog rizika

Tema skupa je bila izgradnja efikasnog modela rada u zajednicama visokog rizika i pojavnosti nasilja u obitelji, između ostalih i sociopatoloških pojava koje prate dezintegrirajuće tranzicijske procese obitelji i zajednica.

Prijedlog modela rada se odnosi na rad u romskim naseljima u kojima je obiteljsko nasilje konstanta. Prijavljen je tek manji broj nasilnih epizoda, izostaje psihosocijalni tretman počinitelja nasilja, udaljenje iz kuće ili stana kao zabrana približavanja te ne dolazi do suzbijanja nasilja, ni do adekvatne zaštite žrtava.

Njih se mahom smješta u domove za žrtve nasilja, što nije adekvatna mjera zaštite za ovu ranjivu skupinu žrtava.

Naime, Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama djelomično rješava probleme na koje nailaze žrtve obiteljskog nasilja, a za Romkinje praktički ne rješava ništa.

Nakon spornog ishoda prve prijave, rijetko dolazi do ponovne prijave, ekonomsko nasilje se ne prijavljuje, žrtve nasilja ostaju u zajednici s počiniteljima, a tradicionalna zajednica tolerira obiteljsko nasilje.

Ovakvim parcijalnim djelovanjem ne rješava se pitanje obiteljskog nasilja, već se provodi strukturalno nasilje nad ženama i djecom, neki su od zaključaka stručnog skupa.

Integralnim modelom predviđa se intenzivnija međuresorna suradnja i proaktivan rad svih dionika (zdravstvo, prosvjeta, pravosuđe, policija…), a bit će proveden uz intenzivnu podršku UNICEF-a putem projekta „Jamstvo sigurnosti za svako dijete“.

Stručni skup je financiran sredstvima Međimurske županije kao projekt Društva socijalnih radnika Međimurja.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje