Povežite se s nama

Život i društvo

Na mističnoj šetnji Varaždinom doznajte tko su današnje vještice te ima li ih među nama

Objavljeno:

- dana

POVODOM NOĆI VJEŠTICA

Oduvijek ste htjeli saznati tko su bile vještice u Varaždinu, kako funkcionira magija u odnosu na religiju, kako dolazi do progona i kako su ih otkrivali, zatvarali, mučili i palili?

Povodom Noći vještica, odgovor na to pitanje dati će Varaždinske coprnice 28. i 31. listopada u 20 sati koje organiziraju mističnu šetnju Varaždinom.

– Pokušajmo zajedno dokučiti tko su današnje vještice te tko bi sve bio spaljen da je inkvizicija na snazi. Provjerimo, jednostavnim eksperimentom, ima li ih među nama – pozivaju Varaždinske coprnice.

Priča je ozbiljna i zabavna, povijesno utemeljena, ali i prožeta primjerima iz naroda o kojima postoje pisani tragovi. Coprnice spremaju i čarobne poklončiće, a na kraju vas čeka pravi vještičji ples.

Okupljanje je na Starome gradu kod Kule stražarnice, a šetnja traje 88 minuta.

Cijena ulaznice iznosi 88 kuna za odrasle, 66 kuna za djecu od 7 do 16 godina, a mlađi od 7 godina ne plaćaju ukoliko su u pratnji odrasle osobe koja je platila šetnju.

Ulaznice će biti moguće kupiti preko sustava Eventim na webu te na svim njihovim prodajnim mjestima.

Izvor: Varaždinske coprnice
Foto:

Život i društvo

Vinica: mjesno groblje dobilo novu ogradu, a općinska dvorana žaluzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošli tjedan postavljeno je 100 metara nove ograde na južnom dijelu viničkog groblja, od bivšeg smetlišta do glavnog ulaza u grobnu kućicu.

– Ograda na spomenutom dijelu mjesnog groblja bila je već toliko nagnuta i oštećena da smo  prionuti zamjeni tog dijela ograde stare više od 40 godina. Betonski elementi bili su dotrajali, te ih više danas nema na tržištu, stoga smo morali sve staro maknuti i zamijeniti novim. Radovi na spomenutoj ogradi vrijedni su oko 15 tisuća kuna i bit će financirani u cijelosti iz općinskog proračuna – ističu u Općini.

Na zgradi Općine, odnosno na prostoru općinske dvorane, ovih dana postavljene su aluminijske žaluzine koje će služiti kao sjenilo i zaštita od sunca. Sve dnevne predstave (školske, kazališne, vrtićke, predavanja i druge) koje su dosad organizirane u dvorani bile su otežane za izvođenje, zbog jačine prirodne svjetlosti i  sunca.

– Investicija iznosi oko 18 tisuća kuna te je također financirana iz proračuna Općine Vinica. Ovim postavljanjem žaluzina bit će omogućena sva dnevna događanja koja su dosada bila praktično nemoguća i služit će za sve prigode i manifestacije, za duži vijek i nove naraštaje – naglasio je marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iz PU varaždinske upozoravaju građane: oprez prilikom spaljivanja korova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– S dolaskom ljepšeg vremena, a samim time i radova na otvorenom i spaljivanja korova, bilježimo porast broja požara. U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar – upozorili su iz PU varaždinske.

Naime, prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.

U slučaju provođenja spaljivanja, varaždinska policija apelira i poziva sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

Skreću pozornost građana da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza:    spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena, prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu, oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal, osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje te ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

– Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti. Apeliramo na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora jer i mala nepažnja može imati velike posljedice – poručili su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!