Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na županijskoj smotri Dani kruha gužve oko štandova na kojima je bilo i žganci s mlijekom

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U VARAŽDINU

Učenici 35 osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije te njihovi učitelji sudjelovali su na tradicionalnoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, koja je održana danas prijepodne na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Klipići, torte, namazi, kolači…

Različite vrste kruha, klipići i drugi pekarski proizvodi, kolači, torte, namazi, pa čak i žganci s toplim mlijekom, bili su samo dio proizvoda i plodova izloženih na štandovima škola, koje su marljivi učenici uz pomoć nastavnika priredili za smotru.

Sve su to degustirali brojni građani, koji su se ove godine na županijsku smotru Dani kruha odazvali u rekordnom broju. Organizator smotre je bila Varaždinska županija u suradnji s Varaždinskom biskupijom, dok je ove godine domaćin bila Osnovna škola Šemovec.

Prije degustacije na Franjevačkom trgu, gdje su bili postavljeni štandovi s pekarskim delicijama, učitelji i učenici su u povorci krenuli u Varaždinsku katedralu, gdje je služena sveta misa zahvalnica. Potom se povorka vratila na Franjevački trg, a učenici OŠ Šemovec i njihovi učitelji izveli su prigodni program koji je oduševio posjetitelje.

 

 

– Kad na jednom mjestu možemo prikazati blagodati prirode i vrijednih ruku naše djece i učitelja, onda je to poseban dan i posebno zadovoljstvo. Velike čestitke upućujem svoj djeci, učiteljima i voditeljima. U Varaždinskoj županiji smo ponosni što možemo poduprijeti ovakve događaje – istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Na svečanom otvorenju bili su i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.  Na kraju su podijeljene i zahvalnice sudionicima smotre.

 

 

Tko je sve sudjelovao?

I dok je domaćin Smotre bila OŠ Šemovec, sudjelovalo je još 27 osnovnih škola: OŠ Trnovec, OŠ Ante Starčevića Lepoglava, OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija, OŠ Gustav Krklec Maruševec, OŠ Vinica, OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, OŠ Tužno, OŠ Martijanec, OŠ Ludbreg, OŠ Breznički Hum, VI. OŠ Varaždin, Katolička OŠ Svete Uršule, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Andrije Kačića Miošića, OŠ Bisag, OŠ Novi Marof, OŠ Izidora Poljaka Višnjica, OŠ Svibovec, OŠ Podrute, OŠ Veliki Bukovec, OŠ Ljubešćica, OŠ Petrijanec, OŠ Visoko, OŠ Metel Ožegović Radovan, I. OŠ Varaždin, OŠ Šemovec, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, OŠ Cestica i OŠ te sedam srednjih škola: Gospodarska škola Varaždin, Srednja strukovna škola Varaždin, Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Srednja škola Ludbreg, Srednja škola Novi Marof i Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti.
Sljedeće godine domaćin županijske smotre Dani kruha bit će Srednja škola Arboretum Opeka Marčan.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje