Povežite se s nama

Život i društvo

Požar u knjižnici ljubeške osnovne škole: vatrogasci spasili nekoliko učenika i vatru brzo ugasili

Objavljeno:

- dana

VJEŽBA U OŠ LJUBEŠĆICA

U knjižnici Osnovne škole Ljubešćica jučer je izbio požar, a vatra se vrlo brzo proširila na cijelu knjižnicu.

Uzrok je bio uključeni električni uređaj, koji se zapalio nakon kratkog spoja. Knjižničarka je prva primijetila vatru i dim te brzo dozvala ravnatelja, koji je alarmirao učenike, učitelje i osoblje škole koji su brzo napustili zgradu i to prema Planu evakuacije.

Praktična provjera

O požaru je obaviješten Županijski centar 112 koji je alarmirao druge službe: Operativni centar Varaždinu, hitnu medicinsku službu i Policijsku postaju Novi Marof.

Pred školu su ubrzo stigli članovi DVD-a Ljubešćica, koji nisu samo trebali ugastiti požar, nego i spasiti nekoliko učenika koji nisu uspjeli izaći iz škole. Djeca su spašena i požar je brzo ugašen.

Bila je to, srećom, samo vježba praktične provjere Operativnog plana zaštite i spašavanja Općine Ljubešćica i Plana evakuacije Osnovne škole Ljubešćica, koju u srijedu proveo Stožer zaštite i spašavanja Općine Ljubešćica.

– Djeca i djelatnici OŠ Ljubešćica cjelokupnu vježbu promatrali su s posebnim zanimanjem. Moglo bi se reći da su pozorno pratili svaki korak svakog vatrogasca i svakog člana hitne medicinske službe. Posebno oduševljenje pokazali su kada je Neven Putar demonstrirao kako Baltazar, potražni pas pasmine border collie, traži unesrećene. U simuliranim ruševinama bez imalo poteškoća Baltazar je u vrlo kratkom roku pronašao osobu – izvijestila je Maja Bahunek, načelnica Stožera.
U sklopu vježbe je prikazan i rad s aparatima za početno gašenje požara, a u tome su se okušali i djelatnici ljubeške osnovne škole.

Edukacija o postupanju s ozlijeđenima

– Vježba je uspješno obavljena, definirane su stvari na kojima treba poraditi, a prvenstveno je  skrenuta pozornost na internu edukaciju vezanu na pristup i postupanje s ozlijeđenima – istaknula je načelnica, koja smatra da bi se vježba uskoro mogla organizirati i za širu publiku, dok je predstavnik Zavoda  za hitnu medicinu Varaždinske županije izrazio želju za sličnom vježbom, ali u realnom vremenu.

 

Tko je sve sudjelovao u vježbi?

U vježbi su sudjelovali: Općina Ljubešćica, Osnovna škola Ljubešćica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Ljubešćica, Gradsko društvo crvenog križa Novi Marof, Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Policijska postaja Novi Marof, Područni ured za zaštitu i spašavanje Varaždin i Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Varaždin, inspektor rada Darko Klarić, inspektor zaštite od požara i eksploziva Danijel Godinić i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Stjepan Kovaček. Osim polaznika i djelatnika OŠ Ljubešćica, vježbu su promatrala i djeca iz Dječjeg vrtića Zeko.

Izvor:
Foto: Općina Ljubešćica

Život i društvo

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo godišnju skupštinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo je u petak 22. ožujka, svoju redovnu godišnju skupštinu.

Ovogodišnja skupština, 65. po redu održana je u prostorijama hotela „Turist“ u Varaždinu. Na skupštini je od 167 redovnih i trenutno aktivnih članova bilo prisutno 72 člana.

Osim njih Skupštini su nazočili  uvaženi gosti, predstavnici DGIT Međimurje, zatim Nina Lovrec Dražin, dipl. ing. građ., predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nenad Petrović, mag. ing. geoing. predsjednik Hrvatskog društva inženjera geotehnike te Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji su se prigodnim pozdravnim govorima obratili svima prisutnima.

Samu skupštinu vodila je u svojstvu članice DGIT Varaždin, Mirna Amadori, dipl. ing. građ, aktualna predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Na Skupštini su podnesena sva izvješća koja su jednoglasno prihvaćena, te su doneseni i usvojeni plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Nakon Skupštine organizirana je već tradicionalno zajednička večera i druženje uz pratnju tamburaša.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prijemom roditelja i novorođenih beba započelo ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči blagdana svetog Jurja, zaštitnika Općine Maruševec u prostorijama Općine Maruševec načelnik Mario Klapša ugostio je roditelje i bebe koje su se rodile u posljednjih nekoliko mjeseci od zadnjeg primanja krajem prošle godine.

Općina Maruševec bogatija je za deset stanovnika čijim je roditeljima u ovoj slatkoj prigodi načelnik Klapša čestitao na prinovama u nadi da će oni svoje djetinjstvo, odrastanje i život pun zdravlja i uspjeha ostvariti na području Općine.

– Maruševec je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Demografska slika Hrvatske je nažalost sumorna, zato su od posebne važnosti upravo mlade obitelji kojima Općina Maruševec izlazi u susret kroz čitav niz potpora. Naknade za novorođene bebe, sufinanciranje cijene dječjih vrtića, autobusnog prijevoza učenika, produženog boravka u školi, škole plivanja, nagrade za darovite učenike, stipendije i druga ulaganja u školstvo samo su neke od mjera kojima nastojimo privući i zadržati mlade ljude u našoj zajednici – istaknuo je prigodom druženja s mladima načelnik Mario Klapša.

Uoči prijema, Općina Maruševec je svojim mladim obiteljima uputila prigodne financijske potpore za novorođenčad u iznosu od 275 eura za prvo, 350 eura za drugo i 500 eura za svako sljedeće dijete.

Uz ranije spomenute mjere, Općina Maruševec je i ove godine osigurala proračunska sredstva za mlade koje na ovom području žele nastaviti ili krenuti u obiteljski život kroz potpore za kupnju ili adaptaciju nekretnina.

Također, kroz dosad značajna ulaganja u novu Stambenu zonu u Donjem Ladanju, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, budući da interes za ostanak i doseljavanje na područje Općine Maruševec ne jenjava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje