Povežite se s nama

U fokusu

Požgaj Grupa: Uplatili smo pola milijuna kuna članarine, vrijeme je za promjene i nove ljude u HGK

Objavljeno:

- dana

Jučer su se u Zagrebu pojavili novi plakati Požgaj grupe, a ovaj put željeli su poručiti da je u Hrvatskoj gospodarskoj komori vrijeme za promjene.

– Ovoga puta želimo akterima u procesu izbora vodstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao član iznijeti problematiku slučaja Požgaj grupe i odnos HGK prema nama kao članu -ističu u Požgaj Grupi.

Nikola Požgaj: Nismo pristali na ucjene i reket, pa su nam Hrvatske šume obustavile otkup sirovine

Spomenimo i da je nedavno Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika najavio kandidaturu za šefa HGK. Program Dražena Oreščanina za vraćanje povjerenja poduzetnika u HGK temelji se na tri strateške točke. Prva točka je depolitizacija i vraćanje ugleda HGK, druga dobrovoljno članstvo, a treća podizanje kvalitete usluga i privlačenje novih dobrovoljnih članova.

Priopćenje Požgaj grupe donosimo u cijelosti:

Požgaj grupa je u procesu dubokog restrukturiranja upravo zbog toga što nam je početkom ove godine načinjena znatna šteta na našoj imovini, a posljedično odluka koje su donosili zajedno članovi HGK (koji su ujedno i članice Udruženja drvno-prerađivačke industrije) i zaposlenici HGK, u sprezi sa Hrvatskim šumama d.o.o. Predmetne odluke tiču se direktnih procesa raspodjele drvne mase iz državnih šuma, koja raspodjela se provodi kroz godišnje Javne pozive Hrvatskih šuma d.o.o. ali sve na temelju potpisanog dokumenta između Udruženja drvno-prerađivačke industrije i Hrvatskih šuma d.o.o. na rok od 10 godina. Za potpis takvog dokumenta koji nosi okvirnu vrijednost oko 20 milijardi kuna, smatramo da je odluku trebala donijeti Skupština HGK, a ne Udruženje drvno-prerađivačke industrije samostalno uz podršku samo određenih zaposlenika HGK.

Kao odgovoran član HGK Požgaj grupa je od ožujka prošle godine direktno upozoravala najviša tijela HGK (jer Udruženje drvno-prerađivačke industrije naše pritužbe nije prihvaćalo kao pravovaljane) o tome da se postupcima i radom Udruženja drvno-prerađivačke industrije krši članak 57. Statuta Hrvatske gospodarske komore koji glasi „Udruženja svojim djelovanjem ne smiju nanositi štetu drugim članicama HGK“.

Međutim, unatoč tome što smo u zadnjih desetak godina na ime članarine u prihod HGK uplatili preko 500.000,00 kuna, niti desetak dopisa kojima smo upozoravali godinu i pol dana na ovaj slučaj Predsjednika Luku Burilovića, sastanak nismo dočekali i šteta na našoj imovini, a i na državni proračun (jer se radi o raspodjeli drvne mase iz državnih šuma) se svakodnevno kumulira.

Slijedom svega navedenog, a posebno zbog inertnosti Predsjednika Luke Burilovića kojem smo željeli izložiti slučaj koji je izuzetno važan za cjelokupno društvo (jer se radi o procesima raspodjele drvne mase iz državnih šuma, koja raspodjela se ne provodi prema dokumentu koji je upravo Udruženje drvno-prerađivačke industrije i potpisalo) protiv HGK smo uputili prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja jer su svojim nečinjenjem omogućili nastajanje nepravilnosti u ovim procesima, koje čak ima i obilježje kartela. Dodatno smo podnijeli i tužbu protiv HGK na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. U oba postupka tražimo da se otklone nepravilnosti u radu i postupcima rada Udruženja drvno-prerađivačke industrije i tim povezano i HGK koje nama kao članu svakodnevno nanose štetu i time umanjuju vrijednost naše imovine.

Stoga, naša iskustva pokazuju da trebamo tražiti izbor u novim ljudima i apeliramo na promjene.

U fokusu

Lokalni referendum u Ivancu može propasti ako se ne odazove dovoljno birača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivančani izlaze 20. veljače na lokalni referendum na kojem će glasati o temama pripojenja Ivkom-vode Varkomu i dovoza “tuđeg” smeća u Ivanec.

Gradsko vijeće Ivanca jednoglasno podržalo održavanje referenduma o Ivkom-vodi i otpadu u Jerovcu

Zanimljiva je stvar da referendum može ne uspjeti jer odaziv birača nije dovoljan.

Naime, prema Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave na izbore treba izaći većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača jedinice lokalne samouprave.

– Na lokalnom referendumu odlučuje se većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača jedinice lokalne samouprave, odnosno jedinice područne (regionalne) samouprave u kojoj je raspisan referendum – točna je stavka navedenog zakona.

Ustavnost i zakonitost lokalnog referenduma nadzire Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud Republike Hrvatske.

Naime, lokalni referendum je propao u Pribislavcu 2011. godine kada se glasalo o povjerenju tadašnjoj načelnici. Na referendum je tada izašao 271 birač, što je bilo svega 11,06 % od 2450 upisanih u biračke spiskove.

Odaziv birača

Provjerili smo na Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kakva je izlaznost birača bila na proteklim izborima.

Na lokalnim izborima održanima 2021. godine na području Grada Ivanca bilo je registrirano 11.315 birača, a u prvom krugu ih je za gradonačelnika glasalo 5218, odnosno 46,12 %. U drugom krugi izašlo je još manje birača, samo 40,66 %.

Na lokalnim izborima 2017. godine, izbor gradonačelnika, u prvom i jednom krugu je u Gradu Ivancu izašlo 48,36 % birača.

Ni na lokalnim izborima 2013. godine nije izašla polovica birača. Te je godine u Ivancu bilo 11.118 birača, a u prvom ih je krugu na glasanje za gradonačelnika izašlo 4728, odnosno 42,53 %.

Sličan je bio odaziv Ivančana i na parlamentarnim izborima.

Izborni dan referenduma će pokazati koliko su teme bile važne Ivančanima i koliko će ih izaći na birališta. Ako referendum ne uspije, opet se vraća na odlučivanje predstavničkom tijelu, odnosno Gradskom vijeću Ivanca.

– Uspije li referendum (na glasačke mjesta treba izaći 50 % + jedan birač) i ako građani na njemu kažu NE pripajanju Varkomu i NE smeću, na taj način Ivanec će poslati snažnu političku poruku Vladi i aktualnoj vlasti koja bi, bude li političke volje i mudrosti, nakon toga možda i mogla promijeniti svoje akte – objavljeno je na internetskoj stranici Grada Ivanca.

Nastavite čitati

U fokusu

Izmjenama zakona želi se stati na kraj tome da suđenja traju desetljećima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da se sudski postupci više neće moći razvlače unedogled, a parnice trajai po dva i tri desetljeća.

Pripremljene su zakonske izmjene u kojima se striktno definiraju rokovi u kojima će suci morati donositi odluke, piše jutarnji.hr. Tri godine će biti najdulji rok u kojemu će sudac morati donijeti prvostupanjsku odluku, a o žalbi će se morati odlučiti u roku od godinu dana.

Ako je posrijedi spor male vrijednosti (to su sporovi vrijednosti do 10.000 kuna, a u trgovačkim postupcima oni do 50.000 kuna), prvostupanjski postupak će se morati okončati u roku od godinu dana, a žalbeni za šest mjeseci.

Radi se o izmjenama Zakona o parničnom postupku koje idu u javno savjetovanje. Uvodi se i rok za održavanje pripremnog ročišta, a to su tri mjeseca od dana kad je sud primio odgovor na tužbu ili isteka roka za odgovor na tužbu. Pošto zaključi pripremno ročište, sudac će za šest mjeseci morati održati glavnu raspravu.

Rokovi se pooštravaju i za Vrhovni sud.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje