Povežite se s nama

Međimurje

Pozitivan trend sve većeg broja žena u poduzetništvu

Objavljeno:

- dana

U petak je, 12. studenoga, u organizaciji Woman in Adria održana prva konferencija za poduzetnice u Čakovcu.

U zadnjih nekoliko godina održano je dvadesetak konferencija diljem Hrvatske na kojem se poduzetnice upoznaju s važnim informacijama za njihovo poslovanje.

Ove konferencije usmjerene su na edukaciju, umrežavanje i pokretanje dijaloga s lokalnim vlastima o mogućnostima potpore i specifičnostima ženskog poduzetništva.

Na konferenciji u Metalskoj jezgri u Čakovcu sudjelovalo je tridesetak poduzetnica, a podršku im je dao i Tomislav Marković, voditelj Područnog ureda HBOR-a za sjeverozapadnu Hrvatsku.

– Prema nekim podacima u Republici Hrvatskoj ima preko 70.000 poduzetnica, a iz godine u godinu primjećuje se pozitivan trend sve veće sklonosti žena prema poduzetništvu – uvodno je naglasio Marković.

– Nadam se da kao jedan mali poticaj, kao ohrabrenje svima vama, u vašem daljnjem radu i donošenju odluka, može biti informacija da je na čelu HBOR-a, jedine razvojne banke u Hrvatskoj, nalazi se poslovna žena Tamara Perko – dodao je.

Marković je pojasnio da HBOR pruža potporu stvaranju novih vrijednosti temeljem znanja, kulturnog nasljeđa i prirodnih resursa s ciljem održivog i ujednačenog razvoja svih područja Republike Hrvatske te promiče njezine strateške ciljeve, promovira zaštitu okoliša, rješava tržišne nedostatke te razvija nedovoljno razvijene tržišne niše.

HBOR je razvojna te izvozna banka kao i izvozno-kreditna agencija, a u strategiji poslovanja 2020.-2024. je poticanje ekonomski i socijalno uravnoteženog i održivog regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja, poticanje internacionalizacije i globalizacije hrvatskog gospodarstva, poticanje konkurentnosti uz naglasak na inovacije, digitalnu transformaciju i industriju 4.0 te poticanje klimatski i energetski neutralnog gospodarstva kroz energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša.

– Misija je proaktivna potpora razvoju Hrvatske pa tako i ženskog poduzetništva, a ta je potpora regionalno još snažnija sa šest područnih ureda HBOR-a – rekao je Marković koji je poduzetnicama na skupu u Čakovcu predstavio programe „Žene, mladi i početnici“ te „Investicije privatnog sektora“.

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 208 novopozitivnih, preminuo je muškarac (76)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 370 uzoraka, od čega je evidentirano 208 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 56,2% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 138 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 181. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 97 117 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 41 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 9 pacijenata, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba, stara 76 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 10. 1. 2022. do 16. 1. 2022. godine, 273 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 75 na području grada Mursko Središće, 102 na području grada Preloga, 40 na području općine Belica, 23 na području općine Dekanovec, 22 na području općine Domašinec, 14 na području općine Donja Dubrava, 36 općine Donji Kraljevec, 3 općine Donji Vidovec, 31 općine Goričan, 16 općine Gornji Mihaljevec, 41 općine Kotoriba, 49 općine Mala Subotica, 117 općine Nedelišće, 21 općine Orehovica, 30 općine Podturen, 20 općine Pribislavec, 39 općine Selnica, 30 općine Strahoninec, 21 općine Sveta Marija, 48 općine Sveti Juraj na Bregu, 35 općine Sveti Martin na Muri, 48 općine Šenkovec, 22 općine Štrigova i 17 općine Vratišinec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje