Povežite se s nama

Međimurje

Pozitivan trend sve većeg broja žena u poduzetništvu

Objavljeno:

- dana

U petak je, 12. studenoga, u organizaciji Woman in Adria održana prva konferencija za poduzetnice u Čakovcu.

U zadnjih nekoliko godina održano je dvadesetak konferencija diljem Hrvatske na kojem se poduzetnice upoznaju s važnim informacijama za njihovo poslovanje.

Ove konferencije usmjerene su na edukaciju, umrežavanje i pokretanje dijaloga s lokalnim vlastima o mogućnostima potpore i specifičnostima ženskog poduzetništva.

Na konferenciji u Metalskoj jezgri u Čakovcu sudjelovalo je tridesetak poduzetnica, a podršku im je dao i Tomislav Marković, voditelj Područnog ureda HBOR-a za sjeverozapadnu Hrvatsku.

– Prema nekim podacima u Republici Hrvatskoj ima preko 70.000 poduzetnica, a iz godine u godinu primjećuje se pozitivan trend sve veće sklonosti žena prema poduzetništvu – uvodno je naglasio Marković.

– Nadam se da kao jedan mali poticaj, kao ohrabrenje svima vama, u vašem daljnjem radu i donošenju odluka, može biti informacija da je na čelu HBOR-a, jedine razvojne banke u Hrvatskoj, nalazi se poslovna žena Tamara Perko – dodao je.

Marković je pojasnio da HBOR pruža potporu stvaranju novih vrijednosti temeljem znanja, kulturnog nasljeđa i prirodnih resursa s ciljem održivog i ujednačenog razvoja svih područja Republike Hrvatske te promiče njezine strateške ciljeve, promovira zaštitu okoliša, rješava tržišne nedostatke te razvija nedovoljno razvijene tržišne niše.

HBOR je razvojna te izvozna banka kao i izvozno-kreditna agencija, a u strategiji poslovanja 2020.-2024. je poticanje ekonomski i socijalno uravnoteženog i održivog regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja, poticanje internacionalizacije i globalizacije hrvatskog gospodarstva, poticanje konkurentnosti uz naglasak na inovacije, digitalnu transformaciju i industriju 4.0 te poticanje klimatski i energetski neutralnog gospodarstva kroz energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša.

– Misija je proaktivna potpora razvoju Hrvatske pa tako i ženskog poduzetništva, a ta je potpora regionalno još snažnija sa šest područnih ureda HBOR-a – rekao je Marković koji je poduzetnicama na skupu u Čakovcu predstavio programe „Žene, mladi i početnici“ te „Investicije privatnog sektora“.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje