Povežite se s nama

U fokusu

U godinu dana u Varaždinskoj županiji nestat će čak dva prva razreda

Objavljeno:

- dana

Porazna statistika

U Varaždinskoj županiji sve nas je manje. Prema podacima o prirodnom kretanju stanovništva Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2011. do 2015. naša županija ostala je bez 3.382 stanovnika, što je jedna općina veličine Jalžabeta.

Da je demografska slika Varaždinske županije sve lošija potvrđuje i broj upisane djece u prve razrede osnovnih škola. Dok je u ovu školsku godinu na području Varaždinske županije u prve razrede osnovnih škola krenulo 1.796-ero prvašića, Planom upisa u prvi razred osnovne škole za novu školsku godinu obuhvaćeno je 1.735-ero djece s područja Varaždinske županije. To je 61 dijete manje u odnosu na aktualnu školsku godinu, odnosno, osnovne škole u novoj školskoj godini mogle bi ostati bez najmanje dva prosječna prva razreda!  

Razgovori i pregledi

U prvi razred osnovne škole u novoj školskoj godini upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2010. godine do 31. ožujka 2011. godine, kao i djeca kojoj je u prethodnoj školskoj godini odgođen upis. Mnogi roditelji sa svojim prvašićem već su bili u osnovnoj školi na razgovoru oko upisa u prvi razred.

U OŠ Beletinec imaju razloga za veselje: ove godine imaju 12 prvašića, na popisu za novu školsku godinu ih je 13

U II. OŠ Varaždin ispitivanje spremnosti za školu održano je krajem veljače, u varaždinskoj IV. OŠ u drugom tjednu ožujka, a u OŠ Beletinec bit će održano u travnju. U toj školi krajem ožujka i početkom travnja u suradnji s Dječjim vrtićem “Anđeo” budući prvašići posjetit će školu kako bi što bolje upoznali prostor, učenike i djelatnike škole. OŠ Beletinec, koja je jedna od najmanjih u Varaždinskoj županiji, konačno imaju razloga za veselje: u zadnje dvije godine broj prvašića se povećava.

– Prema planu upisa ove jeseni u OŠ Beletinec trebalo bi krenuti 13-ero prvašića, a ove školske godine imamo ih 12-ero – rekla je Nataša Fatiga, ravnateljica OŠ Beletinec.
Broj prvašića ove je godine tako dosegao broj prvašića iz 2010./ 2011. godine.  Od tada pa sve do prošle godine bio je prisutan konstantan pad prvašića, a najgore je bilo u 2014./2015. godini, kada je u prvi razred krenulo svega četvero učenika prvih razreda.

Ipak, konačan broj znat će se nakon provedenih upisa jer povjerenstva škola mogu predložiti odgodu upisa u prvi razred, privremeno osloboditi dijete od upisa u prvi razred ili pak na zahtjev roditelja odobriti prijevremeni upis, a budući školarci moraju obaviti i liječnički pregled.

Na popisu za novu školsku godinu u Međimurju je 1.447-ero učenika, što je čak 171 učenik više nego što ih je sada u prvim razredima

Nakon što škole provedu upise znat će se točan broj prvašića, a to će biti sredinom lipnja, odnosno najkasnije uoči početka nove školske godine.
Dok bi nakon toga broj prvašića u Varaždinskoj županiji mogao biti još manji od 1.735, koliko je predviđeno Planom upisa, u Međimurskoj županiji tih problema sigurno neće imati.

Pozitivan trend

U najsjevernijoj hrvatskoj županiji situacija po broju prvašića u zadnjih nekoliko godina iznimno je pozitivna! Prema podacima Ureda državne uprave Međimurske županije, u prve razrede osnovnih škola u ovoj školskoj godini upisano je 1.276-ero učenika, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u Međimurskoj županiji broj školskih obveznika za novu školsku godinu je 1.447, što je čak 171 učenik više nego što ih je sada u prvim razredima.Ako računamo da jedan razred ima 24 učenika, to je čak sedam prvih razreda!

U prvi razred upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2010. godine do 31. ožujka 2011. godine

Pozitivni trendovi po pitanju broja prvašića u Međimurju su prisutni zadnjih nekoliko godina.  U školskoj godini 2014./2015. u prve razrede osnovnih škola upisano je 1.186-ero učenika prvih razreda, a u školskoj godini 2015./2016. bilo ih je još i više: ukupno 1.272-ero.

Nažalost, u Varaždinskoj županiji zadnje tri godine broj prvašića pada. U školskoj godini 2014./2015. u prve razrede osnovnih škola u Varaždinskoj županiji krenulo je 1.711-ero učenika, a već iduće godine – 2015./2016. – bilo ih je manje, 1.687-ero prvašića.

U osnovnim školama Međimurske županije u ovoj školskoj godini ima ukupno 9.718-ero učenika, dok osnovne škole Varaždinske županije u ovoj školskoj godini polazi ukupno 13.890-ero učenika.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi Marof: na javnu tribinu o spalionici stiže i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Eko udruga „Naš zavičaj“ u srijedu, 28. rujna, održat će u Kulturnom centru Ivan Rabuzin s početkom u 19 sati  javnu tribinu o utjecaju spalionice otpada na okoliš.

– Kao što je nekima već poznato u pogonima u Podrutama američka tvrtka Zero Global Waste Croatia, koju zastupa Mladen Jozinović namjerava pokrenuti spaljivanje smeća tehnološkim procesom pirolize. Mještani zapadnog dijela grada Novoga Marofa, ali i drugih naselja oštro se protive tome i jako su zabrinuti. U tu svrhu smo ranije organizirali i prikupljanje peticije, koju je potpisalo 1200 građana, te mirni prosvjed na kojem je bilo nazočno tristotinjak ljudi popraćeno medijima i TV kućama (HRT, NOVA, RTL, LAUDATO, VTV) na kojem smo ukazali na sve probleme koji bi proizašli iz takvih proizvodnih i tehnoloških procesa, koji su izrazito štetni za okoliš i opasni za zdravlje. Imamo podršku ekoloških udruga iz cijele Hrvatske – ističu u Udruzi.

Dodajmo da će među govornicima na tribini biti prof. dr. sc. Slaven Dobrović i prof.dr.sc Stanko Uršić, koji će svojim stručnim znanjem upozoriti na problem spalionice u Poodrutama

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje