Povežite se s nama

U fokusu

U godinu dana u Varaždinskoj županiji nestat će čak dva prva razreda

Objavljeno:

- dana

Porazna statistika

U Varaždinskoj županiji sve nas je manje. Prema podacima o prirodnom kretanju stanovništva Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2011. do 2015. naša županija ostala je bez 3.382 stanovnika, što je jedna općina veličine Jalžabeta.

Da je demografska slika Varaždinske županije sve lošija potvrđuje i broj upisane djece u prve razrede osnovnih škola. Dok je u ovu školsku godinu na području Varaždinske županije u prve razrede osnovnih škola krenulo 1.796-ero prvašića, Planom upisa u prvi razred osnovne škole za novu školsku godinu obuhvaćeno je 1.735-ero djece s područja Varaždinske županije. To je 61 dijete manje u odnosu na aktualnu školsku godinu, odnosno, osnovne škole u novoj školskoj godini mogle bi ostati bez najmanje dva prosječna prva razreda!  

Razgovori i pregledi

U prvi razred osnovne škole u novoj školskoj godini upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2010. godine do 31. ožujka 2011. godine, kao i djeca kojoj je u prethodnoj školskoj godini odgođen upis. Mnogi roditelji sa svojim prvašićem već su bili u osnovnoj školi na razgovoru oko upisa u prvi razred.

U OŠ Beletinec imaju razloga za veselje: ove godine imaju 12 prvašića, na popisu za novu školsku godinu ih je 13

U II. OŠ Varaždin ispitivanje spremnosti za školu održano je krajem veljače, u varaždinskoj IV. OŠ u drugom tjednu ožujka, a u OŠ Beletinec bit će održano u travnju. U toj školi krajem ožujka i početkom travnja u suradnji s Dječjim vrtićem “Anđeo” budući prvašići posjetit će školu kako bi što bolje upoznali prostor, učenike i djelatnike škole. OŠ Beletinec, koja je jedna od najmanjih u Varaždinskoj županiji, konačno imaju razloga za veselje: u zadnje dvije godine broj prvašića se povećava.

– Prema planu upisa ove jeseni u OŠ Beletinec trebalo bi krenuti 13-ero prvašića, a ove školske godine imamo ih 12-ero – rekla je Nataša Fatiga, ravnateljica OŠ Beletinec.
Broj prvašića ove je godine tako dosegao broj prvašića iz 2010./ 2011. godine.  Od tada pa sve do prošle godine bio je prisutan konstantan pad prvašića, a najgore je bilo u 2014./2015. godini, kada je u prvi razred krenulo svega četvero učenika prvih razreda.

Ipak, konačan broj znat će se nakon provedenih upisa jer povjerenstva škola mogu predložiti odgodu upisa u prvi razred, privremeno osloboditi dijete od upisa u prvi razred ili pak na zahtjev roditelja odobriti prijevremeni upis, a budući školarci moraju obaviti i liječnički pregled.

Na popisu za novu školsku godinu u Međimurju je 1.447-ero učenika, što je čak 171 učenik više nego što ih je sada u prvim razredima

Nakon što škole provedu upise znat će se točan broj prvašića, a to će biti sredinom lipnja, odnosno najkasnije uoči početka nove školske godine.
Dok bi nakon toga broj prvašića u Varaždinskoj županiji mogao biti još manji od 1.735, koliko je predviđeno Planom upisa, u Međimurskoj županiji tih problema sigurno neće imati.

Pozitivan trend

U najsjevernijoj hrvatskoj županiji situacija po broju prvašića u zadnjih nekoliko godina iznimno je pozitivna! Prema podacima Ureda državne uprave Međimurske županije, u prve razrede osnovnih škola u ovoj školskoj godini upisano je 1.276-ero učenika, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u Međimurskoj županiji broj školskih obveznika za novu školsku godinu je 1.447, što je čak 171 učenik više nego što ih je sada u prvim razredima.Ako računamo da jedan razred ima 24 učenika, to je čak sedam prvih razreda!

U prvi razred upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2010. godine do 31. ožujka 2011. godine

Pozitivni trendovi po pitanju broja prvašića u Međimurju su prisutni zadnjih nekoliko godina.  U školskoj godini 2014./2015. u prve razrede osnovnih škola upisano je 1.186-ero učenika prvih razreda, a u školskoj godini 2015./2016. bilo ih je još i više: ukupno 1.272-ero.

Nažalost, u Varaždinskoj županiji zadnje tri godine broj prvašića pada. U školskoj godini 2014./2015. u prve razrede osnovnih škola u Varaždinskoj županiji krenulo je 1.711-ero učenika, a već iduće godine – 2015./2016. – bilo ih je manje, 1.687-ero prvašića.

U osnovnim školama Međimurske županije u ovoj školskoj godini ima ukupno 9.718-ero učenika, dok osnovne škole Varaždinske županije u ovoj školskoj godini polazi ukupno 13.890-ero učenika.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati