Povežite se s nama

U fokusu

U godinu dana u Varaždinskoj županiji nestat će čak dva prva razreda

Objavljeno:

- dana

Porazna statistika

U Varaždinskoj županiji sve nas je manje. Prema podacima o prirodnom kretanju stanovništva Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2011. do 2015. naša županija ostala je bez 3.382 stanovnika, što je jedna općina veličine Jalžabeta.

Da je demografska slika Varaždinske županije sve lošija potvrđuje i broj upisane djece u prve razrede osnovnih škola. Dok je u ovu školsku godinu na području Varaždinske županije u prve razrede osnovnih škola krenulo 1.796-ero prvašića, Planom upisa u prvi razred osnovne škole za novu školsku godinu obuhvaćeno je 1.735-ero djece s područja Varaždinske županije. To je 61 dijete manje u odnosu na aktualnu školsku godinu, odnosno, osnovne škole u novoj školskoj godini mogle bi ostati bez najmanje dva prosječna prva razreda!  

Razgovori i pregledi

U prvi razred osnovne škole u novoj školskoj godini upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2010. godine do 31. ožujka 2011. godine, kao i djeca kojoj je u prethodnoj školskoj godini odgođen upis. Mnogi roditelji sa svojim prvašićem već su bili u osnovnoj školi na razgovoru oko upisa u prvi razred.

U OŠ Beletinec imaju razloga za veselje: ove godine imaju 12 prvašića, na popisu za novu školsku godinu ih je 13

U II. OŠ Varaždin ispitivanje spremnosti za školu održano je krajem veljače, u varaždinskoj IV. OŠ u drugom tjednu ožujka, a u OŠ Beletinec bit će održano u travnju. U toj školi krajem ožujka i početkom travnja u suradnji s Dječjim vrtićem “Anđeo” budući prvašići posjetit će školu kako bi što bolje upoznali prostor, učenike i djelatnike škole. OŠ Beletinec, koja je jedna od najmanjih u Varaždinskoj županiji, konačno imaju razloga za veselje: u zadnje dvije godine broj prvašića se povećava.

– Prema planu upisa ove jeseni u OŠ Beletinec trebalo bi krenuti 13-ero prvašića, a ove školske godine imamo ih 12-ero – rekla je Nataša Fatiga, ravnateljica OŠ Beletinec.
Broj prvašića ove je godine tako dosegao broj prvašića iz 2010./ 2011. godine.  Od tada pa sve do prošle godine bio je prisutan konstantan pad prvašića, a najgore je bilo u 2014./2015. godini, kada je u prvi razred krenulo svega četvero učenika prvih razreda.

Ipak, konačan broj znat će se nakon provedenih upisa jer povjerenstva škola mogu predložiti odgodu upisa u prvi razred, privremeno osloboditi dijete od upisa u prvi razred ili pak na zahtjev roditelja odobriti prijevremeni upis, a budući školarci moraju obaviti i liječnički pregled.

Na popisu za novu školsku godinu u Međimurju je 1.447-ero učenika, što je čak 171 učenik više nego što ih je sada u prvim razredima

Nakon što škole provedu upise znat će se točan broj prvašića, a to će biti sredinom lipnja, odnosno najkasnije uoči početka nove školske godine.
Dok bi nakon toga broj prvašića u Varaždinskoj županiji mogao biti još manji od 1.735, koliko je predviđeno Planom upisa, u Međimurskoj županiji tih problema sigurno neće imati.

Pozitivan trend

U najsjevernijoj hrvatskoj županiji situacija po broju prvašića u zadnjih nekoliko godina iznimno je pozitivna! Prema podacima Ureda državne uprave Međimurske županije, u prve razrede osnovnih škola u ovoj školskoj godini upisano je 1.276-ero učenika, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u Međimurskoj županiji broj školskih obveznika za novu školsku godinu je 1.447, što je čak 171 učenik više nego što ih je sada u prvim razredima.Ako računamo da jedan razred ima 24 učenika, to je čak sedam prvih razreda!

U prvi razred upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2010. godine do 31. ožujka 2011. godine

Pozitivni trendovi po pitanju broja prvašića u Međimurju su prisutni zadnjih nekoliko godina.  U školskoj godini 2014./2015. u prve razrede osnovnih škola upisano je 1.186-ero učenika prvih razreda, a u školskoj godini 2015./2016. bilo ih je još i više: ukupno 1.272-ero.

Nažalost, u Varaždinskoj županiji zadnje tri godine broj prvašića pada. U školskoj godini 2014./2015. u prve razrede osnovnih škola u Varaždinskoj županiji krenulo je 1.711-ero učenika, a već iduće godine – 2015./2016. – bilo ih je manje, 1.687-ero prvašića.

U osnovnim školama Međimurske županije u ovoj školskoj godini ima ukupno 9.718-ero učenika, dok osnovne škole Varaždinske županije u ovoj školskoj godini polazi ukupno 13.890-ero učenika.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Održan seminar zbog sve veće opasnosti za vatrogasce na odlagalištima otpada i reciklažnim dvorištima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Državne vatrogasne škole u Zagrebu održan je u srijedu jednodnevni seminar „Vatrogasne intervencije i opasnosti za vatrogasce na reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada“.

Organiziran u suradnji Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske (UPVH) i Hrvatske vatrogasne zajednice, seminar se bavio tematikom s kojom se vatrogasci često susreću u svojim intervencijama, a koja je osobito aktualna posljednjih dana kada se i Zagreb suočava s incidentnom situacijom na odlagalištu otpada.

Pritom je nekoliko radnika stradalo, a u kojoj su također bili angažirani vatrogasci.

Uvodno izlaganje su održali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik UPVH-a, ujedno zapovjednik VZŽ Karlovačke Goran Franković.

Zapovjednik Tucaković ovom je prilikom održao prezentaciju na temu Požari plastike pri čemu je ukazao na specifičnosti i učinke te naveo primjere iz bliske prošlosti.

– Ovdje je posebno važno naglasiti da se ozljede vatrogasaca neminovno događaju na intervencijama, ali stalnim proširenjem znanja, kompetencija i vještina utječemo na njihovo smanjivanje. I u narednom razdoblju planiraju se organizirati seminari i stručni skupovi u kojima će važnu ulogu imati Državna vatrogasna škola – istaknuo je Tucaković te zahvalio UPVH-u na suorganizaciji današnjeg seminara.

Seminar je okupio vatrogasne stručnjake iz cijele Hrvatske: zapovjednika VZ Grada Zagreba Sinišu Jembriha, zapovjednika VZŽ Varaždinske Željka Nagyja,  zapovjednika VZŽ Sisačko-moslavačke Marija Paluha, zapovjednika VZŽ Bjelovarsko-bilogorske Josipa Hegera, zapovjednika VZŽ Zagrebačke Darija Kezerića, zapovjednika VZŽ Ličko-senjske Zvonimira Lončarića te predsjednika VZŽ Karlovačke Roberta Hranilovića, kao i brojne vatrogasce iz cijele RH. 

Predavanja su obuhvaćala teme zapovijedanja i taktičkog raspoređivanja vatrogasaca na požaru reciklažnih dvorišta, problematike toksičnih učinaka spojeva koji nastaju gorenjem otpada, odnosa učinkovitosti gašenja u odnosu na provedene mjere zaštite od požara.

Jedna od tema bavi se i preventivnim mjerama zaštite zdravlja vatrogasaca, a na seminaru su izneseni i statistički podaci vezani za požare odlagališta otpada te preporuke za unaprjeđenje preventivnog pristupa postupanja vatrogasne službe i drugih subjekata.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje