Povežite se s nama

Međimurje

Poziv vlasnicima poljoprivrednih zemljišta: Grad Čakovec priprema projekt komasacije

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Rascjepkanost poljoprivrednog zemljišta koje onemogućuje organizaciju racionalne i isplative poljoprivredne proizvodnje, jedan je od razloga nekonkurentnosti primarnih djelatnosti, ali i posredno iseljavanja mladih iz ruralnih sredina te odumiranja sela.

Da bi se ova varijabla koja negativno utječe na brojne pokazatelje uspješnosti otklonila, ali i da bi se riješili neki imovinsko pravni odnosi, povećala produktivnost, izgradila infrastruktura te podigla konkurentnost i ponuda proizvoda, Grad Čakovec je odlučio prijaviti Javni poziv projekta komasacije koji obuhvaća poljoprivredno zemljište na području katastarske općine Novo Selo Rok.

Komasacija će se provesti u okviru Javnog poziva za iskazivanje interesa za sudjelovanje u provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. reformske mjere C1.5.R2 – Unapređenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju.

Za provedbu je potrebna suglasnost većine vlasnika poljoprivrednog zemljišta, sudionika komasacije i to najmanje 50 posto plus jedan vlasnik uz uvjet da imaju u vlasništvu najmanje 67 posto ukupne površine poljoprivrednog zemljišta na području na kojem se planira komasacija, neovisno radi li se o državnom ili privatnom vlasništvu.

Grad Čakovec stoga poziva sve vlasnike da do petka, 26. studenoga, potpišu ranije dobivene suglasnosti. Za dodatna pitanja ili u slučaju da vlasnici nisu primili suglasnost, dostupan je broj telefona u gradskoj Upravi 040 / 314 937.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje