VIS_Promotex
VIS_Promotex
VIS_Promotex
VIS_Promotex

Ptice dupljašice, kojih u Hrvatskoj ima 50-ak vrsta, vrlo su važne za funkcioniranje ekosustava u kojima obitavaju. Od neizmjerne važnosti su i za ljude s obzirom da reguliraju brojnost upravo onih kukaca koje smatramo štetnicima hraneći se njihovim ličinkama ili pak već odraslim kukcima. Dupljašice su ptice koje za gniježđenje odabiru prirodne duplje kojih najviše ima u starim šumama.

– Kako danas nedostaje starih šuma u kojim ima drveća s dupljama, odlučili smo pomoći pticama i pronaći zamjenu za prirodnu duplju. Projektom „111 duplji“ ćemo podijeliti i postaviti 111 kućica u šumama, gajevima i parkovima diljem Međimurja da bi ih ptice uočile i već ove godine gnijezdile u njima. Kućice su napravljene prema nacrtima ornitologa, a svaka ima određenu veličinu otvora toliko velikog da ptica nesmetano prolazi kroz njega – objašnjavaju iz „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Majstor Tihomir Slamek iz tvrtke Stin izradio je 111 kućica za dupljašice i poludupljašice.

– Da bi kućice što dulje služile kao dom pticama, potrebno ih je premazati zaštitnim slojem. Stoga nam je potrebna pomoć volontera! Svi koji su željni pomoći mogu nam se javiti na e-mail medjimurska.priroda@gmail.com – poručuju iz „Međimurske prirode“.

Komentari

Komentara

loading...