Povežite se s nama

Međimurje

Poziv za djecu: postani mali gardist Zrinske garde Čakovec!

Objavljeno:

- dana

Zrinska garda Čakovec nakon prošlogodišnje drugi put organizira besplatnu radionicu “Postani mali gardist Zrinske garde”.

Radionica će se održati u petak, 3. rujna od 16 do 19 sati te u subotu, 4. rujna od 9 do 13 sati u atriju Palače Zrinskih u Čakovcu. Na radionici mogu sudjelovati djeca od 5 do 12 godina starosti, a na njoj će se mališani upoznati s povijesnim značenjem Zrinskih za Međimurje te o osnivanju Zrinske garde, njezinim aktivnostima, o tome kako postati gardist i koje su njihove zadaće.

Voditelj radionice bit će prvi gardist i prvi zapovjednik Zrinske garde Čakovec Mladen Obadić, kojem će se u pojedinim dijelovima radionice pridružiti drugi gardisti, topnik i konjanik. Za stručno-edukativni dio radionice materijale će pripremiti članica Zrinske garde Petra Srnec, magistra razredne nastave. Radionica će završiti u subotu mimohodom kroz grad i smjenom straže u kojima će sudjelovati i polaznici radionice te će im na kraju biti uručene svjedodžbe i majice Zrinske garde. Uz to, razgledat će i nedavno otvoreni Muzej nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”.

Radionica će se održati uz potporu Grada Čakovca. Zainteresirani se mogu prijaviti do 30. kolovoza na e-mail [email protected] ili SMS porukom na broj mobitela 091/554-6581 ili 091/4888-090. Potrebno je navesti ime i prezime djeteta, njegovu dob, adresu, broj mobitela roditelja i po mogućnosti e-mail adresu.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje