Povežite se s nama

Kist i pero

Poznati varaždinski slikar Dražen Pavlović izlaže u New Yorku

Objavljeno:

- dana

ART TAKES TIME SQUARE

Slike poznatog varaždinskog slikara Dražena Pavlovića bit će dijelom jednog od najvećih svjetskih umjetničkih projekata. “Art Takes Time Square” naziv je izložbe u kojoj će sudjelovati svojim portfoliom od devet slika zajedno sa drugim svjetskim umjetnicima.

– Agencija Artists Wanted organizator je ove, jedne od najvećih svjetskih izložbi. U sklopu ovog projekta zakupili su reklamne panoe na Time Squareu i na njima će se prikazivati djela umjetnika koji uspiju ući u izbor. Bit će to ovog ljeta – rekao je Pavlović.

Za ovu izložbu dobio je specijalan poziv da se uključi, a velik broj kolektorskih glasova koji su mu omogućili ovu izložbu ugodno su ga iznenadili. – Svima nam je bitno da naša djela budu prikazana. Sretan sam i ponosan na to što mogu biti djelom događaja koji okuplja tako velik dio likovnog svijeta – rekao je Pavlović.

Broj umjetnika koji će sudjelovati u ovom prestižnom događaju nije poznat, a isto tako ni ima li još domaćih umjetnika koji su uspjeli probiti put do New Yorka. Zasad je jedino Pavlović taj koji će predstaviti kako sebe tako i Varaždin na ovom velikom događaju.

Nagrada – samostalna izložba

Cijeli projekt ima nekoliko stepenica. Osim “zauzimanja” reklamnih panoa iznimno velikih dimenzija, jedan od sudionika imat će posebnu čast da samostalno izlaže u New Yorku. O tome će, osim broja glasova prikupljenih preko društvenih mreža, odlučivati i žiri koji se sastoji od poznatih kustosa i likovnih kritičara. Imati tamo samostalnu izložbu želja je i Pavloviću. – Velika mi je želja imati izložbu tamo. Znam da je to jako teško, ali bilo je teško i skoro nemoguće i ovo ali sam ipak uspio – optimističan je Pavlović.

Svi koji mu žele pomoći u ostvarenju tog nauma mogu stisnuti jedan klik na adresi http://pavlowich.artistswanted.org/atts2012#.T5e9IYbjL70.gmail.

 

Izvor:
Foto:

Kist i pero

Thompsonov koncert odgođen za nedjelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

CRAZY HILL FESTIVAL

Nakon vrlo uspješnog Fjaka Music Festivala, održanog od 8. do 11. svibnja 2014. u Splitu, ovog vikenda bit će održan Crazy Hill Festival na otoku Mladosti u Ludbregu.

CHF neće započeti velikim koncertom Marka Perkovića Thompsona, kako je prvobitno najavljeno, već će tim koncertom završiti. Naime, Thompsonov se koncert s četvrtka 15. svibnja, prebacuje  na nedjelju 18. svibnja radi meteorološke najave lošeg i kišovitog vremena, a kupljene će ulaznice za koncert posjetitelji umjesto u četvrtak moći iskoristiti u nedjelju 18. svibnja.  Ovu promjenu organizator CHF-a uvodi radi zaštite publike koja će ispred pozornice biti na otvorenom nenatkrivenom prostoru.
Program CHF-a stoga neće započeti u četvrtak 15. svibnja kako je prvobitno najavljeno,  već u petak 16. svibnja, a odvijat će se tri dana – u petak 16., subotu 17. i u nedjelju 18. svibnja 2014.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Kist i pero

Perić: “Nema sumnje da su slike najraniji Stančić”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STANČIĆ

Sa svakom slikom koja se vraća u grad, u Varaždin se vraća i Miljenko Stančić, rekao je svojedobno ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek. Prema njegovom slikovitom opisu, Stančić se ovih dana s dvije „nove“, bezimene slike iznova vratio u svoj grad, gdje je živio i radio do prerane smrti u dobi od samo 51 godine.

Crtež konjanika i akvarel iz ciklusa Križni put, u Centar su stigli sa zida zagrebačkog stana novinara, pisca i prevoditelja Borisa Perića.

– Slike je djed ostavio mojoj majci, sestrični Miljenka Stančića. Crtež konjanika je iz njezinog spomenara. U razgovoru s tetom, Stančićevom sestrom, pokojnom Milicom, saznao sam da je jedna od prvih likovih narudžbi za Miljenka Stančića bila od strane varaždinskog župnika da nacrta ciklus Križni put.

Te slike, njegovi najraniji radovi, slove kao izgubljene. Kasnije umire moj djed i u njegovoj ostavštini nađem jednu koja bez ikakve sumnje pripada tom ciklusu – Motiv raspeća, akvarel. Ispod raspela ima jednog onog konjanika s kopljem, kao u majčinom spomenaru. Stančić se u to vrijme potpisivao inicijalima – S i M preko toga – u spomenaru je isti taj potpis. Znači jedna slika ide s drugom – čine neku cjelinu. Više nema sumnje da je to rani, možda najraniji Stančić. Sliku sam pokazivao nekim povjesničarima umjetnosti koji su također potvrdili autentičnost. Gdje su ostale, ne znam – možda Crkva zna. No, eto, ta koja je ostala kod djeda dopala je mene – priča Perić.

Veseli “mračnjak”

Slikar, uz kojega više ne bismo mogli vezati samo pridjev „varaždinski“ jer je svojim značajem odavno prešao granice mjesta rođenja, još uvijek nema svoju galeriju. Stančićeva zbirka je, unatoč stalnim obećanjima, još uvijek „podstanar“.

– Oko ‘74. godine u jednom su intervjuu u tadašnjem Startu pitanje o Galeriji postavili i samome Stančiću. Odgovorio je u svom stilu – slikao je inače dosta „mračne slike“ unatoč veseloj prirodi – rekao je da će kad naprave Galeriju stati ispred nje sa šeširom i prositi. Naravno da je šteta što nema svoj prostor, ali nadam se da će se sve to riješiti – rekao je Boris Perić, na čijemu zidu visi još jedna Stančićeva slika za koju ne zna kako se zove, prikaz dviju marioneta; replike slike nekada su bile dio interijera zagrebačkih knjižnica, ali nikad mi nije palo na pamet pitati kako se zove. Ne skupljam slike. Moje bavljenje likovnom umjetnošću je pisane prirode – priznaje Perić. Ističe nadu da će netko možda prepoznati slike i znati nešto više o njima i njihovu stvaranju.

Dvije nove slike u Galerijskom centru nema u katalozima, pa niti nije procijenjena njihova vrijednost, unatoč nesumnjivoj kolekcionarskoj vrijednosti.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje