Povežite se s nama

Život i društvo

Na Franjevačkom trgu rukohvat: platio ga poznati varaždinski zlatar kako bi mu roditelji sigurno mogli na misu

Objavljeno:

- dana

DOBRA INICIJATIVA

Poznati varaždinski zlatar Roki Beriša zatražio je postavljanje rukohvata ispred Franjevačke crkve, čiju izradu je sam platio!

– Učinio sam to zbog svojih roditelja, ali i svih ostalih građana ovog grada koje bole koljena, teško hodaju i imaju problema sa silaskom niz stepenice kada idu na misu u Franjevačku crkvu. Ovaj rukohvat im omogućava da siđu lakše i sigurnije, posebno sada, kad je vani poledica – objasnio je Beriša, no koliko ga je ova inicijativa koštala nije želio otkriti.

Izvedbeni nacrt napravili Trstenjak i Kovač

Sve je odradio u suradnji s Konzervatorskim odjelom iz Varaždina, koji je tu inicijativu prihvatio.

– Još prilikom uređenja Franjevačkog trga rodila se ideja da se rukohvati postave, ali nismo bili skloni tome jer uz južnu stranu trga postoji rampa. Sada se pojavila ta privatna inicijativa, jer navodno je bilo slučajeva padova. Trebalo je osmisliti kako će rukohvat izgledati, a da ne naruši prostor. Stoga smo ja i Josip Kovač iz Konzervatorskog odjela izradili izvedbeni nacrt, a samu izvedbu rukohvata platio je gospodin Beriša – doznali smo od Željka Trstenjaka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Varaždinu.  

Rukohvat je izrađen u bravariji “Posuda” iz Zeline.

– Izrađen je od mjedi. U Varaždinu nitko ne radi s mjedi i zato sam izabrao tvrtku iz Zeline, koja je već izrađivala rukohvat kod PBZ-a – rekao je Trstenjak. 

Sav posao odrađen je bez angažmana Grada Varaždina, odnosno, Grad je samo obaviješten o odrađenom i nije imao ništa protiv.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Croatia Records zarađuje na otuđenim snimkama Azre, Bijelog Dugmeta, Novih Fosila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Visoki upravni sud Republike Hrvatske ustvrdio je da najveći domaći diskograf Croatia Records nije pravilno privatizirala nekadašnji Jugoton, otuđivši iznimno vrijednu diskografsku imovinu.

Riječ je o takozvanim fonogramima, originalnim prvim snimkama izvođača kao što su Azra, Bijelo Dugme i Novi Fosili, na kojima je Croatia Records desetljećima zarađivala milijune kuna, piše Telegram.

Sud je pravomoćnom presudom utvrdio da vrijednost tih snimki, na temelju koje se rade nove snimke i kompilacije, nikada nije procijenjena, niti je za nju Croatia Records išta platila.

U pretvorbi sredinom devedesetih godina, plaćene su nekretnine i druga imovina nekadašnjeg Jugotona, no vrijedna diskografska materija preuzeta je, prema odluci Visokog upravnog suda, u nepravilnom procesu.

Riječ je o tisućama i tisućama master snimki, od prvih pjesama Ive Robića, do kompletnih opusa nekih od najpopularnijih hrvatskih izvođača. Nakon raspada Jugoslavije, kao sljednica Jugotona preuzela ih je Hrvatska naklada zvuka i slike koja je kasnije preimenovana u Croatia Records. Udjeli te tvrtke, prema Zakonu o pretvorbi, devedesetih su privatizirani. Ukratko, Croatia Records je 28 godina koristila i zarađivala na snimkama koje nisu legalno bile njezine.

Nastavite čitati

Život i društvo

DHMZ savjetuje: Pratite prognozu, stiže pogoršanje uz pljuskove i jak vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugotrajne stabilizacije idućih dana nema na vidiku. Razlog tomu je premještanje frontalnog sustava preko naše zemlje uz pritjecanje hladnijeg zraka tijekom četvrtka s kojim će biti kiše, često u obliku pljuskova i praćene grmljavinom, javlja DHMZ.

Ovog će puta kiše biti i u Dalmaciji gdje je posljednjih mjesec dana palo mjestimice vrlo malo, čak i nimalo kiše. Pogoršanje vremena očekuje se i u našim krajevima.

Već u noći na četvrtak jače naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatit će najprije sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim i većinu predjela unutrašnjosti, kao i Dalmacije. Pritom su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom te obilna oborina uz najveću vjerojatnost upravo u unutrašnjosti Dalmacije. Također valja napomenuti da je moguća tuča, a na Jadranu i pijavice.

A lokalno obilna i intenzivna oborina ponegdje može uzrokovati bujične i urbane poplave. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije.

U srijedu će zapuhati jugo koje će postupno jačati, a uz prolazak frontalnog poremećaja u četvrtak okretati na sjeverozapadni i sjeverni vjetar, kratkotrajno moguće i vrlo jak, prvo na sjevernom Jadranu, sredinom dana na srednjem, a do večeri i na krajnjem jugu. Prolazno umjerenog do jakog sjeverozapadnog vjetra bit će i u unutrašnjosti.

Krajem dana i u noći na petak postupan prestanak oborine i djelomično smanjenje naoblake. U petak većinom sunčano, no uz jači razvoj oblaka i dalje su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na sjevernom Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Nakon osvježenja u četvrtak prema vikendu će posvuda biti malo toplije.

Zbog mogućih jačih pljuskova i obilne oborine, savjetuje se praćenje vremenske prognoze, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje