Povežite se s nama

Život i društvo

Na Franjevačkom trgu rukohvat: platio ga poznati varaždinski zlatar kako bi mu roditelji sigurno mogli na misu

Objavljeno:

- dana

DOBRA INICIJATIVA

Poznati varaždinski zlatar Roki Beriša zatražio je postavljanje rukohvata ispred Franjevačke crkve, čiju izradu je sam platio!

– Učinio sam to zbog svojih roditelja, ali i svih ostalih građana ovog grada koje bole koljena, teško hodaju i imaju problema sa silaskom niz stepenice kada idu na misu u Franjevačku crkvu. Ovaj rukohvat im omogućava da siđu lakše i sigurnije, posebno sada, kad je vani poledica – objasnio je Beriša, no koliko ga je ova inicijativa koštala nije želio otkriti.

Izvedbeni nacrt napravili Trstenjak i Kovač

Sve je odradio u suradnji s Konzervatorskim odjelom iz Varaždina, koji je tu inicijativu prihvatio.

– Još prilikom uređenja Franjevačkog trga rodila se ideja da se rukohvati postave, ali nismo bili skloni tome jer uz južnu stranu trga postoji rampa. Sada se pojavila ta privatna inicijativa, jer navodno je bilo slučajeva padova. Trebalo je osmisliti kako će rukohvat izgledati, a da ne naruši prostor. Stoga smo ja i Josip Kovač iz Konzervatorskog odjela izradili izvedbeni nacrt, a samu izvedbu rukohvata platio je gospodin Beriša – doznali smo od Željka Trstenjaka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Varaždinu.  

Rukohvat je izrađen u bravariji “Posuda” iz Zeline.

– Izrađen je od mjedi. U Varaždinu nitko ne radi s mjedi i zato sam izabrao tvrtku iz Zeline, koja je već izrađivala rukohvat kod PBZ-a – rekao je Trstenjak. 

Sav posao odrađen je bez angažmana Grada Varaždina, odnosno, Grad je samo obaviješten o odrađenom i nije imao ništa protiv.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Vinica: U subotu lovačka zabava uz gađanje glinenih golubova, tamburaše i domaće delicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lovačka udruga „Opeka“ Vinica u subotu, 20. kolovoza organizira lovačku zabavu uz gađanje glinenih golubova.

Sve posjetitelje zabavljat će glazbeni sastav Faringaši, a krijepit će se domaćim gulašom i drugim specijalitetima uz nezaobilaznu – vrhunsku viničku kapljicu.

Okupljanje lovaca/strijelaca počinje kod lovačkog doma u 9.30 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će pozorno motriti sve prije, za trajanja i nakon utakmice Varaždina i Šibenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 20. kolovoza, s početkom u 18.30 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu „Anđelko Herjavec“ odigrat će se nogometna utakmica 6. kola Supersport HNL, između NK Varaždin i HNK Šibenik.

Policija poziva sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

 • Ulazi u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 16.30 sati. 
 • Radi izbjegavanja gužvi, pozivamo posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu.
 • Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima. 
 • Preporučamo posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici te prostor Autokluba Varteks u Gospodarskoj ulici.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

 • unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
 • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
 • paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
 • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
 • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
 • bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
 • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

 • posjetiteljima pod utjecajem alkohola, 
 • osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu, 
 • posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
 • osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.   

Foto i video snimanje javnog okupljanja 

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivaju posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje