Povežite se s nama

Život i društvo

Na Franjevačkom trgu rukohvat: platio ga poznati varaždinski zlatar kako bi mu roditelji sigurno mogli na misu

Objavljeno:

- dana

DOBRA INICIJATIVA

Poznati varaždinski zlatar Roki Beriša zatražio je postavljanje rukohvata ispred Franjevačke crkve, čiju izradu je sam platio!

– Učinio sam to zbog svojih roditelja, ali i svih ostalih građana ovog grada koje bole koljena, teško hodaju i imaju problema sa silaskom niz stepenice kada idu na misu u Franjevačku crkvu. Ovaj rukohvat im omogućava da siđu lakše i sigurnije, posebno sada, kad je vani poledica – objasnio je Beriša, no koliko ga je ova inicijativa koštala nije želio otkriti.

Izvedbeni nacrt napravili Trstenjak i Kovač

Sve je odradio u suradnji s Konzervatorskim odjelom iz Varaždina, koji je tu inicijativu prihvatio.

– Još prilikom uređenja Franjevačkog trga rodila se ideja da se rukohvati postave, ali nismo bili skloni tome jer uz južnu stranu trga postoji rampa. Sada se pojavila ta privatna inicijativa, jer navodno je bilo slučajeva padova. Trebalo je osmisliti kako će rukohvat izgledati, a da ne naruši prostor. Stoga smo ja i Josip Kovač iz Konzervatorskog odjela izradili izvedbeni nacrt, a samu izvedbu rukohvata platio je gospodin Beriša – doznali smo od Željka Trstenjaka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Varaždinu.  

Rukohvat je izrađen u bravariji “Posuda” iz Zeline.

– Izrađen je od mjedi. U Varaždinu nitko ne radi s mjedi i zato sam izabrao tvrtku iz Zeline, koja je već izrađivala rukohvat kod PBZ-a – rekao je Trstenjak. 

Sav posao odrađen je bez angažmana Grada Varaždina, odnosno, Grad je samo obaviješten o odrađenom i nije imao ništa protiv.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Pripazite na svoje pse, ali i djecu: u Varaždinu kod 6. osnovne škole postavljen otrov

Objavljeno:

- dana

Danas, 9. svibnja, u Ulici Miroslava Krleže u Varaždinu čitateljica Regionalnog tjednika naišla je na otrov za štakore, očigledno namijenjen psima.

Otrov je bio postavljen kod starog sporednog ulaza u dvorište 6. osnovne škole, uz sam nogostup kojim svakodnevno šeće vrlo velik broj prolaznika sa psima, ali i djece, budući da se samo nekoliko metara dalje nalazi školsko igralište na kojem se djeca svakodnevno okupljaju. Postavljač se nije ni potrudio zakamuflirati otrov.

Čitateljica je odmah obavijestila policiju koja je vrlo brzo izašla na teren i očistila otrov.

No, s obzirom na to da je pred nama sve ljepše vrijeme te da će ljudi i njihovi ljubimci još više i češće boraviti na otvorenom, nezahvalno je očekivati da bi ovaj slučaj mogao biti jedini. U šetnji stoga pripazite na svoje ljubimce i malu djecu za koju otrov također predstavlja itekako veliku opasnost.

Ne morate voljeti životinje, ali ih nemojte ni ugrožavati, kao što one prilikom šetnje sa svojim vlasnicima ne ugrožavaju vas!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je otrov-kod-6.os2_-768x1024.jpg

Nastavite čitati

Život i društvo

Općini Maruševec više od 170.000 kuna bespovratnih potpora za razvoj komunalnog gospodarstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općini Maruševec su temeljem Javnog natječaja Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dodijeljena sredstva za projekt odvodnje oborinskih voda i izgradnje nogostupa na nerazvrstanoj cesti u Čalincu.

Riječ je o natječaju kojim Ministarstvo sufinancira odabrane projekte s ciljem poticanja razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda gradova i općina.

Od 390 projektnih prijava koliko je stiglo u Ministarstvo, za sufinanciranje ih je odabrano 173, od čega i projekt Općine Maruševec.

– Izuzetno sam ponosan što je Ministarstvo graditeljstva, među ostalim, odobrilo baš naš projekt. Vjerujem da će ovaj projekt biti od velike koristi za sve stanovnike naše Općine i da će doprinijeti povećanju komunalnog standarda. Radovi će se izvoditi na nerazvrstanoj cesti u Čalincu, a osim projekta odvodnje oborinskih voda, izgradit ćemo i nogostup kako bismo povećali sigurnost svih sudionika u prometu, posebno pješaka i biciklista – rekao je načelnik općine Maruševec Damir Šprem i dodao kako su ovakvi projekti bitni i za demografsku sliku općine.

– Kao što znate, općina Maruševec svake godine objavljuje natječaj kojim se dodjeljuju bespovratne potpore mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja. No, ako želimo privući i zadržati mlade ljude, mlade obitelji, moramo raditi i druge projekte u skladu s njihovom dobrobiti. Uređenje cesta, povećanje komunalnog standarda, uređeni nogostupi i prometna sigurnost jedni su od glavnih preduvjeta za privlačenje i zadržavanje mladih obitelji s djecom – zaključio je Šprem i zahvalio Ministarstvu koje, kako kaže, prepoznaje važnost takvih i sličnih projekata u jedinicama lokalne samouprave.

Za ovaj projekt Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine će Općini Maruševec dodijeliti bespovratna sredstva u iznosu od 171.240 kuna.

Općina je provela postupak javne nabave i radovi kreću u narednih mjesec dana.

Nastavite čitati