Povežite se s nama

Život i društvo

Na Franjevačkom trgu rukohvat: platio ga poznati varaždinski zlatar kako bi mu roditelji sigurno mogli na misu

Objavljeno:

- dana

DOBRA INICIJATIVA

Poznati varaždinski zlatar Roki Beriša zatražio je postavljanje rukohvata ispred Franjevačke crkve, čiju izradu je sam platio!

– Učinio sam to zbog svojih roditelja, ali i svih ostalih građana ovog grada koje bole koljena, teško hodaju i imaju problema sa silaskom niz stepenice kada idu na misu u Franjevačku crkvu. Ovaj rukohvat im omogućava da siđu lakše i sigurnije, posebno sada, kad je vani poledica – objasnio je Beriša, no koliko ga je ova inicijativa koštala nije želio otkriti.

Izvedbeni nacrt napravili Trstenjak i Kovač

Sve je odradio u suradnji s Konzervatorskim odjelom iz Varaždina, koji je tu inicijativu prihvatio.

– Još prilikom uređenja Franjevačkog trga rodila se ideja da se rukohvati postave, ali nismo bili skloni tome jer uz južnu stranu trga postoji rampa. Sada se pojavila ta privatna inicijativa, jer navodno je bilo slučajeva padova. Trebalo je osmisliti kako će rukohvat izgledati, a da ne naruši prostor. Stoga smo ja i Josip Kovač iz Konzervatorskog odjela izradili izvedbeni nacrt, a samu izvedbu rukohvata platio je gospodin Beriša – doznali smo od Željka Trstenjaka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Varaždinu.  

Rukohvat je izrađen u bravariji “Posuda” iz Zeline.

– Izrađen je od mjedi. U Varaždinu nitko ne radi s mjedi i zato sam izabrao tvrtku iz Zeline, koja je već izrađivala rukohvat kod PBZ-a – rekao je Trstenjak. 

Sav posao odrađen je bez angažmana Grada Varaždina, odnosno, Grad je samo obaviješten o odrađenom i nije imao ništa protiv.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Danas se slavi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja.

U povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju.

Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Izvor: Varaždinska biskupija

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Šćepanje uskoro slavi 70. rođendan, pa stiglo novo vatrogasno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Vatroprometu jučer je DVD-u Šćepanje obavljena predaja vatrogasnog vozila Nissan Navara pick up, u kojeg je ugrađen Vallfirest visokotlačni modul.

Svečanosti predstavljanja novoga navalnog vozila u Šćepanju nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića, predsjednika Općinskog vijeća Marka Fištera, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika VZO Breznički Hum Marija Šargača i zapovjednika VZO Breznički Hum Alenka Vnučeca. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek tom je prilikom zahvalio svim vatrogascima, a posebice županu, načelniku na realizaciji ovog projekta kao i gostima koji su posjetili Šćepanje i uveličali ovaj događaj.

Načelnik Zoran  Hegedić tom je prilikom rekao kako je ovo dio ostvarenja vatrogasnog sna jer se članovi DVD-a godinama trude da svojim aktivnostima, radom i odvajanjem slobodnog vremena budu što spremniji, pa je ovo vrijedno vatrogasno vozilo ubuduće zasigurno uvelike pomoći u slučajevima potrebe. Zahvala je upućena i svima koji su DVD Šćepanje podržali u nabavi i opremanju vozila, bilo financijski, logistikom ili na drugi način. Blagoslov vozila upriličit će se povodom proslave 70. obljetnice DVD-a Šćepanje planirane posljednje subote mjeseca kolovoza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!