Povežite se s nama

Međimurje

„Pozoj handball cup“: rukometni turnir u Međimurju od 27. do 29. kolovoza

Objavljeno:

- dana

U čakovečkom Hotelu Castellum u četvrtak, 19. kolovoza, predstavljen je međunarodni rukometni turnir pod nazivom „Pozoj handball cup“.

Organizator ovog jedinstvenog sportskog događaja koji će u Međimurje dovesti mlade rukometaše i rukometašice iz Hrvatske i inozemstva je Društvo športske rekreacije Sportska subota, a suorganizatori Muški rukometni klub Čakovec i Ženski rukometni klub Zrinski.

Manifestaciju osmišljenu po uzoru na ponajbolja rukometna natjecanja Europe, a namijenjenu dječacima i djevojčicama od 10 do 17 godina, predstavili su njezin idejni začetnik, ujedno i glavni organizator Davor Varga, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

– Cilj turnira je pozicioniranje Međimurja na rukometnu kartu Europe. S obzirom da nam je ovo prva godina organiziranja turnira, cilj je bio dovesti sto ekipa, no s lakoćom smo nadmašili tu brojku. Prijavljena je 121 ekipa, od čega 74 muške i 47 ženskih. Većina ekipa je iz Hrvatske i susjedne Slovenije. Vjerujem da ćemo iduće godine, kad se pandemija smiri, doći i do broja 200 te uključiti i sudionike iz Austrije, Mađarske, Njemačke i drugih zemalja – istaknuo je Davor Varga te dodao da je u organizaciju ovog zahtjevnog događaja uključeno stotinjak osoba – od voditelja dvorana, zapisničara, COVID redara i osoba zaduženih za transport do ugostitelja.

Tijekom tri dana rukometnog spektakla, od 27. do 29. kolovoza, odigrat će se 350 utakmica u osam dvorana: dvorani Graditeljske škole Čakovec, Sportsko-gimnastičkom centru ATON u Nedelišću, dvorani II. osnovne škole Čakovec, kao i dvoranama u sklopu osnovnih škola u Murskom Središću, Prelogu, Maloj Subotici i Donjem Kraljevcu, a dio programa odvijat će se i u Areni Varaždin, u Varaždinskoj županiji.

Sportski događaj iznimne turističke vrijednosti u Međimurje će dovesti oko 2.000 mladih rukometaša i rukometašica, a tome valja pribrojiti i njihove roditelje, osobe u pratnji i službeno osoblje. S obzirom da su popunjeni svi veći smještajni kapaciteti na području županije, dio natjecatelja bit će smješten i u dva srednjoškolska učenička doma te učionicama Graditeljske škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec i Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.

Uz Grad Čakovec, Turističku zajednicu Međimurske županije, Turističku zajednicu Grada Čakovca, Grad Varaždin, Grad Mursko Središće, Grad Prelog, Općinu Nedelišće te brojne sponzore – među kojima se ističu Mesna industrija Vajda i Triglav osiguranje, najznačajniju financijsku i infrastrukturnu podršku dala je Međimurska županija.

– Ovo je veliki događaj za Međimurje i sjever Hrvatske. Projekt koji se odvija uoči 2022. godine, u kojoj će Međimurska županija obnašati titulu Europske regije sporta, ima tendenciju prerasti u tradicionalnu sportsku manifestaciju koja će upotpuniti postojeću turističko-sportsku ponudu Međimurja i još snažnije Međimurje profilirati kao destinaciju sportskog turizma – naglasio je župan Matija Posavec.

Ponos nije krila ni gradonačelnica Ljerka Cividini, koja je u svom obraćanju istaknula da projekt uživa punu podršku jedinice lokalne samouprave kojoj je na čelu.

– Prvenstveno čestitke organizatoru jer svi koji su pokušali organizirati bilo kakav turnir ili događanje znaju koliko je to zahtjevno. Kao čelnici grada koji će biti središte ovakvog događanja ponosna sam i čast mi je biti domaćin. Podrška smo bili u samome startu i naravno da ćemo biti i dalje, kako u rukometu, tako i svim drugim sportskim aktivnostima jer smatram da je to jako bitno za mlade, sve one koji se bave sportom i žive sport – dodala je gradonačelnica Ljerka Cividini.

Turnir počinje u petak, 27. kolovoza, u jutarnjim satima, u subotu slijede grupna faza natjecanja i play off utakmice, dok će završnica turnira biti u nedjelju, 29. kolovoza odigravanjem finalnih utakmica u dvorani Graditeljske škole Čakovec. Detaljan raspored utakmica objavit će se sljedeći tjedan, a dotad će zaživjeti i mobilna aplikacija za praćenje rezultata. Roditelji i ostali zainteresirani posjetitelji moći će pratiti utakmice uživo, s tribina sportskih dvorana, uz predočenje važeće COVID potvrde. 

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mladen Dobranić: „Nisam zadovoljan sezonom jabuka, pomrzlo mi je 50 % uroda!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jabuka – kraljica voća ovih je dana u centru pozornosti voćara diljem Hrvatske koji u svojim nasadima marljivo ubiru ove sočne jesenske plodove. Povodom Svjetskog dana jabuka, u srijedu, 20. listopada, u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu u Svetome Martinu na Muri održana je 4. Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom.

Otkupna cijena

U bogatom programu posjetitelji su mogli sudjelovati u berbi jabuka, prisustvovati prešanju jabuka na starinskoj preši, degustirati sok od jabuke i naučiti koje su to starinske sorte jabuke uz prezentaciju iskusnih voćara.

Organizator događanja je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, na čijem je čelu predsjednik Mladen Dobranić, kojega smo upitali je li zadovoljan ovogodišnjom sezonom jabuka, s obzirom na to da voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne količine jabuka u Hrvatskoj.

– Govorim u svoje ime da nisam zadovoljan sezonom, jer mi je pomrzlo 50 % uroda, čak i više, no situacija nije ista u svim voćnjacima. Jedni voćari imaju dosta obilati urod, jedni nemaju, no većini je dosta pomrzlo, najviše sorte idared, dok je zlatni delišes dobro rodio. Tako da je šteta oko 50 % – otkriva Dobranić.

Navodi da međimurski proizvođači nisu zadovoljni cijenom jabuka, „jer je za nas otkupna cijena od 2,20 ili 2,40 slaba, trebala bi biti barem tri kune“. No, maloprodajna je cijena od pet do šest pa čak i sedam kuna naviše, što je u redu, dodaje ovaj iskusni voćar.

– Jabuka će biti dovoljno za naše tržište, samo ne znam kamo će sve naša jabuka otići. Uglavnom, naši voćari većinom prodaju i skladište jabuke u našim hladnjačama, a drugi izvoze direktno iz voćnjaka u Sloveniju i dalje. Jabuke ima, no ne bih rekao da je ima dovoljno – izjavio je Dobranić.

Kada je riječ o skladištenju jabuka, zadovoljan je što se u blizini nalazi dovoljno skladišnog prostora – u Svetom Martinu na Muri nalazi se hladnjača kapaciteta 2000 tona, kao i u Čakovcu, dok pojedini voćari iz Međimurja imaju vlastite, kapaciteta do čak 600 tona.

Najveći proizvođač jabuka u Europi je Poljska, a u našem okruženju Njemačka i Slovenija, stoga smo Mladena Dobranića upitali zna li kakva je tamo sezona jabuka, s obzirom na to da utječe na cijenu jabuka u Hrvatskoj.

– Negdje je pomrzlo, ovisi o sortama, a i vremenske prilike su bile takve da su dva do tri dana bila dovoljna da se pomrzne velik dio uroda. Možemo reći da je kod nas rodilo 50 do 60 % jabuka, a fali nam 30 do 40 % jabuka – govori naš sugovornik.

Pod voćnjacima je u Međimurskoj županiji 650 hektara površine, a radne snage koja ubire plodove ove godine nije nedostajalo. Dobranić smatra da su se voćari vrlo dobro snašli u pronalasku radne snage te da adekvatno plaćaju taj sezonski rad, i da ne mogu biti nezadovoljni plaćanjem, odnosnom cijenom radnika.

Ovih se dana u međimurskim voćnjacima beru sorte idared i zlatni delišes, a njihovo je zdravstveno stanje sasvim u redu te vjeruje da će se tako nastaviti i u godinama koje slijede.

– Idealno bi bilo da nam jabuke dobro rode i postignu dobru cijenu te da sva međimurska jabuka ostane u Hrvatskoj. Tako bi bili svi zadovoljni – i proizvođač i potrošač – zaključuje Dobranić.

Dodajmo da je Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom u voćnjaku u Brezovcu organizirana uz pomoć suorganizatora – Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Martin na Muri i općinske Turističke zajednice.

Riječ je o voćnjaku starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka, a otvorio ga je spomenuti LAG u suradnji s Općinom, dok se o njemu brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje