Povežite se s nama

Crna kronika

PPP Varaždin: biciklisti lani skrivili 16 prometnih nesreća, a 180 ih popilo pa bicikliralo

Objavljeno:

- dana

Kad iz sigurnog dvorišta ili igrališta bicikl prijeđe na cestu i nađe se među motornim vozilima, bicikl više nije sredstvo za rekreaciju, već vozilo, ističu iz PU varaždinske.

U tom slučaju vozač bicikla postaje sudionik u prometu i mora se pridržavati prometnih pravila i poštivati prometne znakove, a same karakteristike bicikla kao vozila svrstavaju njihove vozače među najrizičniju skupinu sudionika u prometu.

– Tako se u 2020. godini na području Postaje prometne policije Varaždin dogodilo ukupno 45 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla, što je za 38 % više u odnosu na 2019. godinu. Vozači bicikla skrivili su 16 prometnih nesreća, a u 29 prometnih nesreća sudjelovali su zbog greške drugog sudionika. Bez obzira zbog čije pogreške je došlo do prometne nesreće, gotovo u svim nesrećama su biciklisti zadobivali tjelesne ozljede. Jedan vozač bicikla je smrtno stradao, a 13 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede što je također povećanje od čak 85 % u odnosu na 2019. godinu – javlja PU varaždinska.

Velik broj prometnih nesreća dogodio se u vrijeme noćnih ili uvjeta smanjene vidljivosti, a po izvršenom očevidu utvrđeno je da u 7 prometnih nesreća vozači bicikla nisu koristili svijetlo niti su bili na bilo koji drugi način osvijetljeni.

Policijski su službenici tijekom 2020. godine poduzimali niz aktivnosti usmjerenih prema zaštiti biciklista u prometu te su u počinjenju prekršaja – nekorištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije, kao i vožnje bez upaljenog svjetla u noćnim ili uvjetima smanjene vidljivosti, zatekli više od 500 biciklista.

Također su nerijetki slučajevi vožnje biciklom pod utjecajem alkohola u organizmu. Kazna za vožnju bicikla u alkoholiziranom stanju je 500 kuna, a policijski službenici su redovito, u sklopu nadziranja motornog prometa, provjeravali i tu kategoriju sudionika u prometu te je gotovo 180 biciklista zatečeno u 2020. godini da upravlja biciklom pod utjecajem alkohola.

Upravo temeljem ovakvih statističkih pokazatelja, a sa željom smanjenja stradavanja vozača bicikla u prometu tijekom 2021. godine, policija apelira na iste da se tijekom vožnje biciklom po cesti pridržavaju svih prometnih propisa, a posebno da ne upravljaju biciklom pod utjecajem alkohola, niti bez reflektirajućeg prsluka ili upaljenog svjetla za vrijeme noćnih i uvjeta smanjene vidljivosti, jer pravilnim i propisnim načinom sudjelovanja u cestovnom prometu doprinijet će prije svega vlastitoj sigurnosti.

Crna kronika

Vozačica (23) autom sletjela s ceste i udarila o drvo, ozlijeđena putnica (52)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Jučer, 21. siječnja 2021. godine oko 6 sati na kolniku lokalne ceste nedaleko Oporovca (prometnica uz drenažni kanal akumulacijskoga jezera HE Dubrava), došlo je do prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena 52-godišnjakinja.

Vozačica Mazde, čakovečkih registarskih oznaka, rođena 1997. godine, brzinu kretanja nije prilagodila osobinama ceste (zavoj), stanju ceste (kolnik mokar) te vidljivosti (noć) zbog čega je u desnom zavoju izgubila nadzor nad upravljanjem te je u zanošenju automobilom izletjela izvan kolnika. Nakon izlijetanja prednjim dijelom vozila udarila je u smjerokazni stupić, a u nastavku kretanja u panj te potom i bočnim dijelom vozila u drvo.

Ozlijeđena 52-godišnja putnica iz automobila, vozilom hitne medicinske pomoći prevezena je u Županijsku bolnicu u Čakovcu, gdje joj je pružena liječnička pomoć, dok će se težina zadobivenih ozljeda naknadno okvalificirati.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Novom Marofu “nestala” kamp prikolica, u Jalkovcu iz radnog stroja otuđeno gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći 20./21. siječnja na parkiralištu poduzeća u Varaždinskoj ulici u Novom Marofu nepoznati je počinitelj otuđio neregistriranu kamp prikolicu u vlasništvu 47-godišnjaka.

Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.     

Dodajmo da je na gradilištu u Ulici braće Radić u Jalkovcu nepoznati je počinitelj iz radnog stroja u vlasništvu poduzeća sa sjedištem u Slavonskom Brodu otuđio stotinjak litara dizel goriva. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja navedenog kaznenog djela.

Nastavite čitati