Povežite se s nama

Život i društvo

Praktičan i svestran

Objavljeno:

- dana

Suzuki Ignis 1,2 4WD GLX

Najbrže rastući segment u posljednjem desetljeću na tržištu je SUV. Sama je ponuda SUV vozila znatno proširena, pa se pojavljuje i niz dodatnih podsegmenata unutar SUV-ova.

Suzuki je svoj prvi model Ignis (lat. vatra) predstavio još 2000. godine, kada je taj model spadao u segment malih MPV vozila. Već tada se isticao prostranošću i praktičnošću. Ovaj aktualni, novi model Ignisa premijerno je prikazan ujesen 2016. godine, kao drugi model iz Suzukijevog plana “Suzuki next 100” predstavljenoga javnosti 2015. godine. Ignis je i drugi model (nakon Balena) napravljen na novoj platformi predstavljenoj spomenutim planom.

Kutijasti dizajn neće privući poglede onih kojima je dizajn na prvome mjestu, ali upravo taj izgled već na prvi pogled otkriva vrlo mnogo: kotači su izmješteni u same kuteve karoserije što rezultira vrlo prostranom putničkom kabinom Ignisa čija je ukupna dužina 3,7 m. Poseban dizajnerski detalj su reljefne udubine na ‘C’ nosaču, koje, osim specifičnog detalja, imaju i retro-zadaću s podsjećanjem na detalj modela Cervo’s (SC100 Whizzkid, 1978.).

Već spominjanjem vanjskog izgleda dali smo do znanja da se radi o prostranoj unutrašnjosti za model s 3,7 m ukupne dužine. Mjesta ima i za više putnike koji neće imati problema s prostorom za glavu (ukupna visina 1,595 m), a ni za koljena, zahvaljujući pomičnim stražnjim sjedalima. Svaka pohvala konstruktorima za ovo praktično rješenje kojime se dva neovisna stražnja sjedala mogu uzdužno pomicati i pojedinačno preklapati. 

Iz navedenog aje jasno da je Ignis namijenjen prijevozu do četiri osobe. Prtljažnik, zahvaljujući pomičnim stražnjim sjedalima, ima praktičan, varijabilan obujam od 204 do 1.086 litara. Pri spominjanju obujma spomenimo da je spremnik za gorivo obujma 30 litara na ovoj verziji s pogonom na sve kotače (dok je na 2WD verziji 35 litara).

Unutrašnjost je dizajnirana moderno i dopadljivo te u privlačnoj kombinaciji boja. Središnje mjesto zauzima velik središnji infotainment sustav za audio postavke, spajanje sa smartphoneima, navigacija… uz jednu zamjerku. Zaslon osjetljiv na dodir na prvi pogled izgleda veliko, ali pri njegovu paljenju shvatite da se radi o masivnom okviru, a sam zaslon je manji od onoga na prvi pogled. U svakom slučaju zaslon je jasan praktičan i dovoljno velik sa svim potrebnim funkcijama, koje su lako i brzo dostupne. Pohvalu zaslužuju dovoljno veliki i jasno postavljeni prekidači klimauređaja i ostalih funkcija u ovom bogato opremljenom Ignisu. Za pohvalu je i instrumentna ploča s jasno postavljenim i čitkim svim parametrima potrebnima u vožnji.

Pogonski je agregat 1,25 litreni četverocilindrični, koji razvija 90 KS, što je sasvim solidna motorizacija za ovaj Ignis male mase od samo 870 kg. Ekološka je norma ovog vozila Euro 6, s emisijom CO2 od samo 114 g CO2/km. 

Iako je spremnik goriva obujma samo 30 litara, pažljivijim načinom vožnje može se spremnikom prevaliti i više od 
500 km

Iako je spremnik goriva obujma samo 30 litara, pažljivijim načinom vožnje može se spremnikom prevaliti i više od 500 km, što je odličan rezultat za automobil s 4×4 pogonskim sustavom. Da se radi o vozilu sposobnom za vožnju izvan uređenih prometnica dokaz je i dovoljna udaljenost karoserije od tla (18 cm) da se ne ošteti podvozje vozila.
Testirani je primjerak bio vrlo bogato opremljen, najbogatijim GLX paketom opreme u ponudi. Između ostaloga samo ćemo izdvojiti navigacijski sustav, grijanje prednjih sjedala, automatski klimauređaj, sustav pokretanja vozila bez ključa, LED glavna svjetla…

Ovako opremljen Suzuki Ignis sa svime navedenime, pogonom na sve kotače i najbogatijim paketom opreme, do registracije ima cijenu od 114.267 kn do registracije, s uključenom metalik bojom. Kupac eventualno može još samo nadoplatiti dvobojnu kombinaciju boja karoserije. Doista odlična cijena za ovakav SUV ‘A’ segmenta, ali i u skladu s cjenovnom politikom Suzukija, koji daje iznimno mnogo za cijenu u cjelokupnoj svojoj paleti modela.

Auto Centar Baumgartner
Frana Supila 7/b, Varaždin
042/421-091
[email protected]

Braće Graner 2, Čakovec
040/328 007
[email protected]

 

Izvor:
Foto: Dalibor Flajpan

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje