Povežite se s nama

Život i društvo

Praktičan i svestran

Objavljeno:

- dana

Suzuki Ignis 1,2 4WD GLX

Najbrže rastući segment u posljednjem desetljeću na tržištu je SUV. Sama je ponuda SUV vozila znatno proširena, pa se pojavljuje i niz dodatnih podsegmenata unutar SUV-ova.

Suzuki je svoj prvi model Ignis (lat. vatra) predstavio još 2000. godine, kada je taj model spadao u segment malih MPV vozila. Već tada se isticao prostranošću i praktičnošću. Ovaj aktualni, novi model Ignisa premijerno je prikazan ujesen 2016. godine, kao drugi model iz Suzukijevog plana “Suzuki next 100” predstavljenoga javnosti 2015. godine. Ignis je i drugi model (nakon Balena) napravljen na novoj platformi predstavljenoj spomenutim planom.

Kutijasti dizajn neće privući poglede onih kojima je dizajn na prvome mjestu, ali upravo taj izgled već na prvi pogled otkriva vrlo mnogo: kotači su izmješteni u same kuteve karoserije što rezultira vrlo prostranom putničkom kabinom Ignisa čija je ukupna dužina 3,7 m. Poseban dizajnerski detalj su reljefne udubine na ‘C’ nosaču, koje, osim specifičnog detalja, imaju i retro-zadaću s podsjećanjem na detalj modela Cervo’s (SC100 Whizzkid, 1978.).

Već spominjanjem vanjskog izgleda dali smo do znanja da se radi o prostranoj unutrašnjosti za model s 3,7 m ukupne dužine. Mjesta ima i za više putnike koji neće imati problema s prostorom za glavu (ukupna visina 1,595 m), a ni za koljena, zahvaljujući pomičnim stražnjim sjedalima. Svaka pohvala konstruktorima za ovo praktično rješenje kojime se dva neovisna stražnja sjedala mogu uzdužno pomicati i pojedinačno preklapati. 

Iz navedenog aje jasno da je Ignis namijenjen prijevozu do četiri osobe. Prtljažnik, zahvaljujući pomičnim stražnjim sjedalima, ima praktičan, varijabilan obujam od 204 do 1.086 litara. Pri spominjanju obujma spomenimo da je spremnik za gorivo obujma 30 litara na ovoj verziji s pogonom na sve kotače (dok je na 2WD verziji 35 litara).

Unutrašnjost je dizajnirana moderno i dopadljivo te u privlačnoj kombinaciji boja. Središnje mjesto zauzima velik središnji infotainment sustav za audio postavke, spajanje sa smartphoneima, navigacija… uz jednu zamjerku. Zaslon osjetljiv na dodir na prvi pogled izgleda veliko, ali pri njegovu paljenju shvatite da se radi o masivnom okviru, a sam zaslon je manji od onoga na prvi pogled. U svakom slučaju zaslon je jasan praktičan i dovoljno velik sa svim potrebnim funkcijama, koje su lako i brzo dostupne. Pohvalu zaslužuju dovoljno veliki i jasno postavljeni prekidači klimauređaja i ostalih funkcija u ovom bogato opremljenom Ignisu. Za pohvalu je i instrumentna ploča s jasno postavljenim i čitkim svim parametrima potrebnima u vožnji.

Pogonski je agregat 1,25 litreni četverocilindrični, koji razvija 90 KS, što je sasvim solidna motorizacija za ovaj Ignis male mase od samo 870 kg. Ekološka je norma ovog vozila Euro 6, s emisijom CO2 od samo 114 g CO2/km. 

Iako je spremnik goriva obujma samo 30 litara, pažljivijim načinom vožnje može se spremnikom prevaliti i više od 
500 km

Iako je spremnik goriva obujma samo 30 litara, pažljivijim načinom vožnje može se spremnikom prevaliti i više od 500 km, što je odličan rezultat za automobil s 4×4 pogonskim sustavom. Da se radi o vozilu sposobnom za vožnju izvan uređenih prometnica dokaz je i dovoljna udaljenost karoserije od tla (18 cm) da se ne ošteti podvozje vozila.
Testirani je primjerak bio vrlo bogato opremljen, najbogatijim GLX paketom opreme u ponudi. Između ostaloga samo ćemo izdvojiti navigacijski sustav, grijanje prednjih sjedala, automatski klimauređaj, sustav pokretanja vozila bez ključa, LED glavna svjetla…

Ovako opremljen Suzuki Ignis sa svime navedenime, pogonom na sve kotače i najbogatijim paketom opreme, do registracije ima cijenu od 114.267 kn do registracije, s uključenom metalik bojom. Kupac eventualno može još samo nadoplatiti dvobojnu kombinaciju boja karoserije. Doista odlična cijena za ovakav SUV ‘A’ segmenta, ali i u skladu s cjenovnom politikom Suzukija, koji daje iznimno mnogo za cijenu u cjelokupnoj svojoj paleti modela.

Auto Centar Baumgartner
Frana Supila 7/b, Varaždin
042/421-091
[email protected]

Braće Graner 2, Čakovec
040/328 007
[email protected]

 

Izvor:
Foto: Dalibor Flajpan

Život i društvo

FOTO Članovi HNS-a u Varaždinu tradicionalno cvijećem darivali žene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, članice i članovi HNS-a u Varaždinskoj županiji darovali su svoje sugrađanke čestitavši im tako Dan žena. Tradicionalno je to učinjeno malim znakom pažnje – cvijećem.

HNS-ovke i HNS-ovci ovoga vikenda, uoči Dana žena, jaglace poklanjaju ženama u gradovima i općinama Varaždinske županije u kojima djeluju podružnice stranke.

U Varaždinu su se članicama i članovima Gradske organizacije HNS-a te članicama Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije pridružili zamjenik predsjednika HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz podjelu jaglaca ženama, Krunoslav Lukačić je istaknuo da tim činom članice i članovi Hrvatske narodne stranke javnosti skreću pozornost na nezamjenjivu ulogu žena u društvu, od doma i posla do sudjelovanja u životu zajednice.

– Žene često upozoravaju na ravnopravnost, a mi nastojimo da Varaždinska županija ide u tom smjeru. Trebala bi biti županija ravnopravnosti i dijaloga, a ne jednostranog mišljenja. Mi nastojimo da ravnopravnost žena ne bude samo deklarativna, već i stvarna. Jedan od primjera je razlika u plaćama za isti posao na što upozoravamo i upozoravat ćemo. Svi moraju imati jednake šanse – poručio je Lukačić.

Članice Ženske inicijative HNS-a podsjetile su da kroz povijest postoje žene koje su odigrale važnu ulogu te su njihovi uspjesi dio današnjeg identiteta zajednice.

– Kako bi pokazale poštivanje prema ženama i njihovim postignućima, na jedan su dan simbolično preimenovale Franjevački trg u Trg Savke Dabčević Kučar, hrvatske političarke i ekonomistice, predvodnice nacionalno-reformske struje Hrvatskog proljeća, suosnivačice HNS-a, koja je u svom političkom djelovanju dosljedno zastupala suverenost Republike Hrvatske i jačanje demokracije – istaknula je Anita Rep, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Općina Vidovec: evo kako će izgledati planirana dječja igrališta u Nedeljancu i Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vidovec nastavlja s provođenjem i planiranjem projekata, posebice onih koji se tiču najmlađih.

Načelnik općine Bruno Hranić na svom je Facebook profilu objavio projekciju dječjih igrališta koja će se uređivati u Nedeljancu i Tužnom.

Za uređenje dječjeg igrališta kod Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a u Tužnom je dogovorena kupnja zemljišta.

– Vidovec smo realizirali. Što dogovorimo, to realiziramo, i još za to dobijemo novce iz EU-a. Kad znamo kako! – poručio je na svom Facebook profilu načelnik Bruno Hranić.

Evo kako će izgledati planirana dječja igrališta:

Nastavite čitati