NA SIGURNOM!

Originalni kameni i znameniti spomenik pranger ili sramotni stup iz Vinice privremeno je smješten u varaždinskom Starom gradu, javljaju iz Gradskog muzeja Varaždin.

Sramotni stup nedavno je postao privremeni dio stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin u Starom gradu, a budući da je na viničkom Trgu Matije Gupca postavljena njegova replika, izvornik je udomljen u Muzeju.

Replika prangera naručena je i izrađena s ciljem zaštite ovog značajnog spomenika kamene plastike od nepovoljnih atmosferskih utjecaja u sklopu projekta DETOX – Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine, koji se provodi u okviru programa INTERREG V-A-Slovenija-Hrvatska i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kada se osigura odgovarajuća lokacija, pranger će biti ponovo vraćen u Vinicu.

– Pranger je njemački izraz za sramotni stup ili sramotište sa značenjem osramoćenja ili izvrgavanja ruglu osobe koja je počinila neki prijestup. Takvi stupovi postavljali su se u europskim gradovima i trgovištima u 12. i 13. stoljeću i služili su za javno kažnjavanje prijestupnika, koji su bili privezani uz stup i izvrgnuti javnoj osudi. Na cjelodnevno stajanje uz stup srama najčešće su bili osuđivani trgovci koji su zakidali na mjeri, ali i osobe osuđene za različite lakše prijestupe – objašnjavaju iz GMV-a.

Izvor: GMV
Foto:

Komentari

Komentara