Povežite se s nama

U fokusu

Prava je sreća što nemamo više nadzornih odbora i upravnih vijeća, HNS-u i SDP-u ponestaje članova

Objavljeno:

- dana

INTERVJU: Damir Habijan

Kad je prije godinu dana raspuštena varaždinska organizacija HDZ-a, a za povjerenika postavljen Damir Habijan, svi su bili sigurni da je to tek privremeno.

Međutim, krajem prošle godine – kad se čekalo hoće li u Varaždinu biti prijevremenih izbora – iznenadio je potvrdivši da je spreman biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika. HDZ je pred unutarstranačkim izborima, a za predsjednika varaždinske organizacije natjecat će se ovaj 34-godišnji diplomirani pravnik. Što je presudilo da ostane angažiran u politici, što je promijenio u gradskom HDZ-u, a što bi promijenio u Gradu Varaždinu, samo je dio tema o kojima smo razgovarali s Damirom Habijanom.

(Ne)očekivano

Na čelu varaždinskog HDZ-a planirali ste biti privremeno. 

Da. U travnju prošle godine sam prihvatio funkciju povjerenika, jer sam je doživio kao izazov. HDZ je u Varaždinu predugo bio “priljepak“ koji je podržavao vladajuće, jer je to bilo u nečijem interesu. Oporba je bio samo na papiru, dok se u stvarnosti, prilikom donošenja ključnih odluka, nije tako ponašao. Zbog toga nije bio vjerodostojan i to je, nažalost, utjecalo na rejting stranke. Uloga političara je da zastupa javni interes, u konkretnom slučaju interes Grada Varaždina, a ne svoj osobni interes ili interes uskoga kruga ljudi. Kad sam preuzeo mjesto povjerenika, želio sam pokazati da trebamo zastupati javni interes i jasno pozicionirati HDZ Grada Varaždina kao lidera oporbe, te se nakon unutarstranačkih izbora povući. Međutim, u životu biva da se dogode stvari o kojima uopće ne razmišljaš. Nisam očekivao da će članovi biti toliko zadovoljni radom Povjerenstva, a i da će se u javnosti promijeniti stav o HDZ-u Grada Varaždina. To što su članovi i građani prepoznali drugačiji način rada, drugačiji način poimanja politike, to me je motiviralo da ostanem angažiran.

Donedavno se nije znalo je li varaždinski HDZ u oporbi ili s vladajućima, a vi ste počeli iznositi jasne stavove.

Ne samo stavove, nego i prijedloge. Svrha oporbe nije da bude protiv, nego da bude korektiv vladajućima. Naravno da ćemo kritizirati ono što nije dobro, ali nećemo samo reći što ne valja, nego ćemo dati i konkretne prijedloge. Evo vam zadnji primjer. Na nacrte odluka za poticanje razvoja gospodarstva i za Gospodarsku zonu Brezje dali smo kritike, ali istovremeno smo u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću Gradu Varaždinu uputili konkretne prijedloge kako bi se te odluke poboljšale. To je smisao oporbe.

Ipak, krajem prosinca nije bilo posve jasno gdje je HDZ. Čak dva vijećnika izabrana u Gradsko vijeće s liste vaše stranke – Zdravko Golub i Marijan Cingula – podržali su proračun za 2016., i to nakon što ste jasno poručili da ga HDZ ne može podržati, jer je nerealan i bez vizije.

Gospodin Cingula je izabran s liste HDZ-a, no nezavisni je vijećnik i odluku je donio samostalno. Što se gospodina Goluba tiče, on u trenutku glasovanja o proračunu više nije bio član HDZ-a, jer je dan ili dva ranije predao istupnicu. Dakle, HDZ nije bio za proračun, ali sad je bespredmetno o tome raspravljati, jer se u javnosti to nije tako doživjelo. Želim ponoviti da političar mora zastupati javni interes. Ne mogu ulaziti u to koji su bili razlozi gospodina Goluba za podršku proračunu. Međutim, stalno sam isticao da za ljude koji kroz stranku žele ostvariti svoje osobne interese i ambicije nema i neće biti mjesta tako dugo dok sam povjerenik. Isto će vrijediti ako postanem predsjednik.

”Ki bi da bi“

Kandidirat ćete se za predsjednika gradske organizacije, a iz toga proizlazi da ćete biti i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika. 
Treba ići korak po korak, sad je previše „ki bi da bi“ situacija (smijeh). Postanem li predsjednik gradske organizacije, ne znači da ću automatski biti kandidat za gradonačelnika. O tome će odlučivati stranačka tijela.

Situacija jest “ki bi da bi“, kao što kažete. No, jeste li spremni odreći se odvjetničke karijere i sjesti u gradonačelničku fotelju u Gradu koji ima velike dugove i niz sporova?

Odvjetnička karijera je ono za što sam se školovao i čime se želim baviti, ali se u životu ponekad dogode stvari na koje ne možete utjecati. Ako se dogodi ova vaša hipotetska situacija, bavit ću se onime za što dobijem povjerenje i za što budem izabran. Međutim, kad je u pitanju Grad Varaždin, tešku situaciju u kojoj se trenutno nalazi ne može promijeniti samo jedna osoba. Ne bi mogli ni Superman i Batman zajedno. Gradonačelnik je važan, ali iza njega mora biti tim stručnih ljudi, mora imati zamjenike i pročelnike koji će biti kvalificirani i stručni za posao koji obavljaju. Zato u Povjerenstvu HDZ-a radimo upravo na tome da se formira tim stručnih ljudi, što je jedini način da Varaždin napokon krene naprijed. Bez politike uhljebljivanja, bez stranačkih iskaznica kao glavnog i najčešće jedinog kriterija dolaska na funkciju.

To zvuči idealistički, posebno nakon što smo tri mjeseca čekali da se formira Vlada i cijelo vrijeme slušali o stručnim ljudima. Samo pet dana kasnije je zbog pritiska javnosti ministar branitelja Crnoja odstupio. Doista mislite da je to realno i moguće?

Definitivno je moguće. Nisam osoba koja je spremna na ustupke u smislu da odustanem od onoga za što se zalažem i za što smatram da je ispravno. Ako bude otpora prema takvom načinu razmišljanja, nisam spreman popustiti samo zato da bih sjedio u gradonačelničkoj fotelji. Nemam problema s time da zahvalim ljudima i kažem: “U redu, odlazim, a vi radite po svome”. Posao imam. Da smatram da ne mogu ostvariti minimum minimuma, a to je da napokon u Gradu imamo stručne ljude, onda bih odustao od angažmana u politici.

Što biste napravili da vodite Grad, javno ste iznijeli u prosincu, kad su se očekivali izvanredni izbori. 

Tad sam očekivao sanacijski proračun i bio sam iznenađen kad je stigao prijedlog gradonačelnika Habuša. Svima je, pa tako i njemu, bilo poznato da u travnju ove godine na naplatu dolazi ovrha Hypo banke, koju treba platiti. Ako četiri mjeseca prije toga ne planirate kako ćete podmiriti dug ili ga barem početi sanirati, nego radije planirate odgodu i plaćanje kamata, onda je to ozbiljan problem.

Povjerenstvo za bale, što predlaže Habuš, pokušaj je prebacivanja odgovornosti, jer ne ide na dobro

Koji bi bili vaši prvi potezi na dužnosti gradonačelnika?

Prvenstveno treba provesti financijsku reviziju, odnosno ispitati zakonitost, točnost, potpunost, vjerodostojnost i objektivnost financijskih izvještaja. Potrebno je realno ocijeniti i predvidjeti prihode od poreza i prireza, imovine, komunalne naknade i doprinosa, ali i realno utvrditi obveze Grada te društava i ustanova u njegovom vlasništvu. Slikovito rečeno, ako imamo 100 milijuna, možemo potrošiti 100, a ne 110 ili 120. Neću obećavati da ćemo u prvih godinu-dvije uređivati fasade, trgove i fontane, jer to nije i ne može biti prioritet u situaciji kad se dugovi Grada broje u desecima milijuna kuna. Prvo treba otkloniti opasnost od blokade računa, jer bi posljedica toga bilo poskupljenje vrtića i produženog boravka, ne bismo mogli isplaćivati stipendije, plaćati račune socijalno ugroženima… Drugo, gradsku upravu treba reorganizirati i pretvoriti je u servis građana. Treće, Grad vodi bezbrojne sudske postupke, koji generiraju nemali dodatni trošak. Nisu u pitanju samo zatezne kamate i sudski troškovi, nego je za vrijeme postupaka blokirana i gradska imovina. To je rezultat nedostatka vizije i ideja. Najlakše je pokrenuti postupak i prebaciti odgovornost na sud. Sporove bih pokušao mirno riješiti.

A zaposleni? U gradskoj upravi ih je više od stotinu.

Točno, i većina svoj posao radi profesionalno i odgovorno, a određeni broj je zaposlen po drugim kriterijima. Generalno gledajući, broj zaposlenih je prevelik i treba ga smanjiti, ali na određenim radnim mjestima postoji potreba za zapošljavanjem stručnih osoba. Svakako bih prekinuo sada uobičajenu praksu angažiranja vanjskih suradnika. Ako postoji stručna služba za određeno područje, ako ti djelatnici primaju plaću, onda nema smisla za isti posao angažirati vanjske suradnike i trošiti dodatni proračunski novac. Takav luksuz si ne možemo priuštiti. Da se razumijemo, postoje slučajevi kad gradska uprava treba i mora angažirati vanjske stručnjake. Međutim, to su posebni slučajevi, pa takva praksa ne može biti pravilo, nego iznimka.

Kritiziramo gradsku vlast, ali dajemo i konkretne prijedloge. To je svrha oporbe

Na lošu kadrovsku politiku ste upozorili prije dva tjedna, kad je podnesena kaznena prijava protiv direktora Tehnološkog parka Varaždin. 

Kad smo lani tražili da se raspiše međunarodni natječaj za direktora Tehnološkog parka, pitali su me što imam protiv gospodina Boraka. Protiv njega doista nemam ništa. Međutim, to je samo jedan primjer kadroviranja. Isti je slučaj s društvom Slobodna zona, u kojemu također nije proveden javni natječaj. A svi članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća, pa čak i školskih odbora, članovi su HNS-a i SDP-a, nema niti jednog predstavnika oporbe. Sreća da nemamo više takvih tijela, jer im ponestaje članova. S takvom praksom treba odmah prestati, jer način na koji gradska vlast bira ljude od najnižih instanci pa do rukovodećih mjesta nije dobar. Upravo je to glavni uzrok zbog kojeg su ljudi u Varaždinu postali toliko pesimistični i apatični. Vide da mladi teško mogu doći do zaposlenja ako nemaju člansku iskaznicu HNS-a ili SDP-a.

U Varaždinu čak ni u školskim odborima nema oporbe, isključivo članovi HNS-a i SDP-a

Gradsku vlast ste kritizirali. Za što biste ih pohvalili?

Svakako bih ih pohvalio na ustrajnosti da ne prihvaćaju kritiku, bez obzira na to što je dobronamjerna i konstruktivna. Primjerice, kad smo predlagali međunarodni natječaj za Tehnološki park, učinili smo to dobronamjerno, zato što je to u interesu Grada. Pa osobno od toga nemamo baš nikakve koristi. Ako je gradskoj vlasti prioritet da Tehnološki park 2 zaživi, onda očekuješ da će tražiti osobu koja će ga znati i moći realizirati. U svakom slučaju, aktualnoj vlasti se divim na ustrajnosti da tjeraju svojim putom, čak i onda kad je svima jasno da idu u potpuno pogrešnom smjeru.

Famozno i fiktivno

Ustrajnost je izražena kad je u pitanju balirani otpad.

Bale su niz godina gorući problem u Gradu, a svakom odlukom i svakim potezom aktualne vlasti je, nažalost, sve složeniji i sve teži. Postao je i kočnica gospodarskog razvoja, razvoja Gospodarske zone u Brezju. Koncesija je bila katastrofalna odluka i dovela nas je u situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Evo, nedavno smo dobili dopis gospodina Habuša da predložimo svojeg predstavnika u povjerenstvo za bale, što je bio jedan od uvjeta vijećnika HSS-a Hižaka da podrži proračun za 2016. Gradonačelnika smo upozorili da on ne može osnovati povjerenstvo, nego to može učiniti samo Gradsko vijeće. A u Vijeću već imamo 25 osoba koje dolaze iz osam stranaka i pet nezavisnih vijećnika. Ako svatko imenuje svojeg predstavnika, imat ćemo Gradsko vijeće i uz njega povjerenstvo u kojemu će sjediti 12-13 ljudi i baviti se balama. Ne vidim koja je svrha toga.

Potpuni promašaj?

Ne znamo koja će biti uloga povjerenstva, ovlasti i, što je najvažnije, ne znamo koja će biti njegova odgovornost. Bojim se da je to samo pokušaj prebacivanja loptice na neko famozno i fiktivno tijelo koje će biti odgovorno ako sve pođe po zlu. A ne ide na dobro. Pozivi upućeni novom ministru zaštite okoliša su dobri, naravno da treba uspostaviti kontakt. Međutim, ne možeš doći ministru na sastanak i reći: „Imamo koncesiju i mi bismo to sad s vama riješili, dajte nam novce“. Potrebno je doći i iznijeti mu više varijanti i onda voditi razgovor.

Gradonačelnik je rekao da ni varijanta B nije potrebna, jer je uvjeren da je koncesija zakonito rješenje. 

Ako vodiš spor, nikad ne možeš biti siguran u ishod postupka i zato uvijek moraš biti korak naprijed. A mi se stalno držimo istoga. Drže se koncesije unatoč apelima i dopisima Ministarstva i Fonda, koji su još 2013., pa onda i 2014. rekli da tako ne može. Stvarno sam bio zadivljen dok sam pročitao sve dopise, koje nam je još k tome gradonačelnik osobno dao na međustranačkom vijeću. I nakon što su svi dobili te dopise, uvjeravao je gradske vijećnike da se balirani otpad može riješiti putem koncesije. Stvarno se zapitaš tko je tu lud.

Ako ni novi ministar ne prihvati njegovo rješenje, dakle koncesiju, očekujete li da će Habuš dati ostavku? 
Nisam razmišljao o tome. Volio bih da taj problem riješi i želim mu sreću.

Prepucavanje? Svima je toga dosta

Gospodin Habuš vas je počastio raznim riječima. Jednom vas je prozvao da iznosite “nebuloze”, a rekao je i da ne znate matematiku. Na to niste reagirali. Kako to da mu nijednom niste uzvratili?

Protiv sam bilo kakvog političkog prepucavanja, svima nam je toga dosta. Ako ću odgovarati na njegove izjave, vjerojatno će on odgovoriti na moje i onda smo u začaranom krugu koji nema smisla. Zato se na to uopće nisam obazirao jer me to ne zanima. To je njegovo pravo, njegov način razmišljanja i rada. Uvijek nastojim biti konstruktivan i konkretan.

Jeste li uvijek ovako smireni?

Poslovno da.

A privatno ne?

Na poslu si ne možete dopustiti da ne budete smireni. U politici sam možda i previše „flegma“, u smislu da ne reagiram na izjave drugih političara. To ne znači da nisam čvrst pri zastupanju stavova i mišljenja. Ali uvijek treba saslušati i drugo mišljenje, nisam pobornik isključivosti. U privatnom životu sam, Bože moj, kao i svaka druga osoba.

Ističete se po tome što svoje kritike uvijek potkrepljujete činjenicama i argumentima.

Nisam to izabrao, to sam jednostavno ja. Vjerojatno se to svima ne sviđa, jer neki ljudi očekuju da uđeš u sukob. No to onda ne bih bio ja, nego gluma. I nemamo vremena trošiti vrijeme na bespotrebne rasprave samo zato da bi u medijima osvanuo neki naslov, a ne bi donio ništa dobro.

SUPERJUNACI
“Tešku situaciju u Gradu Varaždinu ne može promijeniti samo jedna osoba. Ne bi mogli ni Superman i Batman zajedno. Gradonačelnik je važan, ali iza njega mora biti tim stručnih ljudi, mora imati zamjenike i pročelnike koji će biti kvalificirani i stručni za posao koji obavljaju.”

ODOH JA
“Nisam spreman popustiti i odustati od stručnih ljudi samo zato da bih sjedio u gradonačelničkoj fotelji. Nemam problema s tim da zahvalim ljudima i kažem: ‘U redu, odlazim, a vi radite po svome’. Posao imam.”

PRVI POTEZ
“Da sam gradonačelnik, moj prvi potez bila bi revizija financija. Zbog lošeg vođenja Grada, prvo treba otkloniti opasnost od blokade računa, jer bi posljedica bilo poskupljenje vrtića, ne bismo mogli isplaćivati stipendije, plaćati račune socijalno ugroženima…”
 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

U fokusu

Razočaranje za umirovljenike, dobili manji dodatak od očekivanog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali. To se opet dogodilo zbog usklađivanja mirovina za siječanj.

Tako su mnogi upali u viši razred primanja s nižim dodatkom. Sve bi to bilo u redu, da im je to usklađivanje već isplaćeno, ali nije, nego će tek biti u travnju, piše portal Mirovine.hr.

– U obradi korisnika mirovine radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) obuhvaćene su usklađene mirovine, prema novoj aktualnoj vrijednosti (AVM), odnosno stopi rasta od 4,19 posto od 1. siječnja 2024. Mirovine povećane prema novom AVM-u  isplatit će se u travnju s mirovinom za ožujak, s razlikom za siječanj i veljaču. Zbog navedenog usklađivanja mirovina, došlo je do povećanja razreda isplate JNP-a, koji je povećan s 840 na 880 eura – odgovorili su iz HZMO-a.

Ovisno o visini mirovine, iznos dodatka kreće se od 50 do 160 eura. Za 98.912 umirovljenika s mirovinom do 320 eura isplatit će se 160 eura. Po 120 eura dodatka dobit će 218.130 korisnika mirovina od 320,01 do 460 eura. Iznos od 80 eura dobit će 204.644 umirovljenika s mirovinom od 460,01 do 600 eura. Za 119.505 korisnika s mirovinom od 600,01 do 730 eura osigurano je po 60 eura, dok će 83.508 korisnika koji primaju mirovinu od 730,01 do 880 eura dobiti po 50 eura dodatka.

-Međutim, nije baš jasno kako se može gledati prihod koji još uvijek nekome nije niti isplaćen – piše portal Mirovine.hr, čijoj su se redakciji javili ogorčeni umirovljenici.

– Nemalo sam iznenađena, a vjerujem i umirovljenici koji su negdje na granici primanja za isplatu dodatka, odnosno takozvane državne uskrsnice. Obračun je trebao biti po obračunatoj i isplaćenoj mirovini za veljaču, dakle ovomjesečna isplata, međutim, nije tako. U obračun je uzeta  i buduća razlika mirovine koja će biti isplaćena u travnju s mirovinom za ožujak. Znači, umjesto 60 eura, ja sam dobila ipak 50. Vjerujem da ima još umirovljenika koji su iznenađeni ovim, pojasnila je umirovljenica Julijana portalu Mirovine.hr.

– Danas je bio dodatak na mirovinu. Moja mirovina je 448 eura te sam trebala dobiti dodatak od 120 eura, jer imam mirovinu manju od 460 eura. Međutim dobila sam 80 eura. Kako je moguće da je isplaćeno manje od onog obećanog? Vjerujte, nisam jedina – rekla je pak gospođa Mirjana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje