Povežite se s nama

U fokusu

Pravosuđe u Varaždinu i Čakovcu itekako šalje u zatvor počinitelje kaznenih djela

Objavljeno:

- dana

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u petak je opširno je odgovorilo na upite novinara kako se javno izrečeni i objavljeni podaci “da dvojica osumnjičenika za nedavnu pucnjavu u romskom naselju Parag zajedno imaju više od 110 kaznenih i prekršajnih prijava” ne može, samo i jedino, dovoditi u vezu s radom ovog, i nižih općinskih državnih odvjetništava.

Naime, Državna odvjetništva su, u okviru svoje nadležnosti, potpuno riješila sve predmete povodom zaprimljenih kaznenih prijava protiv obojice osumnjičenika i donijela meritorne državnoodvjetničke odluke.

–  Pritom napominjemo da državna odvjetništva nisu nadležna za rješavanje prekršajnih prijava protiv ove dvojice osumnjičenika pa novinare, koji su nam poslali upite, upućujemo na policiju i sudove. Državno odvjetništvo je, u odnosu na 22-godišnjeg osumnjičenika, donijelo dvije meritorne državnoodvjetničke odluke, od čega je jedna kaznena prijava odbačena po načelu svrhovitosti jer je bio maloljetan, a u jednom predmetu je podignuta optužnica te je taj predmet pravomoćno dovršen. U odnosu na 27-godišnjeg osumnjičenika, kaznene prijave zaprimljene u 2010. i 2011. godini, s obzirom da je tada bio maloljetnik, riješene su primjenom maloljetničkog prava, dok je državno odvjetništvo donijelo devet meritornih državnoodvjetničkih odluka optuženjem, s time da su dva predmeta u fazi rasprave pred nadležnim sudom – ističu.

Dodaju da ostalih predmeta u odnosu na obojicu ovih osumnjičenika državna odvjetništva nemaju u radu. Štoviše, iz ŽDO napominju da Državno odvjetništvo u okviru svoje nadležnosti redovito predlaže određivanje istražnog zatvora za počinitelje protiv kojih se vodi kazneni postupak i za koje se utvrdi da postoje za to opravdani i zakonom propisani razlozi.

– U nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva svaki hitan predmet je istražno zatvorske naravi, dok je u 2020. i 2021. godini Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu predložilo određivanje istražnog zatvora za 105 osoba pri čemu naglašavamo da je trajanje istražnog zatvora ograničeno zakonom. U odnosu na izricanje i neizricanje kazni zatvora, 53,3 posto počinitelja kaznenih djela na području Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu je u 2020. godini osuđeno na bezuvjetnu kaznu zatvora, dok je u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu u 2020. godini u 96,7 posto presuda izrečena zatvorska kazna (državni prosjek zatvorskih kazni iznosi 24,7 posto). Uvjetnih osuda izrečeno je u predmetima iz nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu 37,4 posto, a državni prosjek je 72,8 posto – naglašava se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva

Navedene činjenice opovrgavaju tvrdnju da pravosuđe ovog područja ne šalje počinitelje u zatvor.

– U odnosu na kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. Kaznenog zakona, u 2020. i 2021. godini državnom odvjetništvu je, za to kazneno djelo, prijavljeno 17 osoba. U svim predmetima, osim jednog koji je zaprimljen u kolovozu 2021. godine, državno odvjetništvo je podiglo optužnice pred nadležnim sudom. Do danas je protiv devet optuženih počinitelja kazneni postupak dovršen pravomoćnom osuđujućom presudom. Kazne koje se izriču počiniteljima temelje se na zakonskim odrednicama i individualno utvrđenim okolnostima u odnosu na svakog počinitelja, pa stoga vrsta izrečenih kaznenih sankcija primarno odražava strukturu i karakteristike osoba koje policija otkrije i prijavi državnom odvjetništvu kao počinitelje – zaključuju.

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija naložila uzorkovanje šljunčane podloge na trasi servisne ceste u Brezju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uređenje servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, odnosno premještanje bala s izgradnjom prometnice, napreduju ugovorenom dinamikom, tvrde u Gradu Varaždinu koji će morati udovoljiti i zahtjevima nadležnih službi Državnog inspektorata.

Iz Grada nam je potvrđeno da postoje manja odstupanja u skladu s terminskim planom izvođenja radova, kao i da je gradski vijećnik Bruno Ister bio u pravu kada je na konferenciji za medije održanoj još 8. rujna, ustvrdio da su nadležne inspekcije utvrdile da se ništa nezakonito ne događa s premještanjem bala.

Međutim, u međuvremenu se oglasila Vodopravna inspekcija.

– Na dijelu trase prometnice, čiji dio prolazi kroz zatvorenu deponiju otpada u Brezju, za sad se izvode pripremni radovi, na način da se balirani otpad premješta s trase na slobodne površine unutar lokacije. Prije početka izvođenja građevinskih radova, odnosno za vrijeme izvođenja zamjene materijala i izrade šljunčane podloge za prometnicu, potrebno je sukladno rješenju Državnog inspektorata, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravnu inspekciju, ispitati uzorke šljunčane podloge na koridoru s kojega je otpad uklonjen i sukladno rezultatima postupati s istom. Odnosno provesti dodatna ispitivanja – objašnjavaju u Gradu.

Također, morat će se provesti kategorizacija otpada (taložnog mulja) i potom postupiti sukladno dobivenim rezultatima. Štoviše, sav otpad nastao prilikom demontaže i uklanjanja građevina s koridora servisne ceste, mora se odvojeno skupljati i predati ovlaštenoj osobi.

Dodajmo da se tijekom izvođenja radova mora osigurati i nadzor nad njihovim izvođenjem, od strane ovlaštenika koji nije sudjelovao u izradi sanacijskog programa.

– Svi navedeni radovi imat će određenu cijenu. Njihov naručitelj bit će Grad Varaždin, a okvirni iznos znat ćemo nakon ispitivanja tržišta, te ćemo sukladno visini iznosa primijeniti propisan postupak javne nabave. Za sada sve navedeno nema utjecaja na rokove izvođenja radova, s obzirom na to da se na tom dijelu trase još nije započelo s građevinskim radovima. Pripremni radovi teku prema planu i ne očekuje se gubljenje dodatnog vremena jer se radovi izvode paralelno – ističu u Gradu Varaždinu.

I dodaju:

– Za navedeni projekt građevinsku dozvolu si je izdala prethodna Gradska uprava iako je znala da ceste prolaze kroz bale koje je tamo još 2005. godine posadio Ivan Čehok. Sadašnja Gradska uprava pokušava zakonski provesti projekt i spasiti 7.235.000 milijuna kuna koje sufinancira Europska unija, dok bivša vlast koja je zakuhala situaciju, suprotno interesima Grada Varaždina i građana, pokušava desecima prijava raznim inspekcijama otežavati i opstruirati razvoj Grada – smatraju vladajući u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje