Povežite se s nama

U fokusu

Pravosuđe u Varaždinu i Čakovcu itekako šalje u zatvor počinitelje kaznenih djela

Objavljeno:

- dana

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u petak je opširno je odgovorilo na upite novinara kako se javno izrečeni i objavljeni podaci “da dvojica osumnjičenika za nedavnu pucnjavu u romskom naselju Parag zajedno imaju više od 110 kaznenih i prekršajnih prijava” ne može, samo i jedino, dovoditi u vezu s radom ovog, i nižih općinskih državnih odvjetništava.

Naime, Državna odvjetništva su, u okviru svoje nadležnosti, potpuno riješila sve predmete povodom zaprimljenih kaznenih prijava protiv obojice osumnjičenika i donijela meritorne državnoodvjetničke odluke.

–  Pritom napominjemo da državna odvjetništva nisu nadležna za rješavanje prekršajnih prijava protiv ove dvojice osumnjičenika pa novinare, koji su nam poslali upite, upućujemo na policiju i sudove. Državno odvjetništvo je, u odnosu na 22-godišnjeg osumnjičenika, donijelo dvije meritorne državnoodvjetničke odluke, od čega je jedna kaznena prijava odbačena po načelu svrhovitosti jer je bio maloljetan, a u jednom predmetu je podignuta optužnica te je taj predmet pravomoćno dovršen. U odnosu na 27-godišnjeg osumnjičenika, kaznene prijave zaprimljene u 2010. i 2011. godini, s obzirom da je tada bio maloljetnik, riješene su primjenom maloljetničkog prava, dok je državno odvjetništvo donijelo devet meritornih državnoodvjetničkih odluka optuženjem, s time da su dva predmeta u fazi rasprave pred nadležnim sudom – ističu.

Dodaju da ostalih predmeta u odnosu na obojicu ovih osumnjičenika državna odvjetništva nemaju u radu. Štoviše, iz ŽDO napominju da Državno odvjetništvo u okviru svoje nadležnosti redovito predlaže određivanje istražnog zatvora za počinitelje protiv kojih se vodi kazneni postupak i za koje se utvrdi da postoje za to opravdani i zakonom propisani razlozi.

– U nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva svaki hitan predmet je istražno zatvorske naravi, dok je u 2020. i 2021. godini Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu predložilo određivanje istražnog zatvora za 105 osoba pri čemu naglašavamo da je trajanje istražnog zatvora ograničeno zakonom. U odnosu na izricanje i neizricanje kazni zatvora, 53,3 posto počinitelja kaznenih djela na području Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu je u 2020. godini osuđeno na bezuvjetnu kaznu zatvora, dok je u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu u 2020. godini u 96,7 posto presuda izrečena zatvorska kazna (državni prosjek zatvorskih kazni iznosi 24,7 posto). Uvjetnih osuda izrečeno je u predmetima iz nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu 37,4 posto, a državni prosjek je 72,8 posto – naglašava se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva

Navedene činjenice opovrgavaju tvrdnju da pravosuđe ovog područja ne šalje počinitelje u zatvor.

– U odnosu na kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. Kaznenog zakona, u 2020. i 2021. godini državnom odvjetništvu je, za to kazneno djelo, prijavljeno 17 osoba. U svim predmetima, osim jednog koji je zaprimljen u kolovozu 2021. godine, državno odvjetništvo je podiglo optužnice pred nadležnim sudom. Do danas je protiv devet optuženih počinitelja kazneni postupak dovršen pravomoćnom osuđujućom presudom. Kazne koje se izriču počiniteljima temelje se na zakonskim odrednicama i individualno utvrđenim okolnostima u odnosu na svakog počinitelja, pa stoga vrsta izrečenih kaznenih sankcija primarno odražava strukturu i karakteristike osoba koje policija otkrije i prijavi državnom odvjetništvu kao počinitelje – zaključuju.

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

Vlasnici međimurske “Vajde“ dobili milijune za stoku koje uopće nema na farmama?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Redakcija Telegrama tvrdi da je razotkrila veliki skandal s EU potporama – braća Pivac dobila su milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama navodno uopće nemaju stoku!

Prema tvrdnjama Telegramovih izvora riječ je o međimurskoj Vajdi, tvrtki iz Grupe Pivac koji su najveći korisnici potpore za Mjeru 14  iz europske blagajne. Prošle im je godine za tu mjeru isplaćeno 3,8 milijuna eura.

Prihodi Vajde prošle su godine iznosili 89 milijuna eura, dobit je 3,46 milijuna eura, upravo nešto manje od iznosa potpora za Mjeru14.

– Na nekim se lokacijama svinje nikad nisu ni nalazile, niti su, prema izjavama zatečenih vlasnika, imali ugovore s podnositeljem zahtjeva o usluzi uzgoja svinja. Dakle, novac za Mjeru 14 je isplaćen, a da životinje nisu niti bile uzgajane na farmama niti je postajao ugovor s kooperantima – ističe se u članku kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje