Povežite se s nama

Međimurje

Praznik atletike za mlade sportaše u preloškoj dvorani DG Sport

Objavljeno:

- dana

ATLETIKA

U organizaciji Atletskog kluba Međimurje održan je Atletski četveroboj u Prelogu u dvorani DG Sport.

Natjecatelji su došli iz AK Koprivnica, AK Međimurje, MAK Varaždin, AK Nedelišće, AK Bjelovar i dr.

Mladi atletičari natjecali su se u sprintu na 40 metara, skoku u dalj s mjesta, bacanju medicinke teške 3 kg te trčanju na 390 metara. Nastupili su u kategorijama stariji kadeti i starije kadetkinje, mlađi kadeti i mlađe kadetkinje, limači i limačice 2006, limači i limačice 2007, limači i limačice 2008, limači i limačice 2009, limači i limačice 2010. i mlađi, te u posebnim kategorijama za mame i tate.

Festival

Sudionici ovog festivala atletike su došli iz AK Koprivnica, AK Međimurje, MAK Varaždin, AK Nedelišće, AK Bjelovar, AK Zagreb Ulix, AK Mursko Središće, DV Ptiček Hodošan, DV Kotoriba, DV Draškovec, OŠ Kotoriba, OŠ Draškovec, OŠ Otona Ivekovića Zagreb. Ukupno je nastupilo više od 150 mladih atletičara.

Pobjednici

Iako su prema rezultatima proglašeni najbolji, svi sudionici i oni koji su ih pripremali i doveli u Prelog su pobjednici. Kod starijih kadeta najbolji je bio Pavao Strahija (AK Međimurje), mlađih kadeta Roko Farkaš (AK Nedelišće), limača po godištima Mateo Šegović (AK Koprivnica), Dominik Jezernik (OŠ Otoka Ivekovića Zagreb), Dorian Čavlek (AK Međimurje), Jakov Rušnjak (AK Međimurje) i Lino Plevnjak (AK Međimurje).
Kod starijih kadetkinja najbolja je bila Marta Novak (AK Mursko Središće), mlađih kadetkinja Lea Marodi (AK Mursko Središće), limačica po godištima Rajna Perošić (AK Koprivnica), Sara Treska (AK Nedelišće), Ivana Pozderec (AK Međimurje), Lucija Hozjak (AK Međimurje) i Ena Madić (AK Međimurje).

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Selnici godinama radi ilegalni kafić, a goste prima i tijekom zabrane zbog korone

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kafić bar pijenje alkohol
Foto: Ilustracija

Mještani Selnice, u Međimurju, godinama se žale na ilegalni kafić koji radi u njihovu mjestu.

Cijeli slučaj završio je s pravomoćnom sudskom presudom, no ilegalni kafić radi i dalje, barem tako tvrdi načelnik Selnice Ervin Vičević, a piše dnevnik.hr.

Kafić koji i inače radi ilegalno nastavio je raditi i za vrijeme zabrane tijekom epidemije koronavirusa.

– Već više od dvije godine vodimo bitku protiv ilegalnog kafića koji u mjestu vodi Marijan Krajačić. Kafić ne samo da radi ilegalno, bez ikakvih papira i dozvola, već radi unatoč koroni i odlukama Stožera o zabrani rada kafića – ispričao je načelnik Selnice Ervin Vičević.

– Brojni mještani prijavljivali su taj problem policiji, no vlasnik kafića rekao bi da se ljudi kod njega privatno okupljaju i policija tu nije mogla ništa”, rekao je mještanin Selnice koji je želio ostati anoniman.

Lokal se nalazi u prizemlju obiteljske kuće, radi na crno bez kase i bez dozvola, a tamo se okupljaju i lokalni moćnici te policajci.

Načelnik Selnice sve je fotografirao te slučaj prijavio policiji i međimurskome Stožeru. Policija je uz inspektore u svibnju obavila nadzor te utvrdila kako je vlasnik počinio prekršaj iz Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

Temeljem prijave Državnog inspektorata, prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu donio je krajem listopada presudu kojom je vlasnik proglašen krivim za obavljanje neregistrirane ugostiteljske djelatnosti te je kažnjen s 10.000 kuna.

Unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi, ilegalni kafić i dalje radi.

– Nek’ načelnik priča što god hoće – rekao je prozvani vlasnik novinarima kad su ga nazvali.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I ove godine sjever Hrvatske se uključio u međunarodnu akciju zimskog prebrojavanja ptica vodarica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Goran Čižmešija, privatna arhiva

Protekle nedjelje, 17. siječnja, održana je akcija zimskog prebrojavanja ptica vodarica. Već 23 godine zaredom u akciju je uključena i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– I upravo je sjeverna regija prepoznata kao lokalitet s najviše ptica. Posljednjih godina imamo odličnu suradnju s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurske županije „Međimurska priroda“, Javom ustanovom za zaštitu prirode Varaždinske županije i Gimnazijom Varaždin, uz sve veći interes volontera i studenata PMF-a iz naše regije – otkriva Goran Čižmešija, koordinator akcije za sjevernu Hrvatsku i aktivist ZEU “Senjar”.

A da se za održavanje ove međunarodne akcije u Hrvatskoj ne treba brinuti u budućnosti, najbolje potvrđuje primjer sudjelovanja sedmogodišnjeg Jaše Bušića iz Varaždina koji se spremno dohvatio dalekozora i tako pripomogao u prebrojavanju ptica na terenu.

Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini, kada su sve ptice vodarice na svojim zimovalištima pa je samim time i njihova koncentracija najveća. Ptice tijekom siječnja još nisu započele s proljetnom seobom te se tako izbjegava mogućnost eventualnoga dvostrukog prebrojavanja.

U iščekivanju ovogodišnjih rezultata podsjetimo na prošlogodišnje. Prebrojavanje ptica 2020. godine u Hrvatskoj održano je na 329 lokaliteta. Sudjelovalo je više od 120 volontera, a prebrojane su ukupno 179.723 ptice, od čega 173.656 vodarica. Najbrojnije vrste bile su divlja patka, liska i lisasta guska, dok su lokaliteti s najviše ptica bili područja Donje Dubrave, Pakre i Stobreča.

Nastavite čitati