Povežite se s nama

Međimurje

Pre-kom: novi centar može primiti i obraditi 2600 tona građevinskog otpada godišnje

Objavljeno:

- dana

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, završna konferencija projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog“ neće biti fizički održana već će se tijekom samoga projekta i njegovi rezultati predstaviti javnosti putem medija i objavama na društvenim mrežama.

Riječ je o projektu koji je Gradskom komunalnom poduzeću PRE-KOM odobren putem javnog poziva „Uspostava postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada“. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od 4,18 milijuna kuna od čega je Pre-komu odobreno sufinanciranje u visini od 50 posto.

– Cilj javnog poziva bio je uspostava postrojenja za obradu, odnosno reciklažu građevinskog i drugog glomaznog otpada. Izgradnjom ovakvih postrojenja nastoji se unaprijediti sustava gospodarenja otpadom, a posebno utjecati na smanjenje količine otpada koji se trajno odlaže na odlagalištima – objasnili su iz Pre-koma.

Postrojenje za obradu građevinskog otpada nalazi se na prostoru Reciklažnog centra u Prelogu, na adresi Hrupine 8. Novo postrojenje je kapaciteta 2600 tona godišnje, a nudi uslugu prihvata, obrade i skladištenja građevinskog otpada. PRE-KOM se potrudio da postrojenje bude opremljeno najmodernijim strojevima pa su kupljeni drobilica građevinskog otpada s dodatkom za prosijavanje u dvije frakcije, utovarivač/kombinirka s udarnim čekićem i stroj za suzbijanje prašine vodenom maglom. Iz preloške komunalne tvrtke ističu da mobilnost nabavljenih strojeva otvara mogućnost pružanja usluga rušenja objekata na lokacijama korisnika.

– Puštanjem u rad ovog postrojenja sasvim sigurno će se smanjiti količina građevinskog otpada odbačenog u okoliš. Provedbom ovog projekta zaokružili smo cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na području Grada Preloga i 11 općina u kojima PRE-KOM obavlja uslugu prikupljanja i zbrinjavanja otpada – dodaju iz Pre-koma.

Svečano otvorenje Reciklažnog dvorišta za građevinski otpad je 6. prosinca, a već dan kasnije centra otvara vrata svojim korisnicima.

Pilot projekt sakupljanja građevinskog otpada na kućnom pragu

No, ovime ne prestaju Pre-komove aktivnosti vezane uz novu uslugu. Naime, u komunalnom poduzeću za sljedeću godinu planiraju provođenje pilot projekta sakupljanja građevinskog otpada na kućnom pragu korisnika. Pilot projekt provoditi će se na području Općine Martijanec, a po njegovom završetku ova dodatna usluga ponudit će se svim korisnicima na područje gdje PRE-KOM sakuplja otpad.  

– Svi naši korisnici iz 12 jedinica lokalne samouprave moći će besplatno predati 400 kilograma građevinskog otpada godišnje u Reciklažno dvorište za građevinski otpad. S dijelom jedinica lokalne samouprave, odnosno s Gradom Prelogom te općinama Donja Dubrava, Goričan, Belica, Dekanovec, Martijanec i Podturen, dogovoreno je jednokratno besplatno preuzimanje do 5000 kilograma građevinskog otpada – otkrili su iz Pre-koma.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje