Povežite se s nama

Međimurje

Pre-kom: novi centar može primiti i obraditi 2600 tona građevinskog otpada godišnje

Objavljeno:

- dana

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, završna konferencija projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog“ neće biti fizički održana već će se tijekom samoga projekta i njegovi rezultati predstaviti javnosti putem medija i objavama na društvenim mrežama.

Riječ je o projektu koji je Gradskom komunalnom poduzeću PRE-KOM odobren putem javnog poziva „Uspostava postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada“. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od 4,18 milijuna kuna od čega je Pre-komu odobreno sufinanciranje u visini od 50 posto.

– Cilj javnog poziva bio je uspostava postrojenja za obradu, odnosno reciklažu građevinskog i drugog glomaznog otpada. Izgradnjom ovakvih postrojenja nastoji se unaprijediti sustava gospodarenja otpadom, a posebno utjecati na smanjenje količine otpada koji se trajno odlaže na odlagalištima – objasnili su iz Pre-koma.

Postrojenje za obradu građevinskog otpada nalazi se na prostoru Reciklažnog centra u Prelogu, na adresi Hrupine 8. Novo postrojenje je kapaciteta 2600 tona godišnje, a nudi uslugu prihvata, obrade i skladištenja građevinskog otpada. PRE-KOM se potrudio da postrojenje bude opremljeno najmodernijim strojevima pa su kupljeni drobilica građevinskog otpada s dodatkom za prosijavanje u dvije frakcije, utovarivač/kombinirka s udarnim čekićem i stroj za suzbijanje prašine vodenom maglom. Iz preloške komunalne tvrtke ističu da mobilnost nabavljenih strojeva otvara mogućnost pružanja usluga rušenja objekata na lokacijama korisnika.

– Puštanjem u rad ovog postrojenja sasvim sigurno će se smanjiti količina građevinskog otpada odbačenog u okoliš. Provedbom ovog projekta zaokružili smo cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na području Grada Preloga i 11 općina u kojima PRE-KOM obavlja uslugu prikupljanja i zbrinjavanja otpada – dodaju iz Pre-koma.

Svečano otvorenje Reciklažnog dvorišta za građevinski otpad je 6. prosinca, a već dan kasnije centra otvara vrata svojim korisnicima.

Pilot projekt sakupljanja građevinskog otpada na kućnom pragu

No, ovime ne prestaju Pre-komove aktivnosti vezane uz novu uslugu. Naime, u komunalnom poduzeću za sljedeću godinu planiraju provođenje pilot projekta sakupljanja građevinskog otpada na kućnom pragu korisnika. Pilot projekt provoditi će se na području Općine Martijanec, a po njegovom završetku ova dodatna usluga ponudit će se svim korisnicima na područje gdje PRE-KOM sakuplja otpad.  

– Svi naši korisnici iz 12 jedinica lokalne samouprave moći će besplatno predati 400 kilograma građevinskog otpada godišnje u Reciklažno dvorište za građevinski otpad. S dijelom jedinica lokalne samouprave, odnosno s Gradom Prelogom te općinama Donja Dubrava, Goričan, Belica, Dekanovec, Martijanec i Podturen, dogovoreno je jednokratno besplatno preuzimanje do 5000 kilograma građevinskog otpada – otkrili su iz Pre-koma.

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje