Povežite se s nama

Međimurje

Predana dokumentacija za energetsku obnovu

Objavljeno:

- dana

TREĆA DOB

U Domu za starije i nemoćne Čakovec i ove je godine, već tradicionalno, svečano obilježen Međunarodni dan obitelji.

“Mjesto na koje uvijek možeš otići, zove se dom. Imati nekoga tko te voli bez obzira na sve, zove se obitelj. A imati oboje zajedno, zove se bogatstvo”, bila je nit vodilja prigodnog programa kojim su se korisnici Doma predstavili svojim gostima. A među gostima je bio i međimurski župan Matija Posavec, koji se svake godine druži sa štićenicima Doma. No, ove godine sa sobom je donio i dugoočekivanu dobru vijest.

Štićenici doma izveli su prigodni program povodom Međunarodnog dana obitelji

– Predajem vam dokumentaciju kao potvrdu za obnovu vašeg doma – rekao je župan Posavec prilikom obraćanja nazočnima, predavši ravnateljici Štefici Martinez kompletnu dokumentaciju kojom se kreće u energetsku obnovu Doma za starije i nemoćne Čakovec. Ravnateljica nije skrivala oduševljenje pripremom projekta čija realizacija će u velikoj mjeri poboljšati standard za sve korisnike i djelatnike Doma za starije nemoćne Čakovec.

– Moram priznati da su ovo dugoočekivani papiri, koji su nas posebno razveselili. Hvala županu Matiji Posavcu i Međimurskoj županiji na ovakvom prekrasnom iznenađenju – rekla je pritom ravnateljica Štefica Martinez. Inače, čakovečki Dom, uz visoki standard usluge, svojim korisnicima nudi i široki izbor zabavnih i rekreativnih aktivnosti. Na izbor su im rekreacijska i sportska grupa, zbor Doma, dramska i recitatorska grupa, likovne i kreativne radionice, literarna grupa, knjižnica, radna terapija i hortikultura, plesna grupa, društvene igre te vjerske aktivnosti i molitvena grupa. Cijelu manifestaciju povodom obilježavanja 15. Međunarodnog dana obitelji svojim su nastupima oplemenili članovi Kulturno-umjetničkog društva “Goričan” s predstavom i izvedbom ženskoga vokalnog sastava. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje