Povežite se s nama

Međimurje

Predavanje Josipa Grivca: “Kockavica je nježna poput košute!”

FOTO: Josip Grivec

Objavljeno:

- dana

U subotu, 11. rujna, u Donjem Vidovcu organizirana je manifestacija “Dani zlata i starih zanata”.

Nakon bogata programa, završnica dana posvećena je biljci kockavici. Predavanje na temu te zaštićene biljke održali su Josip Grivec, v. d. župana Međimurske županije i veliki zaljubljenik u ovu proljetnicu i Sara Kočiš, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode Javne ustanove “Međimurska priroda”.

Josip Grivec je s ponosom naglasio da Donjovidovčani itekako vode brigu o kockavici, jer znaju kako se radi o zaštićenoj biljci te je u uvodnom dijelu predavanja podsjetio na nekoliko ugroza koje su zaprijetile opstanku ove rijetke proljetnice:

– Mještani Donjeg Vidovca je ne presađuju i to želim poručiti svima da ne rade. Ako kockavica ode iz svog staništa, nema velike šanse da će na drugom lokalitetu uspijevati, a na pronađenom staništu je više neće biti. Šezdesetih godina prošlog stoljeća dogodila se na našem terenu velika melioracija koja je imala svoju povijesnu svrhu u smislu isušivanja močvara kojima je naš kraj bio okružen.

Dijelom je bila pretjerana pa se narušilo stanište kockavice sjeverozapadno od Donjeg Vidovca. Zatim je HE Donja Dubrava poremetila razinu podzemnih voda, što je uzrokovalo nestanak nekih staništa kockavica.

Srećom, još uvijek raste na jednom području na kojem postoji utjecaj Mure. Svakog proljeća s veseljem obilazim to područje i fotografiram te prekrasne cvjetove. Mi je nazivamo i “košuta”. Taj je naziv došao zbog toga što je kockavica plemenita, krhka i nježna poput košute. Drugo objašnjenje njezina naziva jest da su košute preko svojih kopita raznosile njezino sjeme na druga staništa. Vjerujem da je to najljepša biljka u ovom dijelu svijeta! – ustvrdio je.

Sara Kočiš podsjetila je da ova zanimljiva biljka pripada porodici ljiljana te je zeljasta trajnica koja se razvija iz lukovice i naraste do 30 cm. Cvjetovi su zanimljivog oblika, a krasi ih uzorak šahovnice. Ima je i na području Općina Donji Vidovec, Sveta Marija i Goričan te na određenim područjima u Hrvatskoj.

Javna ustanova “Međimurska priroda” prati stanje kockavice svake godine od 2012.

Međimurje

FOTO Kamp plivanja okupio više od 150 djece na vanjskim i unutarnjim čakovečkim bazenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponedjeljka, 27. lipnja, pa sve do, 2. rujna, osnovnoškolci s područja Čakovca i Međimurja imaju mogućnost uključiti se u 18. zaredom serijal ljetnih sportskih kampova „Svaki tjedan sport jedan“. Zajednica sportskih udruga Čakovca uz pokroviteljstvo Grada Čakovca organizira ljetne sportske aktivnosti za djecu, te ih očekuju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Prvog tjedna najposjećeniji je bio kamp plivanja koji je na unutarnjim i vanjskim bazenima “Marija Ružić” u Čakovcu okupio više od 150 djece. Uz vodstvo čak 13 stručnih trenera na čelu s predsjednikom Čakovečkoga plivačkog kluba Goranom Kolarićem, radili su podijeljeni u skupine, od plivača početnika do vrsnih plivača, a posljednjeg dana kampa, uz učenje kroz druženje i igru, odmjerili su snage te dokazali svoje plivačke vještine.

Pritom ih je pozdravila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, čestitala im na uspješno odrađenom kampu i pozvala da se pridruže svim sportskim aktivnostima koje su za njih organizirane tijekom ljetnih mjeseci.

Cijene su kampova nepromijenjene, pa tako djeca s područja Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna. Uplate su moguće na recepciji čakovečkih gradskih bazena tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše – one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove.

Drugog tjedna sportskih kampova u Čakovcu osnovnoškolci se mogu uključiti u kickboxing, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Dvadeset izlagača na sajmu domaćih proizvoda u M. Središću, ŠN ‘Rudar’ pobjednik Murske alke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu svima dobro poznate manifestacije “Ljeto uz Muru” u Murskom Središću, u subotu, 2. srpnja, održao se tradicionalni sajam domaćih proizvoda.

Ove se godine okupilo dvadeset ponosnih izlagača iz Međmurja i Podravine, a u njihovim su proizvodima uživali mnogobrojni posjetitelji. Sve je izlagače obišao i gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak.

Istovremeno sa sajmom domaćih proizvoda održala se tradicionalna manifestacija Murska alka u organizaciji Rudarskog zbora Mursko Središće.

Ovo zabavno natjecanje pratila je mnogobrojna publika, a pobjedu je ovaj put odnijela Škola nogometa “Rudar”. Drugo je mjesto pripalo muškoj ekipi Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Peklenice, a brončani je Gradski puhački orkestar iz Murskog Središća.

– Čestitamo svima na plasmanu, kao i svima onima koji su sudjelovali i dobro se zabavili! – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje