Na Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije je 17. lipnja, nakon tri mjeseca pauze, održan mjesečni susret edukativno – suportivne Grupe za podršku, na kojem je mag. nutricionizma Marijana Krajačić održala predavanje o vitaminu D i magneziju kao mikronutrijentima koji čuvaju naš imunitet.

Deficit vitamina D

Na predavanju je istaknuto da se nedostatak ovog vitamina manifestira u svim dobnim skupinama, a deficitu su posebice skloniji dojenčad, starije i pretile osobe. Spomenuto je i da na razinu vitamina D u serumu utječu brojni faktori kao što su dob, spol, indeks tjelesne mase (važno je održavati poželjnu tjelesnu težinu), boja kože, zagađenost zraka, odjeća, izlaganje suncu i prehrambene navike (nezdrava prehrana).

Korisnicima je istaknuta važnost unosa ovih nutrijenata putem pravilne prehrane te su upućeni u to koje namirnice treba konzumirati. Što se tiče starijih osoba, kod njih često dolazi do deficita upravo zato što hranom ne unose dovoljne količine vitamina D, a s druge strane, manje su izložene suncu koje je također izvor vitamina D. Kod mlađih osoba, osim nezdrave prehrane, ključnu ulogu igra i činjenica da se prilikom izlaganja suncu sve više koriste zaštitne kreme koje sprečavaju da sunčeve zrake dođu do kože te je tako onemogućena sinteza ovog važnog vitamina.

Istaknuto je također da smo zimi općenito manje izloženi sunčevim zrakama jer više boravimo u zatvorenim prostorima, manje je sunčanih dana, a dodatni problem predstavljaju i slojevi odjeće koju nosimo na sebi. Bitno je napomenuti da se ljeti preporuča nošenje odjeće od pamuka ili lana, a poželjno je izbjegavati odjeću napravljenu od sintetskih materijala s obzirom na to da takva odjeća može imati učinak barijere.

Prehrana

Namirnice poput ribe i to posebice one masne – lososa, sardine, tune, skuše, mlijeka i mliječnih proizvoda te jaja izvrsni su izvori vitamina D te ih je važno uvrstiti u svakodnevne obroke, a od biljnih izvora gljive su svakako namirnica koju se preporuča uvrstiti u jelovnik i to u obliku variva, priloga s kašom ili rižom te omleta s jajima.

Što se tiče magnezija, dnevne potrebe za magnezijem iznose 300 do 400 miligrama (375 mg) – preporučenu količinu je najbolje unijeti iz prirodnih izvora raznovrsnom prehranom, a ako je potrebno, može i putem dodataka prehrani. Bez obzira na mogućnost suplementacije, važno je znati da se potrebe za ovim važnim mineralom lako mogu zadovoljiti pridržavanjem principa pravilne prehrane, i to unosom raznovrsnog svježeg povrća, orašastih plodova poput lješnjaka, oraha, badema i sjemenki, mahunarki kao što su grah, leća, slanutak, soja, grašak i bob te integralnih žitarica poput heljde, prosa, ječma i zobi.

– Neka vaš tanjur bude ispunjen namirnicama raznih boja, tijelo izloženo optimalnoj količini sunčevih zraka, a imunitet, osim uz pravilnu prehranu, ojačan i dovoljnom razinom tjelesne aktivnosti – istaknuto je na predavanju.

Komentari

Komentara