Povežite se s nama

Kultura

Predavanje o orhidejama Hrvatskog zagorja obilježilo „Srijedu u Muzeju“

Objavljeno:

- dana

Bogatstvo orhideja

U Gradskom Muzeju Varaždin, u palači Herzer jučer su se okupili svi koju su htjeli doznati nešto više o jednim od najljepših biljaka na Zemlji – orhidejama.

Da je malo poznato da orhideje rastu i u Hrvatskom Zagorju, rekao je geotehničar Dubravko Šincek koji se bavi speleološkim i florističkim istraživanjima i jedan je od najboljih poznavatelja brdskog dijela sjeverozapadne Hrvatske. On je sa profesoricom biologije i kemije u osnovnoj školi Đurmanec Ljiljanom Borovečki-Voska, pripremio predavanje o orhidejama, no zbog spriječenosti profesorice održao ga je sam.

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno više od 180 svojti razvrstanih u 27 rodova, tako da pripadamo u pet europskih zemalja najbogatijih orhidejama, istaknuto je na predavanju.

– Većinom ljudi znaju za one orhideje iz tropa, kojih ima 99 posto na Zemlji, a ostalih jedan posto nalazi se i na našem području, odnosno na području Zemaljske kugle gledajući od tropa do polarnih krajeva pa do nekih četiri tisuće metara nadmorske visine – rekao je speleolog Šincek te dodao kako su u našem djelu Sjeverozapadne Hrvatske pronađene 43 vrste orhideja.  

Pojavile su se u tercijaru prije otprilike 20 milijuna godina, pa spadaju najmlađe biljne porodice. Do sada je otkriveno oko 850 rodova s više od 30 tisuća vrsta, čime se ubrajaju među najveće biljne porodice, a svakodnevno se otkrivaju i nove.

Nastanile se prirodnim putem

S istraživanjem orhideja Dubravko Šincek  počeo se baviti amaterski još 1995. godine na poticaj doktora Radovana Kranjčeva iz Koprivnice koji mu je dao potrebne savjete te ga uputio kuda da krene s istraživanjem.

– Istraživanje me dovelo do profesorice Ljiljane Borovečki-Voska koja je u to vrijeme pisala knjigu „Orhideje Strahinjčice“. Kad smo se upoznali i kad sam joj pokazao orhideje koje rastu na Ivančici i Ravni Gori, ona je predložila naslov knjige „Orhideje na Strahinjčici i okolnim područjima“ te su u toj njezinoj knjizi obuhvaćene sve vrste koje žive kod nas – objasnio je speleolog Šincek.

Dodao je i kako su u Hrvatsko zagorje došle prirodnim putem, evolucijom.

– Većinom rastu na otvorenim livadama koje se kose, jer kad orhideja ocvate i donese plod. Dobro je što se livada pokosi i sjeme rasipa. Neke vrste rastu i na vlažnim staništima i na šumama – objasnio je speleolog Šincek u svom predavanju.

Izvor: GMV
Foto:

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje