Povežite se s nama

Međimurje

Predavanje u Kotoribi: promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja

Objavljeno:

- dana

Krovna međimurska sportska organizacija Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i dalje pokazuje širinu brige oko sportaša i sporta. Nakon što je prošle godine odlično prihvaćena, ove je nastavljeno s organizacijom liječničkih predavanja namijenjenih trenerima i sportskim djelatnicima u međimurskim klubovima.

Predavanja u okviru programa Hrvatskog olimpijskog odbora pod nazivom „Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama“ još jednom su održali liječnici Zrinka Rusan i Andrej Prošev. Oboje su već održali predavanje u srpnju u Prelogu, a ovog puta lokacija predavanja je bila Kotoriba. Kako je objašnjeno u županijskoj sportskoj Zajednici, cilj je prenijeti što više korisnih informacija što širem spektru sportaša i sportskih djelatnika te su iz tog razloga osim u Čakovcu, predavanja održana u Murskom Središću i Prelogu, a sad i u Kotoribi. Podršku je i dala Općina Kotoriba na čelu s općinskim načelnikom Dariom Friščićem.

– Kad smo dobili upit da ugostimo predavanja nismo dvojio ni sekundu, odmah smo prihvatili domaćinstvo. Mjesto smo bogatog sportskog života s dugom sportskom tradicijom i svaka nova informacija vrlo će dobro doći ljudima iz naših klubova – poručio je načelnik Dario Friščić.

Predavanja je otvorila liječnica medicine rada i sporta Zrinka Rusan. U svom dugogodišnjem radnom iskustvu primarni fokus su joj sportaši te je pripremila temu pod nazivom „Iznenadna srčana smrt sportaša“. Kako je objasnila, posljednjih godina povećan je broj tragičnih situacija na sportskim terenima, a u svom predavanju je naglasila načine kako prepoznati neke simptome i kako što kvalitetnije pružiti pomoć sportašima u arestu.

Nakon nje sportaši i sportski djelatnici iz Donjeg Međimurja mogli su čuti predavanje specijalista psihijatrije Andreja Proševa. Liječnik Odjela psihijatrije Županijske bolnice Čakovec i sam je bio dugogodišnji sportaš te je već radio predavanja na temu psihijatrije i sporta. Ovog puta se posvetio temi pod nazivom „Utjecaju sportske aktivnosti i vježbanja na mentalno zdravlje“. Na razumljiv i jednostavan način objasnio je sve prednosti redovitog bavljenja sportom, ali upozorio i na negativnosti na psihi koje su primijećene kod sportskih profesionalaca.

Svi 90 minuta predavanja u stručnom okruženju s dvosmjernom komunikacijom, vrlo je brzo prošlo, a sudionici su izrazili želju da se i u budućnosti na ovaj način informiraju o sponi sporta i zdravlja. Iz Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije poručuju da će se s ovakvim predavanjima nastaviti i sljedeće godine.

Kultura

Povodom blagdana sv. Barbare glazbeno-dramska večer KUD-a “Mura” u CZK-u “Rudar”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom blagdana svete Barbare KUD “Mura” će u Centru za kulturu „Rudar“ s početkom u 18 sati izvesti kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Mješoviti pjevački zbor, Ženska vokalna skupina “Ftičice” i Dramska grupa.

– To će biti vrlo zanimljiv i bogat program koji je posvećen svim građanima, s posebnim naglaskom na naše rudare. Kao što znamo, Mursko Središće i Međimurski ugljenokopi su u prošlom stoljeću bili nositelji gospodarskoga, kulturnog i ekonomskog razvoja našeg grada i cijele Međimurske županije. Njima zahvaljujemo što imamo KUD, Dom kulture i mnoge druge spomenike, stambene zgrade, ceste…..

Danas grad nosi ime Grada Rudara. Prije dvije godine je KUD “Mura” u spomen na rudare organizirao Prvi susret zborova pod imenom “Pjesma Gradu Rudara”. Sudjelovalo je sedam zborova, uglavnom iz rudarskih krajeva.

ŽVS “Ftičice”

Bila je to prekrasna svečanost koju još i danas pamtimo. Tada smo mislili da će to prerasti u tradiciju, ali nažalost, već prošle godine smo zbog pandemije koronavirusa u tome bili zaustavljeni. Ove godine smo ipak pripremili zanimljiv kolaž program vlastitim snagama, kako su zbog epidemioloških mjera mnoga kulturno-umjetnička društva morala odustati.

Želimo svakako nastaviti slaviti blagdan svete Barbare, jer su to naši rudari zavrijedili, a građani su vjerujem željni kulturnih događaja. Zato vas pozivamo da dođete u subotu, 4. prosinca, u 18 sati u naš prekrasni Centar za kulturu Rudar i uživate u programu koji su pripremili naši kudovci i njihovi voditelji – piše Marija Trstenjak iz KUD-a “Mura”.

Neće nedostajati pjesme i svirke iz raznih krajeva, kao i šaljivih i veselih dogodovština u izvođenju glumaca dramske grupe. Kako je riječ o amaterskom kulturno-umjetničkom događaju, prema mjerama Stožera, potrebne su COVID potvrde za sve prisutne.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 328 novih slučajeva zaraze, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 623 uzoraka, od čega je evidentirano 319 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 51,2% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 1. prosinca županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljeno je 9 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavljene su 182 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1195.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 86.568 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 124 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 13 osoba, otpuštene su 4 osobe, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji.

Preminule su 2 osobe, muška osoba stara 64 godine i ženska osoba stara 99 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U prosincu će se nastaviti masovna cijepljenja u Međimurskoj županiji. U subotu, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9 do 13:30 sati. 

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. 

Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje