Povežite se s nama

Međimurje

Predavanje u Kotoribi: promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja

Objavljeno:

- dana

Krovna međimurska sportska organizacija Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i dalje pokazuje širinu brige oko sportaša i sporta. Nakon što je prošle godine odlično prihvaćena, ove je nastavljeno s organizacijom liječničkih predavanja namijenjenih trenerima i sportskim djelatnicima u međimurskim klubovima.

Predavanja u okviru programa Hrvatskog olimpijskog odbora pod nazivom „Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama“ još jednom su održali liječnici Zrinka Rusan i Andrej Prošev. Oboje su već održali predavanje u srpnju u Prelogu, a ovog puta lokacija predavanja je bila Kotoriba. Kako je objašnjeno u županijskoj sportskoj Zajednici, cilj je prenijeti što više korisnih informacija što širem spektru sportaša i sportskih djelatnika te su iz tog razloga osim u Čakovcu, predavanja održana u Murskom Središću i Prelogu, a sad i u Kotoribi. Podršku je i dala Općina Kotoriba na čelu s općinskim načelnikom Dariom Friščićem.

– Kad smo dobili upit da ugostimo predavanja nismo dvojio ni sekundu, odmah smo prihvatili domaćinstvo. Mjesto smo bogatog sportskog života s dugom sportskom tradicijom i svaka nova informacija vrlo će dobro doći ljudima iz naših klubova – poručio je načelnik Dario Friščić.

Predavanja je otvorila liječnica medicine rada i sporta Zrinka Rusan. U svom dugogodišnjem radnom iskustvu primarni fokus su joj sportaši te je pripremila temu pod nazivom „Iznenadna srčana smrt sportaša“. Kako je objasnila, posljednjih godina povećan je broj tragičnih situacija na sportskim terenima, a u svom predavanju je naglasila načine kako prepoznati neke simptome i kako što kvalitetnije pružiti pomoć sportašima u arestu.

Nakon nje sportaši i sportski djelatnici iz Donjeg Međimurja mogli su čuti predavanje specijalista psihijatrije Andreja Proševa. Liječnik Odjela psihijatrije Županijske bolnice Čakovec i sam je bio dugogodišnji sportaš te je već radio predavanja na temu psihijatrije i sporta. Ovog puta se posvetio temi pod nazivom „Utjecaju sportske aktivnosti i vježbanja na mentalno zdravlje“. Na razumljiv i jednostavan način objasnio je sve prednosti redovitog bavljenja sportom, ali upozorio i na negativnosti na psihi koje su primijećene kod sportskih profesionalaca.

Svi 90 minuta predavanja u stručnom okruženju s dvosmjernom komunikacijom, vrlo je brzo prošlo, a sudionici su izrazili želju da se i u budućnosti na ovaj način informiraju o sponi sporta i zdravlja. Iz Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije poručuju da će se s ovakvim predavanjima nastaviti i sljedeće godine.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje