Povežite se s nama

Međimurje

Predavanjem o osmanskim upadima na tlo Međimurja 6. svibnja počinje ciklus predavanja članova CIM-a

Objavljeno:

- dana

U petak, 6. svibnja, s početkom u 19 sati u Centru za kulturu “Rudar” u Murskom Središću započinje predstavljanje dvogodišnjeg projekta Centra za istraživanje Međimurja.

Riječ je o istraživanju nesreća, trenutaka krize i ostalih nedaća tijekom povijesti u Međimurju. Rezultat istraživanja bit će recenzirani zbornik radova koji će biti predstavljen nakon svih pojedinačnih predstavljanja. Ulaz na sva predavanja je besplatan, a održavat će se u multimedijalnoj dvorani ili glavnoj dvorani, ovisno o broju posjetitelja.

Turki robe

Prvo u nizu predavanja održava doc. dr. sc. Anđelko Vlašić sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Naziv predavanja je “Osmanski napadi na Međimurje tijekom 15. i 16. stoljeća u osmanskim narativnim izvorima”. U radu je analizirao opise ofenziva Osmanskoga Carstva na prostoru Međimurja tijekom 15. i 16. stoljeća u osmanskim narativnim izvorima, odnosno u kronikama i jednom putopisu osmanskih autora iz navedenih stoljeća.

Sudeći prema tim izvorima, Međimurje je prvu osmansku provalu doživjelo 1479./1480., odnosno u razdoblju kada su osmanski odredi opetovano provaljivali u hrvatske i susjedne pokrajine.

Jačanjem obrane habsburških posjeda tijekom 16. stoljeća prestala je opasnost i od osmanskih napada na Međimurje. Situacija se promijenila nakon osmanskog osvajanja Velike Kaniže 1600. i uspostave habsburško-osmanske granice na Muri, preko koje su osmanske snage neposredno ugrožavale Međimurje, a 1602./1603. napali su ga tatarski odredi.

U prilogu donosimo i kompletni raspored predavanja koja će prethoditi predstavljanju zbornika. Sljedeće je na redu predavanje ravnateljice Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga Ive Kožnjak, koja će 20. svibnja predstaviti zavjetnu gradnju posvećenu sv. Roku u Međimurju kao zaštitu od epidemije kuge.

Raspored predavanja

 • 20. svibnja u 19 sati
  Iva Kožnjak – Zaštita od epidemije kuge u zavjetovanju svecima: Zavjetna gradnja posvećena sv. Roku u Međimurju
 • 27. svibnja u 19 sati
  Janja Kovač – Trauma Prvoga svjetskog rata u međimurskim narodnim pjesmama
 • 3. lipnja u 19 sati
  Maja Žvorc – A peste succurre nobis: Oltarna slika apoteoze sv. Franje Ksaverskoga iz Muzeja Međimurja Čakovec
 • 10. lipnja u 19 sati
  Andreja Talan – Međimursko gospodarstvo u kriznim vremenima. Čakovečko vlastelinstvo u drugoj polovici 17. stoljeća.
 • 17. lipnja u 19 sati
  Zoran Turk – Neprijateljski upadi i unutarnji sukobi kao krizne situacije na području Međimurja u srednjem vijeku
 • četvrtak, 23. lipnja u 19 sati
  Zoran Turk – “Čuvajte se influenze”: ruska gripa na području Župe sv. Marka u Selnici

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće pokreće postupak za izmjene prostornog plana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / Grad Mursko Središće

Prostorni plan kao temeljni dokument kojim se uređuju svi planovi i aktivnosti vezani uz gradnju na nekom području, predstavlja živo tkivo koje je podložno čestim izmjenama i dopunama.

– Na taj se način uvažavaju želje i potrebe lokalne samouprava te građana koji žive na ovom prostoru. Prostorni plan prvenstveno mora biti koncipiran na način da svojim regulama i  rješenjima donosi dobrobit za građanstvo i privredne subjekte. Svakako mora biti usklađen sa zakonima Republike Hrvatske, biti odobren od Zavoda za prostorno planiranje i prilikom donošenja mora proći postupak javne rasprave. Najavljenim izmjenama uredit će se neke točkasto utvrđene pozicije za koje su već iskazane potrebe stanovnika. Stoga pozivamo sve zainteresirane strane da se uključe u javnu raspravu ili pak da svoje želje i potrebe putem pisma namjere upute Gradu Murskom Središću – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Planiranim izmjenama također će se urediti mogućnost postavljanja solarnih elektrana, a svakako to neće biti dozvoljeno u neposrednoj blizini stambenih naselja ili kuća.

– Na tu temu već smo primili više poziva nezadovoljnih građana. Izmjene prostornog plana pokrenut će se na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u najkraćem mogućem roku – zaključuju iz Grada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje