Povežite se s nama

Kultura

Predivan koncert Hrvatskog komornog orkestra u Vinici

Hrvatski komorni orkestar

Objavljeno:

- dana

U nedelju, 19. svibnja, u viničkoj crkvi sv. Marka Ev., već petu godinu zaredom, održan je koncert Hrvatskog komornog orkestra iz Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Ovim su događajem za glazbene sladokusce završili ovogodišnji Dani Općine Vinica.

Na repertoaru ovogodišnjeg koncerta pod ravnanjem Mirana Vaupotića te uz solisticu Kristinu Mihelčić na blok flauti, osim dijela starih majstora (Rossini, Vivaldi, Fontenla, Puccini, Donnizetti, Sammartini) glazbeni sladokusci su uživali u praizvedbi dijela Svečanost Sv. Valentina, varaždinskog skladatelja, profesora maestra Davora Bobića.

Hrvatski komorni orkestar okuplja nadarene mlade glazbenike, a idejni začetnik bio Anđelko Ramuščak koji je osnivanjem orkestra želio potaknuti izvođenje orkestralne literature za komorne sastave te ujedno pružiti priliku mladim glazbenicima da se predstave te steknu neophodna iskustva. Orkestrom su do sada ravnali istaknuti dirigenti Milan Horvat, Henri van de Velde, Uroš Lajovic, Milan Turković, Nikša Bareza i drugi.

Uz brojne ljubitelje klasične glazbe, na koncertu je uz Ramuščaka bio prisutan i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, koji je nakon koncerta srdačno pozdravio članove Hrvatskog komornog orkestra te im zahvalio na gostovanju i predivnoj izvedbi. Načelnik se također zahvalio Anđelku Ramuščaku na dobroj suradnji svih ovih godina, prečasnom Valentu Posavcu, Ministarstvu kulture te svim ostalim koji su na bilo koji način doprinijeli da se koncert održava u Vinici.

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe suvremene likovne umjetnice Amele Frankl

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 20. listopada, u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u 19 sati otvara se izložba suvremene likovne umjetnice Amele Frankl.

Umjetnica predstavlja svoj recentni rad u tehnici videa, fotografije i teksta, objedinjavajući tri prizora koja zatječe i snima u proljeće 2021. godine za vrijeme boravka u Mauritaniji, afričkoj državi na obali Atlantskog oceana.

Rad čine inserti prizora gotovo mitološkoga karaktera iza čije se poetike krije tek surova svakodnevica. PK 22 je oznaka mjesta na dvadeset drugom kilometru od središta glavnoga grada Nouakchotta. Kustos i autor teksta o izložbi je Branko Franceschi.

Povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac o stvaralaštvu autorice je istaknuo: – Uplićući u radove vlastite priče i konkretne životne situacije, Amela Frankl kroz medijatorsku umjetničku praksu i strategiju tematizira pitanja osobnih i društvenih sloboda, privatnih i javnih života, spremnosti na suradnju te empatije kao društveno neophodne prakse.

O autorici

Amela Frankl je multimedijalna umjetnica rođena 1963. godine u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Realizirala je niz projekata, među kojima su: Dnevnik s ruba pustinje, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 2021.; I to će proći, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2017.; Što nosim, izdavački projekt, Meandar/MSU, Zagreb, 2016.; Balada o dva nadgrobna bloka, Park Zrinjevac, Zagreb, 2015.; Za početak, Stara sinagoga, Koprivnica, 2013.; Što nosim, performativni projekt, MSU Zagreb, Zagreb – Pariz, 2011. – 2013.; Za zdenac života, Atelijer Meštrović, Zagreb, 2011.; Ime mojega oca, Slika od zvuka, Treći program HR, Zagreb, 2010.; Do kosti, Gradska galerija Labin, Labin, 2010.; S njima i bez njih, Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi, Zagreb, 2010.

Izložba Amele Frankl postavljena je za razgled do 14. studenog ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quintet u petak u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quintet, u čijem sastavu su akademski glazbenici s viničkog područja, održat će koncert u petak, 15. listopada, s početkom u 19 sati.

Na repertoaru će se naći djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Koncert će se održati u dvorani općine Vinica uz primjenu epidemioloških mjera, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje