Povežite se s nama

Život i društvo

Predivno: varaždinskom učeniku Janu Cahuneku nagrada za “Poster mira”

Objavljeno:

- dana

Djeca iz više od 180 zemalja u svijetu, ali i iz cijele Hrvatske, svojim likovnim izričajem progovorili su o miru, razumijevanju, toleranciji, ljubaznosti i zahvalnosti sudjelujući u međunarodnom natječaju „Poster mira“ u organizaciji Linos Club International.

Među četiri nagrađena rada našao se i poster varaždinskog učenika Jana Cahuneka (LC Millenium), koji je osvojio prvu nagradu.

Radovi puni ljubavi i empatije hrvatskih učenika koji su sudjelovali u Natječaju u organizaciji Lions Distrikta 126 Hrvatska i Lions kluba Mursa iz Osijeka, bit će izloženi na izložbi “Poster mira” čije je otvorenje ovaj petak, 15. studenoga u 19 sati, u Galeriji Waldinger u Osječkoj tvrđi.

Varaždinskom učeniku Janu Cahuneku nagrada za poster posvećen Vukovaru

O natječaju…

Međunarodni Nagradni natječaj “Poster mira” punih 32 godine provodi u cijelom svijetu organizacija Lions Cluba International, a ove godine djeluje pod motom „Put mira“. Posljednjih godina pod sponzorstvom hrvatskih Lions klubova sve više osnovnih škola prijavljuju radove učenika na Natječaj.

Ovogodišnja izložba likovnih radova hrvatskih učenika, sudionika Natječaja, posvećena je gradu Vukovaru, simbolu patnje, slobode i mira.

– Kako je put prema miru ljubaznost i dobrota, želim reći da svi trebamo pogledati u sebe, potražiti ljubaznost i mir u sebi i dati ih drugima. Odvažimo se koračati cipelama drugih i nastojmo, svakodnevno, vlastitim stilom života, uvažavanjem sebe i drugih, graditi kulturu mira, izgrađujući tako i društvo u kakvom bi svi željeli živjeti. Ovaj projekt je možda mali korak, ali kad zamislimo da u 180 zemalja svijeta tisuće djece istodobno crta i razmišlja na ovaj način, onda shvaćamo kako smo nova velika snaga budućnosti. Zato širimo mir oko sebe kako bi djeci i mladima bili snaga, poticaj i uzor – poručila je Ivana Boca Vrućina, predsjednica povjerenstva za Poster mira.

Dodajmo da je “Poster mira” započeo je voditi Lions klub Osijek, nakon kojeg vođenje nastavlja Lions klub Mursa sve do danas.

Ostale nagrađene radove učenika pogledajte u foto galeriji.

Život i društvo

Arboretum Opeka i dvorac obitelji Bombelles uskoro u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U protekle tri i pol godine svjedočimo velikim ulaganjima i brojnim projektima na području Varaždinske županije, a jedan od njih, projekt u kojem su ujedinjeni Općina Vinica, Županija, Republika Hrvatska i Europska unija, je revitalizacija Arboretuma Opeka i obnova dvorca u Marčanu.

Podsjećamo, Arboretum Opeka zaštićena je prirodna vrijednost i jedan od najznačajnijih spomenika prirode na području Varaždinske županije te jedan od najvrednijih hortikulturnih objekata u srednjoj Europi.

Krasi ga drveće iz cijelog svijeta staro i više od 150 godina, no u proteklih pola stoljeća nije zasađeno ni jedno drvo, a nekad velebni dvorac desetljećima je propadao.

Korak bliže revitalizaciji Arboretuma i obnovi dvorca je projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi za kojeg su osigurana značajna financijska sredstva iz Europske unije, a načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac ističe kako je, kad je riječ o natječaju, u tijeku prikupljanje ponuda.

– To se odnosi na uređenje građevinskog dijela i dovođenje čitave infrastrukture jer u ovom prostoru nema ničega, nema vode, struje, plina, mogućnosti grijanja ni hlađenja, to sve treba napraviti i pripremiti, a počet će i izgradnja trafostanice. Ima tu puno stvari koje treba posložiti, ali najvažnije je da ćemo sve to i napraviti kroz Centar kompetentnosti za koji smo se borili – kaže Kostanjevac.

I dodaje:

– Najviše zasluga sigurno ima premijer Andrej Plenković koji je donio odluku da  dobijemo taj Centar kompetentnosti, odnosno mogućnost trošenja europskih sredstava. Od velike pomoći bio je i naš saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u svakom trenutku bio poveznica između Općine i Županije prema Vladi. Moram reći i da je i suradnja sa županom Radimirom Čačićem bila odlična, stoga mu kao načelnik zahvaljujem – ističe.

Kostanjevac napominje i da je prva faza projekta završena te su odobrena sredstva u visini od čak 70 milijuna kuna.

– 30 milijuna je sad pred realizacijom, a za ostatak se priprema dokumentacija pa će opet biti raspisan natječaj, tako da će tih 70 milijuna biti potrošeno za uređenje  građevinskog i infrastrukturnog, ali i parkovnog dijela. Posla ima jako puno i doista će trebati brzo raditi da se ta sredstva iskoriste u određenim rokovima, no Vinica će nakon svega imati prekrasan Arboretum kakav je nekad bio, imat će prekrasan dvorac i brojne sadržaje te služiti za odgojno obrazovne potrebe, za kulturna događanja i sve ostale potrebe koje će se događati na području općine, županije, ali i države – naglašava vinički načelnik.

Da se o revitalizaciji Arboretuma Opeka i obnovi dvorca govori desetljećima, zna i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

– Zajedno s načelnikom nazočio sam brojnim razgovorima u Županiji, u ministarstvima, fondovima. Obišli smo čak i arboretume u susjednim državama, upijali iskustva, tražili dobre premijere na koji način revitalizirati arboretum. Takav angažman i predani rad bili su dobra podloga i rezultirali konačnim početkom ovog velikog projekta. Najbitnije je da se kreće, a kad se pokrene, siguran sam da neće stati na počecima, nego da ćemo to i završiti – zaključio je Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: u novom mandatu 13 vijećnika i načelnik bez zamjenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko Vijeće Općine Trnovec Bartolovečki u novom će sazivu imati 13 umjesto 15 vijećnika. Jedna je to od novih odredbi koje su usklađene s posljednjim zakonskim izmjenama te uvrštene u Statut Općine Trnovec Bartolovečki te Poslovnik Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog.

– Kako općina ima manje od 10.000 stanovnika, a prema posljednjim zakonskim izmjenama, imat će samo načelnika, bez zamjenika. Ako nastupe okolnosti zbog kojih je općinski načelnik onemogućen obavljati svoju dužnost zbog duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti, zamjenjuje ga privremeni zamjenik kojeg općinski načelnik imenuje uz redova članova Općinskog vijeća. Ovu odluku općinski načelnik može promijeniti tijekom mandata – pojasnio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

Usklađivanje sa zakonskim izmjenama određeno je i da se općinski načelnik može opozvati putem referenduma, a raspisivanje referenduma može predložiti 20 posto ukupnog broja birača upisanih u registar birača Općine ili dvije trećine članova Općinskog vijeća.

Također, u slučaju nastupa posebnih okolnosti sjednice Općinskog vijeća mogu se održavati elektroničkim putem.

Općinsko vijeće Trnovca Bartolovečkog donijelo je i izmjenu odluke o izborima članova vijeća mjesnih odbora na području Općine Trnovec Bartolovečki. Tako će mjesni odbori Trnovec 1 i Trnovec 2 imati po 7 članova, a mjesni odbori Bartolovec, Žabnik, Štefanec, Šemovec i Zamlaka po pet članova.

Vijeće je prihvatilo i odluku o nabavi namještaja i opreme za opremanje sobe dnevnog boravka djece u objektu Dječjeg vrtića „Zeko“ u Trnovcu u ukupnoj vrijednosti 57.275 kuna s PDV-om.

Nastavite čitati