Povežite se s nama

Život i društvo

Predrag Putnik i Tomislav Meštrović iz Sveučilišta Sjever na listi su najcitiranijih svjetskih znanstvenika

Objavljeno:

- dana

I ove je godine objavljena lista najcitiranijih svjetskih znanstvenika za 2021. godinu te najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru.

Na listi najcitiranijih svjetskih znanstvenika za 2021. godinu su i znanstvenici koji djeluju na području Varaždinske županije.

Naime, riječ je o listi, odnosno izvješću koje svake godine objavljuje tvrtka Clarivate te se ova lista smatra jednom od najrelevantnijih u svijetu.

Kako bi znanstvenik ušao na popis, njegovi radovi moraju biti među 1 % najcitiranijih u bazi podataka Clarivatea Web of Science. U ovu bazu povučeni su podaci iz vodećih svjetskih znanstvenih časopisa iz svih područja znanosti.

Prema listi koju je objavio portal Srednja.hr, najcitiranijih znanstvenika u 2021. godini je 91, a dva dolaze iz Sveučilišta Sjever. To su: Predrag Putnik i Tomislav Meštrović.

Kada je riječ o najutjecajnijim znanstvenicima za cjelokupnu znanstvenu karijeru, iz Hrvatske dolazi njih 61. Riječ je o domaćim znanstvenicima iz raznih sveučilišta i instituta, no ni jedan nije vezan uz Varaždinsku županiju.

Biografija Tomislava Meštrovića

Na stranicama Sveučilišta Sjever objavljena je biografija Tomislava Meštrovića, iz koje izdvajamo: rođen je 1983. godine u Zagrebu, a 2007. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te stekao zvanje doktora medicine.

2009. godine započeo je s sa specijalizacijom iz područja medicinske mikrobiologije s parazitologijom, što završava 2013. godine polaganjem specijalističkog ispita pred ispitnom komisijom Ministarstva zdravlja uz stjecanje naziva specijalista kliničke mikrobiologije. Iste godine završio je specijalistički postdiplomski studij iz medicinske mikrobiologije s parazitologijom i postao sveučilišni magistar medicinske mikrobiologije s parazitologijom.

Autor je i koautor više od 40 znanstvenih i stručnih radova te kongresnih priopćenja iz područja mikrobiologije i javnog zdravstva. Recenzent je za domaće i strane znanstvene časopise, a u nekima djeluje i kao urednik te član znanstvenog savjetodavnog odbora. Aktivan je u znanstvenom novinarstvu i znanstvenoj komunikaciji.

Član je brojnih domaćih i stranih stručnih društava, a 2016. godine je od strane Američkog društva za mikrobiologiju (ASM) izabran za mladog ambasadora za znanost za Hrvatsku. Pohađao je brojna usavršavanja i bio na studijskim boravcima u zemlji i inozemstvu. Iz područja parazitologije stručno se usavršavao u Velikoj Britaniji (Hospital For Tropical Diseases, UK NEQAS Parasitology, London), Njemačkoj (Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin, Hamburg), Nizozemskoj (Leiden University Medical Center, Leiden) i Italiji (University of Pavia, WHO Collaborating Centre for Clinical Management of Cystic Echinococcosis, Pavia).

Pozvani je predavač na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Biografija Predraga Putnika

Na stranicama Sveučilišta Sjever objavljena je i biografija Predraga Putnika, iz koje izdvajamo da je prof. dr.sc. Putnik, istraživač rođen u Zagrebu, diplomirao 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Biotehničke znanosti (područje Prehrambenog inženjerstva).

Dobitnik je dvostruke stipendije, ukupno 120.000 dolara za obrazovanje s dva ugledna sveučilišta u SAD-u. Kao odličan diplomirani istraživač na Sveučilištu u Connecticutu (University of Connecticut), stekao je tehnička znanja i vještine u epidemiologiji, statistici, molekularnom nutricionizmu, javnom zdravstvu i primijenjenim istraživanjima u dijabetesu te diplomirao na temi nutritivne epidemiologije.

Formalno je osposobljen za znanstvenog recenzenta za statističku analizu i istraživačku metodologiju u području prehrambene tehnologije i nutricionizma. Formalna obuka bila je dio redovitog obrazovanja na Sveučilištu u Connecticutu. Trenutno služi kao recenzent visoko rangiranih znanstvenih časopisa kao: Food Chemistry; Food Research International; Critical Reviews in Biotechnology; Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety; Journal of Food Science; Food Control itd.

Izlagao je na više od 25 međunarodnih konferencija i pozvanih predavanja. Godine 2019. pozvan je kao predavač na 2nd Food Chemistry conference koja je najveći simpozij takve vrste na svijetu.

Također, godine 2021. primio je nagradu Tanner za koautorstvo najcitiranijeg rada objavljenog u Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety u 2018. godini (IF=12.81 2/144 Q1 Food Sci).

Za period od 2016. do 2020. rangiran je u Food Science &Technology kao 25. najcitiraniji istraživač na svijetu od strane Clarivate InCites, a i u 2021. godini izabran je kao visoko citirani istraživač rangiran u prvih 1% istraživača prema citatima za agronomske znanosti od strane Web of Science, Clarivate.

Život i društvo

I svadbe su sve skuplje – evo koliko će eura okvirno mladenci morati izdvojiti po gostu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Cijene vjenčanja iz dana u dan rastu. Crkva je poskupjela s 40 na 50 eura, a izdavanje vjenčanog lista s četiri na osam eura.

No to je tek početak, piše Dnevnik.hr.

Svadbene torte za 100 osoba, zbog poskupljenja jaja i maslaca, skuplje su i za 30 posto, te im se cijena sada kreće od 300 do 450 eura. Navodno će i vjenčanice uskoro biti skuplje. Još se ne zna točno koliko, jer u idućim tjednima dobavljači šalju ponude za cijenu materijala za koji se očekuje da će skočiti…

Godinu prije, stolice su se ugovarale po 65-70 eura, a sada je novi prosjek 80 eura. No hrana i piće iz dana u dan poskupljuju, pa je novi trend da se dvorana rezervira bez fiksne cijene.

“Mi upite koje dobivamo za recimo 2024., 2025., nažalost, ne možemo poslati ponudu jer je još uvijek velika neizvjesnost, makar prema nekim pokazateljima se ta inflacija smiruje, ali je još uvijek aktualna. Kad gledam našu branšu, mi smo korigirali cijene ovisno o tipu događanja negdje od 10 do 15 posto”, kazao je Jurica Protić, iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Ni glazba nije jeftina. Kome je prosječan bend od 2000 eura preskup, jeftinija varijanta – više nije jeftina.

Tu su i usluge fotografa lani prosječno od 500 do 1000 eura.

I kad se sve zbroji, gost na vjenčanju mladence će teško izaći manje od 100 eura. Pokloni su svakakvi pa se mnogi boje da će završiti u minusu. To je jedan od razloga zašto i gosti navode kako je novac najbolji poklon – 200, 300 ili 500 eura.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovečki mališani uz predstavu Kristijana Ugrine učili o važnosti ekologije i razvrstavanju otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz maštovitog Malog grada u Općinu Trnovec Bartolovečki stigla je predstava „Eko patrola” koja se bavi vrlo važnom i aktualnom temom – ekologijom i razvrstavanjem otpada. 

Predstava je odigrana u Dječjem vrtiću Zeko, Osnovnoj školi Trnovec i na kraju, Osnovnoj školi Šemovec gdje ju je pratilo i njoj sudjelovalo 59 učenika od 1. do 4. razreda.

U predstavi su mališani pratili Puža i Ježa kojima prolaznici napune livadu smećem i onečiste njihov dom, a oni potom, kako bi taj otpad sanirali, pune šarene kantice odgovarajućom vrstom otpada.

Uz to, predstava je interaktivna jer se Puž i Jež cijelo vrijeme obraćaju publici kao leptirićima pa ih zamole i da im pomognu pospremiti taj nered i oforme eko patrolu od njih tako da svakom daju krilca u boji spremnika koji mora napuniti. Osim o odvajanju otpada, predstava djecu educira i o važnosti zdrave prehrane i tjelovježbe.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je kako u školi pridaju veliku važnost ekologiji.

–  Predstava ekološke tematike pobuđuje ekološku svijest kod naših učenika, a na taj način želimo djelovati na naše učenike kako bi bili svjesni važnosti očuvanja našeg okoliša te pitanja razvrstavanja otpada što je bitno u kućanstvima, o čemu u školi vodimo posebnu brigu. U učionicama imamo posebne spremnike za različite vrste otpada – kazala je Hižak dodavši kako kod učenika posebno žele pobuditi svijest i o biootpadu što je važno kod školskih užina, a upravo je ova predstava jedna zaokružena priča ovogodišnjeg projekta kojeg škola provodi.

– Hrana ne bi smjela biti otpad, već bismo prema tome što dolazi pred nas trebali imati poštovanje. Predstavu nam je omogućila Općina i vjerujem da će učenici u njoj uživati – dodala je ravnateljica uoči predstave.

Ovaj hvalevrijedan projekt ne bi bio moguć bez podrške Općine čija načelnica Verica Vitković često naglašava važnost brige o očuvanju okoliša.

-Ovo je još jedan dokaz koliko nam je bitno poticati svijest o zaštiti okoliša i razvrstavanju otpada koji je danas goruća tema. A s takvim pristupom potrebno je krenuti od najmanjih nogu. Zato je značaj ove predstave za naše školarce i vrtićarce iznimno velik jer kroz igru i na slikovit način djeca najbolje uče kako takve stvari primijeniti kasnije u životu – kazala je načelnica i napomenula kako će Općina i ubuduće uvijek rado podržavati ovakve projekte.

Poznat hrvatski glumac i autor predstave Kristijan Ugrina rekao je kako je ekologija, koja je tema predstave, bila važna oduvijek, samo joj se sada počela pridavati veća pažnja i medijski prostor.

-Volim predstave po manjim sredinama jer su djeca mirna, prate predstavu, uživaju u njoj i sudjeluju. Dosad su predstave bile dobro prihvaćene – rekao je Ugrina koji u predstavi glumi Puža uz Ježa, odnosno Vedrana Živolića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje