Povežite se s nama

U fokusu

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem svojim članovima poručila: Ustrajte u štrajku!

Objavljeno:

- dana

ŠTRAJK U ŠKOLAMA I DALJE TRAJE

– Nastavljamo i sutra, za kada su obećali staviti nešto na papir! – objavljeno je jučer na internet stranicama Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

– Na sastanku s ministrom Mornarom ponovili smo naše zahtjeve: četiri posto za sve! Tražili smo konkretni potez Vlade, pisani trag, a ne samo usmeno obećanje. Na žalost, nismo ga dobili. Stoga Vas pozivam da ustrajete u štrajku jer smo s ministrom dogovorili sljedeći krug razgovara danas u 15.30 sati. Nadamo se da će taj rezultirati dogovorom i pisanim tragom – poručila je Sanja Šprem, predsjednica SHU-a članovima u obavijesti koja je objavljena na internet stranicama tog sindikata.

Petrina: Odaziv štrajku danas još bolji nego jučer

Štrajk je u školama nastavljen i danas.

– Prema podacima koji mi pristižu s terena odaziv štrajku u osnovnim školama u Varaždinskoj županiji je još bolji nego jučer – rekla je Julijana Petrina, povjerenica SHU-a za Varaždinsku županiju.

U školi u kojoj radi – VII. OŠ –  svi štrajkaju osim, navodi, ravnateljice i tajništva. S obzirom da je ovo već treći dan štrajka organizirali su dežurstva.

– Nemamo nastavu, no pazimo na učenike koji su u školi – istaknula je Petrina koja je još jednom roditelje zamolila za strpljenje i podršku premda, ističe, dosad joj se zbog štrajka nitko od roditelja nije žalio.

Ako se danas postigne dogovor, štrajk će se prekinuti i sutra će u školama biti nastave

– Vjerujem da roditelji razumiju naše probleme i shvaćaju našu situaciju. Što se tiče nadoknada neka ne brinu. Imamo dovoljno prostora da nadoknadimo dane kada nije bilo nastave i sigurna sam da to neće biti subotama – poručila je povjerenica SHU-a za Varaždinsku županiju i dodala da i dalje ustraju u štrajku, a bude li danas postignut dogovor, štrajk će se prekinuti i sutra će u školama biti nastave.

Inače, prema podacima Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji jučer, drugi dan štrajka, do 15 sati štrajkalo je 1067 zaposlenika u osnovnim školama, dok ih je 734 radilo, dok je u srednjim školama 1150 zaposlenika bilo u škrajku, a radilo ih je 648.

Usporedbe radi, u petak do 15 sati, prema podacima Ureda državne uprave u Varaždinskoj žuapaniji, štrajkalo je 1150 zaposlenika u osnovnim školama, dok ih je radilo 648. U srednjim školama ukupno je štrajkalo 496 zaposlenika, dok ih je 522 radilo.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje