Povežite se s nama

U fokusu

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem svojim članovima poručila: Ustrajte u štrajku!

Objavljeno:

- dana

ŠTRAJK U ŠKOLAMA I DALJE TRAJE

– Nastavljamo i sutra, za kada su obećali staviti nešto na papir! – objavljeno je jučer na internet stranicama Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

– Na sastanku s ministrom Mornarom ponovili smo naše zahtjeve: četiri posto za sve! Tražili smo konkretni potez Vlade, pisani trag, a ne samo usmeno obećanje. Na žalost, nismo ga dobili. Stoga Vas pozivam da ustrajete u štrajku jer smo s ministrom dogovorili sljedeći krug razgovara danas u 15.30 sati. Nadamo se da će taj rezultirati dogovorom i pisanim tragom – poručila je Sanja Šprem, predsjednica SHU-a članovima u obavijesti koja je objavljena na internet stranicama tog sindikata.

Petrina: Odaziv štrajku danas još bolji nego jučer

Štrajk je u školama nastavljen i danas.

– Prema podacima koji mi pristižu s terena odaziv štrajku u osnovnim školama u Varaždinskoj županiji je još bolji nego jučer – rekla je Julijana Petrina, povjerenica SHU-a za Varaždinsku županiju.

U školi u kojoj radi – VII. OŠ –  svi štrajkaju osim, navodi, ravnateljice i tajništva. S obzirom da je ovo već treći dan štrajka organizirali su dežurstva.

– Nemamo nastavu, no pazimo na učenike koji su u školi – istaknula je Petrina koja je još jednom roditelje zamolila za strpljenje i podršku premda, ističe, dosad joj se zbog štrajka nitko od roditelja nije žalio.

Ako se danas postigne dogovor, štrajk će se prekinuti i sutra će u školama biti nastave

– Vjerujem da roditelji razumiju naše probleme i shvaćaju našu situaciju. Što se tiče nadoknada neka ne brinu. Imamo dovoljno prostora da nadoknadimo dane kada nije bilo nastave i sigurna sam da to neće biti subotama – poručila je povjerenica SHU-a za Varaždinsku županiju i dodala da i dalje ustraju u štrajku, a bude li danas postignut dogovor, štrajk će se prekinuti i sutra će u školama biti nastave.

Inače, prema podacima Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji jučer, drugi dan štrajka, do 15 sati štrajkalo je 1067 zaposlenika u osnovnim školama, dok ih je 734 radilo, dok je u srednjim školama 1150 zaposlenika bilo u škrajku, a radilo ih je 648.

Usporedbe radi, u petak do 15 sati, prema podacima Ureda državne uprave u Varaždinskoj žuapaniji, štrajkalo je 1150 zaposlenika u osnovnim školama, dok ih je radilo 648. U srednjim školama ukupno je štrajkalo 496 zaposlenika, dok ih je 522 radilo.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje